Samuli Pahalahti

Kaikki blogit puheenaiheesta Sukupuolistereotypiat

Lahjavalinnat vahvasti sukupuolitettuja

Lastenjärjestö Plan International Suomen teettämän tutkimuksen perusteella lapsille ostettavien lahjojen valinnassa jylläävät perinteiset sukupuolikäsitykset eri sukupuolille soveltuvista leluista. Tyttöjen mediaanileluissa suurimpana näkyvåt pehmolelut, nuket, askartelutarvikkeet ja satukirjat, kun taas pojille ostetaan lahjoiksi yleisimmin teknisiä rakennussarjoja, tietokirjoja ja leluautoja.

 

Hirmumyrskyt, luonnonkatastrofit ja sukupuolistereotypiat

Illinoisin yliopistolla suoritetun pitkän ajanjakson seurantaan perustuvan tutkimuksen mukaan naisten mukaan nimettyjen hirmumyrskyjen aiheuttamien kuolonuhrien määrät ovat jopa kolminkertaisia verrattuna miesten mukaan nimettyihin myrskyihin.

 

Nuori: Valitse alasi päälläsi, älä jalkovälilläsi

Monella nuorella on edessään ratkaiseva kevät: on päätettävä, mihin hakee jatkamaan opintojaan. Nuoren valinta vaikuttaa merkittävästi hänen tulevaisuuteensa. SIksi onkin tärkeää muistaa, että opinahjo tulisi valita omalla päällä, eikä sukupuolielimillä.

 

Miehille oikeus aborttiin

Suomalainen perjantai-ilta. Kaljaa kuluu ja mieli on korkealla. Silmäniskut tehoavat ja saalista lähdetään viemään saatille. Yö vietetään villisti vällyjen välissä, mutta jotain unohtuu. Ehkäisy nimittäin. Nainen tulee raskaaksi, ja hänellä on valta käsissään: lapsi vai ei. Mieheltä ei kysytä.

 

Kristinusko tekee miehestä väkivaltaobjektin

Mies roikkumassa ristillä, nainen turvallisesti lapsi sylissä– tuttua uskonnon välittämää kuvaa? Voivatko kristinuskon sukupuolistereotypiat viedä pohjaa tasa-arvopyrkimyksiltä? EU-parlamentin naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta haluaa purkaa mainonnan kaavamaisia roolikäsityksiä, mutta uskonto on jäänyt kokonaan huomiotta.

Uskonnon sukupuolistereotypiat ovat voimakkaita, koska monikaan ei tiedosta, kuinka paljon meitä jatkuvasti ympäröivät kuvat vaikuttavat meihin. Uskontoa on kaikkialla: kotona, julkisissa tiloissa, sanoma- ja aikakauslehdissä, televisiossa.

Setä leikkis nyt lasten kanssa.

” Isi, junassa meidän vieressä istui tosi kiva setä. Se jutteli meille tosi paljon ja näytti meille juttuja sen kännykästä. Se antoi meidän pelataki sillä kännykällä. Sit kun mä hypin tuolilla, niin se otti musta kiinni. ”

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä