*

Samuli Pahalahti

Kaikki blogit puheenaiheesta Mellakka

Tällaisilla ammuksilla poliisi ampui rasismin vastustajia

Taas tänään toistui tuttu asetelma aikaisemmista mielenosoituksista, joita tuntuu olevan nykyään harva se viikonloppu. Ja tietysti etenkin nyt Itsenäisyyspäivänä. On aina se mielenosoitusjoukko, jolla on hankittuna vaaditut luvat marssinsa ja kokoontumisensa järjestämiseen. Ja sitten se tämä toinen joukko, rasisminvastustajat, joilta ei vaadittua mielenosoituslupaa löydy. Vaan tämä jengi kokoontuu ajamaan antirasistista asiaansa puskaradion välityksellä.

Ääriliikkeiden nousuun Suomessa on puututtava

Olen aloittanut kesälomani seuraamalla kotikaupungissani Jyväskylässä MM-ralleja. Suomelle tyypillisistä vaihtelevista säistä huolimatta tunnelma on ollut mukava ja yhteisöllinen. Tänään nauttiessani rallihumusta Jyväskylän keskustassa tunnelma muuttui nopeasti. Äärioikeistolainen mielenosoitus kääntyi väkivaltaiseksi.

Median asenne Ruotsin lähiömellakkaan

Suomalaiselta medialta kesti taas erittäin pitkään reagoida kaukaisen maan vaikeakulkuisella alueella tapahtuneisiin levottomuuksiin. Olihan kyse sentään Tukholman Tenstan lähiöstä. Yli 50 ”nuoren” jengi hyökkäsi poliisipartioiden kimppuun polttopullojen avulla. Poliisi joutui vetäytymään ja jättämään koko alueen kyseisen jengin käsiin. Alue saatiin rauhoitettua vasta automaattiasein varustautuneiden poliisin erikoisjoukkojen toimesta ja nämäkin joutuivat ampumaan varoituslaukauksia.

 

USA-Maidan, tänään Baltimoressa

Miksi jakolinja on etninen eikä sosioekonominen?

USA:ssa ottavat yhteen poliisit ja rikolliset. Jos asiaa laajennetaan vähän niin poliisit ja syrjäytyneet tai ainakin heikommassa sosiaalisessa asemassa olevat ihmiset. Sinänsä mellakoinnin syy ei ole olennaista, koska tälläkin kertaa kyseessä on vain olkiukko, jonka avulla kansaa kiihotetaan kadulle. (Vai mitä muuta pitäisi vielä tehdä, jos rikoksesta epäillyt poliisit ovat jo pidätettyinä ja ulkopuolinen liittovaltion syyttäjä tutkii asiaa?)

”Kapitalismin vastainen” mellakka Frankfurtissa

Euroopan keskuspankin uuden pääkonttorin avaamista Frankfurtiin on juhlittu perinteisin vasemmisto&anarkisti menoin. Autoja on poltettu, poliiseja pahoinpidelty, polttopullot lentävät ja ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua (vai onkohan tuo sittenkin kyynelkaasua?).

 

Johtopäätöksiä elämänkoulun opiskelijoiden luokkaretkestä

Itsenäisyyspäivän alla saimme taas nauttia mellakoista, joissa anarkisteiksi itseään kutsuvat vapaiden markkinoiden kannattajat ja sääntelyn vastustajat tuhosivat parhaansa mukaan kaikkea mitä pystyivät. Leikkisästi luokkaretkeksi kutsutun mielenilmauksen sanoma jäi hieman epäselväksi, mutta tapahtuman slogan "lähiöstä linnaan" kuvaa monen mielenosoittajan elämänkaarta osuvasti. Ainakin illan käytöksestä päätellen mielenosoittajat asuttaisivat ilmeisesti mieluiten palavia raunioita, joiden välisiä kujia vahtisivat päihtyneet ja väkivaltaiset hullut.

Venäjällä aseellinen mellakka

Tunnelmat kiristyvät Venäjällä. Moscow Times raportoi väkivaltaisesta yhteenotosta, joka eskaloitui aseelliseksi yhteenotoksi väkijoukossa. Tapahtumapaikkana oli itävenäläinen kaupunki, Khabarovsk.

Selkkauksen vakavuutta kuvaa se, että raportin mukaan kolme ihmistä jouduttiin viemään sairaalahoitoon. Onneksi asemiehet saatiin kiinni, ja heitä saattaa odottaa jopa viisi vuotta vankeutta.

Uusi natsimielinen työväenliike

Helsingin jokavuotisessa vappukulkueessa syntyi eilen väkivaltainen yhteenotto. Paikalle oli saapunut runsaasti “poliiseiksi” itseään kutsuvan ryhmän jäseniä. Toistaiseksi tuntemattomasta syystä nämä hyökkäsivät kulkueeseen osallistuneiden anarkistiryhmän jäsenten kimppuun.
Erityisen vaarallisen tilanteesta teki se, että molemmat ryhmät olivat aseistautuneet. Anarkisteilla oli käytössään kestopuisia aitaseipäitä. Poliiseilla oli muun muassa tuliaseita, pamppuja, hevosia, mellakkavarusteita ja yhteiskunnan varaukseton luottamus.

Loppulausunto - Aleksandra Naumova vastaa Venäjän oikeuslaitokselle

6. toukokuuta 2012 Aleksandra oli 18-vuotias ja sukunimeltään Duhanina. Päivää myöhemmin Putin oli astumassa presidentinvirkaan kolmatta kertaa. Putinin ajan alkaessa Aleksandra oli juuri täyttänyt kuusi vuotta, ja vaikutti siltä että hän ehtisi täyttää kolmekymmentä ennen kuin Putinin aika tulisi loppumaan.

Kansalaisaloite - näennäistäkö kansalaisosallisuutta?

Tahdon2013 -kampanjan järjestäjätaho on omalla nimellään, suoraselkäisesti ja vastuullisesti sekä velvollisuudentuntoisesti ottanut julkisesti kantaa (esittänyt julkisen mielipiteen, osoittanut tahtotilaansa, tuonut julki käsityksensä jne...) ilman virkavallan tapahtumien kulkuun puuttumiskynnyksen ylittävää väki- tai ilkivaltaista tai siihen yllyttävää käytöstä, mitä voidaan pitää mellakoimisena tai mellakkaan yllyttämisenä (rikoslain 17 luku 2. ja 3. pykälä), kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista puolesta :

 

http://t.co/cUp4D9SUms

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä