Samuli Pahalahti

Paperittomien terveyspalveluilla iso symbolinen merkitys

Rita Kostama, Kokoomuksen kunnanvaltuutettu Järvenpäässä, on tehnyt valtuustoaloitteen laajojen terveydenhuoltopalveluiden tarjoamisesta kaupungissa kaikille laittomasti maassa oleskeleville, eli niin sanotuille "paperittomille".

Ilmeisesti tämä tekisi Järvenpäästä ensimmäisen suomalaisen kunnan, joka tarjoaa laajat terveydenhuoltopalvelut kaikille laittomasti maassa oleskeleville, ei vain raskaana oleville ja lapsille, kuten muutama kaupunki jo tekee. Valitettavasti kaupunginhallitus ei torpannut aloitetta välittömästi, kuten olisi pitänyt, vaan päätti lähettää sen valmisteltavaksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelualueelle.

Ritaman mukaan "paperittomat eivät olleet hakeneet palveluita Järvenpäässä", joten kyseessä ei olisi iso kustannuskysymys. Tämä on tietenkin vähän tyhmä perustelu, koska voisi olettaa, että palveluita ei haeta siksi, koska niitä ei ole luvattu tarjota. Mutta yleensä tarjonta luo kysyntää, etenkin jos on kyse ilmaisista palveluista.

Julkisten varojen käyttö maassa laittomasti oleskelevien hyväksi on muutenkin kyseenalaista tällä hetkellä, kun valtio elää vieläkin velaksi. Suomen taloudella menee paremmin kuin vuosikausiin, mutta silti velkaantumista ei saada pysäytettyä. Kiitos kuuluu Kostaman kaltaisille poliitikoille, jotka keksivät jatkuvasti lisää menoja eivätkä suostu maksamaan vanhoja velkoja ensin pois. Seuraava talouskriisi kolkuttelee jo oven takana. Ei liene hankala ennustaa, että – kiitos holtittoman talouspolitiikan – se tulee olemaan erittäin kivulias tälle maalle.

Vaikka tässä on siis kyse taloudellisesti typerästä toiminnasta, niin vielä tärkeämpi on sen symbolinen merkitys. Rahaa tulee ja menee, mutta jos yhteiskunnallinen yhteenkuuluvuuden tunne rikotaan, aletaan olla oikeasti pahassa tilanteessa.

Yhteiskunnan tuottamia palveluita voidaan ajatella vähän kuin vakuutuksena. Kansalaiset maksavat veroa, ja siitä vastineeksi he saavat tarvitsemiaan palveluita aina kun tarvitsevat, riippumatta omasta maksukyvystään. Käytännössä tässä on tietenkin paljon epäkohtia, mutta periaatteessa homma menee näin.

Olennaista vakuutuksen toimivuudelle pitkällä tähtäimellä on se, että maksajat ja hyötyjät ovat samaa porukkaa. Halukkuus maksaa vakuutuksesta vähenee kummasti, jos yhteisestä potista aletaan jakamaan varoja sellaisille ihmisille, jotka eivät ole pistäneet sinne itse mitään. Vapailla markkinoilla tällaiset vakuutuslaitokset menisivät konkurssiin hyvin nopeasti.

Julkisella puolella tilanne on erilainen, koska "vakuutuksen maksamista" ei voi lopettaa ihan helposti. Mutta kannustinvaikutus on kuitenkin ihan sama: halukkuus maksaa vähenee sitä mukaa mitä enemmän yhteisestä potista jaetaan varoja ulkopuolisille.

Käytännössä tästä seuraa yhteiskunnallisen koheesion rappeutuminen. Jos pakotetaan maksamaan vakuutuksesta, jonka hyödyt eivät tule itselle, läheisille tai millekään ryhmälle, jonka kanssa koetaan jonkin sortin yhteenkuuluvuuden tunnetta, ei kannata ihmetellä jos veronmaksuhalukkuus laskee radikaalisti. Vaikka summat pysyisivät pieninä, tällä on suuri symbolinen vaikutus. Etenkin kun omien kansalaisten joukosta löytyy edelleen hyvin heikosti toimeen tulevia.

Sopii itse kunkin miettiä kuinka kivaa olisi joutua jonottamaan julkisia palveluita esimerkiksi vakavan sairauden tai muun henkilökohtaisen kriisin aikana. "Sori ettei just nyt ehditä palvelemaan, tässä on sinua ennen niin paljon näitä laittomasti maassa olevia ulkomaalaisia."

Jo nyt jonot ovat pitkät monien palveluiden suhteen. Ne pitenevät vielä enemmän kun myös ulkomaalaisia aletaan ottaa asiakkaiksi ja valtion kassa tyhjenee holtittoman taloudenhoidon ansiosta.

Mutta mitäpä tavalliset kansalaiset voisivat tehdä tällaiselle kehitykselle? Tässä Järvenpään tapauksessakin kaupunginjohtaja esitteli aloitteen, sen allekirjoittajista löytyy kokoomuslainen kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja hallitus antoi sille tukensa. Ilmeisesti sille löytyy siis hyvin laaja kannatus.

Tavallisten kansalaisten kannattaisikin mieluummin äänestää jaloillaan! Muuttakaa pois Järvenpäästä, sekä tietenkin Helsingistä, Espoosta, Vantaalta ja Turusta, jotka tarjoavat jo nyt tietyille laittomasti maassa oleskeleville laajoja terveyspalveluita. Tällaisia kuntia kannattaa kohdella kuin menetettyjä alueita, vailla tulevaisuutta.

Antaa holtitonta taloudenhoitoa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta nakertavaa politiikkaa kannattavien pitää nämä kaupungit. Myös koko Suomen turvallisuuden kannalta on parasta, jos laittomasti maassa oleskelevat ulkomaalaiset keskittyvät muutamaan paikkaan eivätkä ole hajaantuneina ympäriinsä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Huomioitakoon tässä myös se, että Kokoomuksen maine isänmaallisena ja julkisten menojen lisäämistä vastustavana puolueena on aikansa elänyt. Seuraavassa puoluekokouksessa heidän ehkä kannattaisi vaihtaa nimi Globalistiseksi Kokoomukseksi, mikä kuvastaisi osuvammin nykyistä politiikkaa.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Rita sanoi 11.4.2016 Helsingin uutisille haluavansa maksaa hyvän vastaanoton Suomelle takaisin, nyt taisi tulla se takaisin maksun aika mutta suunta on hiukan erikoinen..

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Hyvä teko ei koskaan jää rankaisematta. Valitettavan usein, kuten tässäkin tapauksessa, sellaisen seurauksena on tämmöinen "kavereille kans" ilmiö, ei mikään takaisinmaksu.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

On ilmiselvää, että 90- luvun alkupuolelta koko pakolaiskäsitys muuttui, sen jälkeen emme ole saaneet pakolaisia, vaan enimmäkseen ainoastaan parempaa vaskitteetonta elintasoa hakevia eläkeläisiä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Kookomus vaikuttaa olevan uusi SDP. Verovaroilla kaikkea kivaa kaikille.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Jep. Se on mennyt jo pitkään kovaa vauhtia vasemmalle, pyrkiessään mielistelemään mahdollisimman suurta osaa äänestäjäkunnasta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pieni korjaus blogiin, mikäli Suomessa henkilö sairastuu vakavasti, hän saa apua välittömästi vai oletko kuullut, että esim. sydäninfraktin saanutta potilasta olisi kehotettu jonottamaan.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Akuutit tilanteet toki erikseen, mutta niissä kaikissa, missä voi jonottaa, tullaan jatkossa jonottamaan pidempään.

Juha Hämäläinen

Minä kannatan terveydenhoidon antamista kaikille maahan lasketuille. Maksoi mitä maksoi.

Jos asia nähdään ongelmana niin maahan ei lasketa ihmisiä, jotka jäisivät täällä heitteille. Hyvin yksinkertaista logiikkaa.

Samoin perustein on kerjääminen kiellettävä elinkeinona Suomessa. Joko mummot Romaniasta hoidetaan kuten muutkin elintasosiirtolaiset tai heitä ei päästetä tänne kerjäämään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eikö kerjääminen toisaalta kuulu ihmisoikeuksiin?

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Vai johtuneeko tuo ihmisoikeuksien puutteesta?

Käyttäjän marikkimyllyvirta kuva
Marikki Myllyvirta

Kiitos tästä puheenvuoro-blogista. Kotikaupungin asiat kiinnostavat.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Paperittomien ilmaisesta hoidosta ei aiheudu mitään lisäkustannuksia, kun heidät otetaan samalla säilöön! Tästä pitää vain levittää tietoa, niin kukaan ei uskalla tulla vastaanotolle.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Valitettavasti tällainen ei sisältynyt Kostaman valtuustoaloitteeseen.

Toimituksen poiminnat