Samuli Pahalahti

Kaikki blogit puheenaiheesta Antikapitalismi

Intersektionaalinen feminismi ja antikapitalismi – jälkikirjoitus

Julkaisin joulukuussa tässä blogissa neliosaisen kirjoitussarjan ”intersektionaalinen feminismi ja antikapitalismi” (ensimmäinen osa). Kirjoituksista ei syntynyt paljoakaan keskustelua, mutta enpä sellaista odottanutkaan. Sellainen itersektionalismin kritiikki, jossa toivotaan intersektionalismilta selvempää kannanottoa kapitalismiin, leviää yleensä vain antikapitalistien, mutta ei feministien kesken.

Elämme kapitalismin lopun alkua!

Laitan tämän tekstini myös tänne usariin:

Nostan tässä kirjoituksessani esiin keskeisimpiä asioita, jotka osoittavat kapitalismin toimimattomuuden. Kun maailman menoa seuraa niin huomaa, että erilaiset kapitalismin vastaiset liikkeet ovat nousussa. Legendaarisin lienee Amerikassa syntynyt Occupy Wall Street. Nyt Saksan Frankfurtissa kapitalismia vastustavat mielenosoittajat polttivat autoja. Lue lisää klikkaamalla tästä.

Markkinat luo enemmän ongelmia kuin ratkaisee

Suomalaiset, kuten suurin osa maailman väestä, ovat markkinafundamentalisteja. Markkinoiden erinomaisuuteen uskotaan kuin hullu puuroon, vaikka markkinat ovat aivan surkea mekanismi hyödykkeiden vaihtoon ja tuotettujen resurssien allokointiin.

Markkinoiden ei juuri tarvitsisi tehdä mitään muuta kuin mahdollistaa tuotteiden tarjonta ja tuotteiden siirtyminen jollakin prioriteetilla loppukäyttäjille. Tähän yksinkertaiseen tehtävään nähden niiden toiminta ja seuraukset ovat katastrofaalisen huonoja.

SITRA: kapitalismista luovuttava

Se ei ole uutinen, että minä olen antikapitalisti, eikä sekään, että ympäristönmuutos on täysin yhteensovittamattomissa kapitalismin kanssa, joka välttämättä rakenteensa vuoksi edellyttää ikuista kasvua. Sen sijaan se on uutinen, että SITRA kirjoittaa seuraavasti:

SITRA: ”pitäisi ryhtyä talouden pelisääntöjen radikaalien muutosten kannattajaksi”

Kapitalismin valtaaminen osuustoiminnalla

Monet epäilevät, että osuustoiminta ei ole ratkaisu kapitalismin ongelmiin. Tämän kirjoituksen tehtävä on osoittaa heidän olevan peruuttamattomasti väärässä.

Miksi olen antikapitalisti?

Kuulen aika usein joltain suunnalta valitusta siitä, että olen liian radikaali. Kuulen jopa väitteitä, että jos olisin vähemmän radikaali, olisin enemmän äänestäjien mieleen. Olen kuulemma liian suorapuheinen, kerron asioista totuuksia, joita ei kannata sanoa ääneen. Olisi parempi olla siloitellumpi, kuiskivat eräät.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä