Samuli Pahalahti

Kaikki blogit puheenaiheesta Emergenssi

Kun tiede haksahti kiville

IPCC joutuneet nyt tieteellisen tutkimuksen edetessä ehkä muuttamaan ilmastomallin premissejä. Kokonaan uusi paradigma maapallon lämpenemisen tieteelliseen todentamiseen. Hiilidioksidista selitetty lämpeneminen ei ole enää toimiva malli. Kynsin hampain tästä selitysmallista kiinni pitäminen johonkin konsensukseen vedoten ei ole enää totta. Tiede teki tältä osin harharetken, josta se selviää vielä selville vesille omin avuin. Mutta selviävätkö IPCC:n ilmastoteorian takana seisoneet poliitikot tästä kunnialla on sitten jo kokonaan toinen asia.

Et ehkä omista geenejäsi - Asiaa abortista

Aborttiin liittyvällä argumentaatiolla valitaan presidenttejä Yhdysvalloissa. Presidentti pitelee hyppysissään, paitsi ydinaseiden laukaisukoodeja, myös lisääntymiseen ja seksuaalimoraalin liittyviä ratkaisuja. Presidentti nimittää korkeimpien oikeuksien jäsenet, jotka puolestaan ratkovat oikeustapauksia omien luonnollisestikin poliittisten mieltymystensä ja päähänpistojensa mukaisesti. Vallan kolmijako-oppi ei toteudu Yhdysvalloissa kovin hyvin.

Esimerkki ilmastollisesta emergenssistä?

Olen jo usean vuoden ajan todennut, että ilmastomallit eivät juurikaan kykene tuomaan esille alueellisia ilmastosysteemien muutoksia. Suomessa saattaa käydä niin, että saamme kylmiä sateisia kesiä ja lämpimiä lumettomia talvia, esimerkiksi. 

Tämä uutinen on mielenkiintoinen:

"Eteläisen jäämeren tuulet ovat voimakkaimpia tuhanteen vuoteen, kertoo tuore australialaistutkimus. Tuulet vaikuttavat esimerkiksi siihen, että Australia kärsii entistä enemmän kuivuudesta." Yle

 

Ilmaston emergentit muutokset

Ilmastonmallit eivät pysty ennustamaan emergenttejä ilmastonmuutoksia ainakaan toistaiseksi. Siksi takavuosona ihmeteltiin, mihin auringosta osa joka sekunti maahan tulevasta neljän Hiroshiman pommin suuruisesta energiasta katoaa. Vaikka kyllähän mittaukset osoittavat, että suurin osa energiasta sitoutuu meriin. Vastaavasti on odotettavissa muitakin emergenttejä ilmiöitä, jolloin saattaa käydä niin, että Suomen ilmasto entisestään huononee. http://www.nature.com/news/climate-change-the-case-of-the-missing-heat-1...

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä