Samuli Pahalahti

Kaikki blogit puheenaiheesta Kultainen sääntö

Paperittomat ja kultainen sääntö

Olen kristittynä joutunut kipuilemaan maahanmuuton ja kultaisen säännön kanssa. Kultainen sääntöhän löytyy Luukkaan evankeliumista ja se kuuluu näin: “Ja niinkuin te tahdotte ihmisten teille tekevän, niin tehkää tekin heille”. Samoin Luukkaan evankeliumissa Jeesus sanoo: “...sillä millä mitalla te mittaatte, sillä mitataan teille takaisin”.

VALUUTTASOTA JA MIKSI LÄNSI ON HÄVIÄMÄSSÄ IDÄLLE

Meillä on läpi historian ollut vaihtelua maailman johtavan talouden asemassa. Historiassa on nähtävissä niin kiinalaisten, kreikkalaisten, roomalaisten kuin muidenkin imperiumeja. Viimeksi on ollut ensin brittiläinen, joka on sujuvasti vaihtunut USA johteiseksi anglosaksiseksi imperiumiksi. Viime vuosina Kiinan ja Venäjän johdolla BRICS maat ovat luoneet vastaavia rakenteita kuin lännessä, lisäksi dollarin asema reservivaluuttana ja raaka-ainekaupan välineenä on asetettu kyseenalaiseksi.

"Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille."

Ensimmäistä kertaa pappisurallani törmäsin Kultaisen säännön tulkintaan, jossa se näyttäytyy narsismin esikuvana. Mietin pitkään, mistä tällainen ajatus nousee, kun itse olen ajatellut Kultaisen säännön parhaimmaksi elämänohjeeksi, mitä olen kuullut.

Sitten tajusin, että näin ajattelevat ihmiset lähtevät tulkinnassaan omista teoistaan. Olen aivan samaa mieltä heidän kanssaan siitä, että se, mitä minä haluaisin tehdä, ei aina ole toisille hyväksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä