Samuli Pahalahti

Kaikki blogit puheenaiheesta Kielenhuolto

Päätoimittajat, kääntykää kielitoimiston puoleen

Hyvät päätoimittajat Markku Huusko, Jouko Jokinen ja kuulolla oleva Kaius Niemi!

Kilpailette suomen kielen muuttamisesta median voimin. Ennen kuin täysillä aloitatte, pyydän kaikkia teitä kääntymään Kotimaisten kielten keskuksen puoleen. Kysykää reilusti apua.

Tavoitellessanne sukupuolineutraalia kieltä haluatte ehkä välttää liiallisen komiikan tai vaikeaselkoisuuden. Järkevintä on hakea perustellut ja johdonmukaiset suositukset keskitetysti ammattilaisilta.

Suomenkielisyys on monikulttuurisuutta

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila esitti muutama viikko sitten Uuden Suomen blogissaan, että englannin kielestä tehtäisiin Suomen virallinen kieli. Idea ei ollut uusi, sillä sitä oli haudottu Nokian takahuoneissa jo aiemmin.

Ryssäviha on hyvä sana

 

Suomen kielessä on omat ilmaisut, kuten venäläisvastaisuus ja ryssäviha, joilla kuvataan negatiivisia tuntemuksia, jotka liittyvät Venäjään, venä(jä)läisiin tai venäjän kieleen. Ison vihan ja viime sotien tai partisaanihyökkäysten uhrien ymmärrettävistä traumoista puhumiseenkin nämä sanat riittävät.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4l%C3%A4isvastaisuus

Päivän muotisana: ”epämukavuusalue”

Yleisradion nettisivujen lukijat valitsivat vuoden 2013 sanaksi ”pöhinän” (mitähän sekin lienee...?). Sen kanssa kilpailivat vahvasti muiden muassa ”kestävyysvaje” (miehet sen tietävät) ja ”pilvipalvelu”, joka sopii muun muassa huumausaineiden yhteyteen, aivan kuten voittanutkin ehdotus.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä