Samuli Pahalahti

Mitähän ihmettä radikaali-islamistit hommailevat?

Sisäministeriö on päättänyt aloittaa pari tutkimushanketta, kohteena radikaali-islamistit Suomessa. Ensisilmäyksellä voisi ajatella, että tämä on positiivista kehitystä. Mutta todellisuudessa on todennäköistä, että kyseessä on vain näennäispuuhastelu, jonka avulla luodaan kuva siitä, että tehdään jotain, mutta oikeasti ei saada aikaan mitään konkreettista. Nimittäin tutkimusten tehtailu ei yleensä auta muuta kuin niitä, kenelle siitä maksetaan palkkaa.

Tutkitaan, selvitetään, hahmotetaan, tuotetaan kuvaus ja arvioidaan. Kuitenkaan mitään konkreettisia tuloksia ei nähdä. Ei mitään sellaista, millä olisi käytännön merkitystä tavallisten kansalaisten arkipäiväiseen turvallisuuteen.

Islamistinen terrorismi on saapunut jo Suomeen. Se nähtiin Turun puukottajan tapauksessa. Se ei voinut olla mikään yllätys kenellekään, koska kehityskulku on ollut selvää jo vuosikausia. Myös Suojelupoliisi tietää, että Suomessa on satoja radikaali-islamisteja.

Luulisi olevan siis selvää, ettei tässä vaiheessa enää tarvita mitään "tutkimuksia", vaan olisi jo aika siirtyä tekoihin.

Lisäksi tässä tapauksessa skeptisyyttä tulosten konkreettisuutta kohtaan antaa se, että sekä tutkimusten tilaaja (sisäministeriön Tarja Mankkinen) että tekijä (terrorismitutkija Leena Malkki) ovat kunnostautuneet radikaali-islamismin vähättelijöinä.

Sipilän hallituksen strategia terrorismin kitkemiseksi Suomessa näkyy siis jatkuvan samaan malliin kuin ennenkin: pistetään pää pensaaseen ja toivotaan, että tilanne rauhoittuu itsestään eikä mitään ikävää enää tapahdu ikinä milloinkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

En näkisi muuta vaihtoehtoa kuin siirtää heidät kotimaihinsa täysin heidän tahdostaan riippumatta ja riippumatta siitä otetaanko heidät vastaan. Myöskään heidän kotimaassaan odottavan tuomion ankaruus ei saa olla mikään este. Tämä koskee myös Suomessa syntyneitä ja täällä islamiin taantuneita, heidät on ajettava takaisin sinne missä ovat ”asepalvelustaan” suorittaneet.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kuinkahan monta antropologian tai durkheimilaisen sosiologian asiantuntijaa sisäministeriöllä on rekryyttilistallaan. Rasisti- ja vihapuhejahdin määrätietoinen pystyynpaneminen ja poliisivoimien organisoiminen totaaliseen turhuuteen kertoo kyllä jotain siitä miten täydellisesti ollaan eksyksissä.

Julkisuudessa yhä elävät syrjäytymis- ja radikalisoitumisteoriat todistavat vain alkeellisenkin perehtymisen puutteesta. Pitäisi ensin pystyä myöntämään se että on vaiettu liian pitkään ja annettu kaikenlaisten kiertoilmausten vallata tulkinnat.

Eurooppalaisen uuden ajan järki on päämäärärationaalista järkeä, mutta valitettavasti sillä ja siihen olemuksellisesti kuuluvalla yksilöpsykologialla ei näiden yhteisövoimien, yhteisöominaisuuksien ja yhteisöilmiöiden kuvaamisessa ja selittämisessä ole mitään virkaa.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Jep. Selityksiä kyllä löytyy, mutta aika harvoin ne tuottavat mitään sellaisia malleja, joiden perusteella voidaan tehdä pitkällä tähtäimellä hyvinvointia tuottavaa politiikkaa.

Asiaa sen paremmin tuntematta, voisi luulla, että durkheimilainen sosiologia lasketaan varmaan nykyään jo taantumukselliseksi propagandaksi, jolla rasistinen patriarkaatti pyrkii sortamaan kaikkia mahdollisia vähemmistöjä. Siksi kukaan ei uskalla soveltaa sitä nykypäivänä.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

No niinpä. Sosiaalisen vallan, sosiaalisen sidonnaisuuden ja sosiaalisen paineen käsitteet tarvitaan jo "kunniamurha" -ilmiön kuvaamiseen ja selittämiseen, eikä laajennettua kunniamurhaa, "terroritekoa", myöskään pidä lähteä selittämään muusta kuin sosiologian suunnasta.

Mutta silloin tulee kuvaan mukaan "kulttuuri" ja sosiaalis-historiallisena jatkumona kulttuuriyhteisöille ominaiset "vallan" auktorisoitumisen asteet ja tavat. Ja siihen suuntaan sitten toistaiseksi ovat kaiken etenemisen estäneet räikeänpunaisina kirkuvat poliittisen korrektiuden liikennemerkit: Ei, Ei, Ei, tämä on rasismia!!!

Joten psykologisoiva ja esimerkiksi "syrjäytymisteoriaan" takertuva terrosismitutkimus tulee tuottamaan "tuloksenaan" todennäköisesti vain entistä sementoidumman legitimaation esimerkiksi sellaisille harhaisille käsityksille joiden mukaan kantaväestön "vihapuheet" olisivat maahantulijoiden syrjäytymisen syy ja siksi juuri kantaväestön puheet pitäisi saada sensuroiduiksi ja ankarampien rangaistusten kohteeksi.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

"Luulisi olevan siis selvää, ettei tässä vaiheessa enää tarvita mitään "tutkimuksia", vaan olisi jo aika siirtyä tekoihin."

Niinhän se varmaankin on. Lääketieteen kanssa sama juttu: kaikki on jo tutkittu ja hoitokeinot löydetty joten kaiken uusien lääkkeiden ja hoitomuotojen kehittämisen voi jo lopettaa.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

"Lääketieteen kanssa sama juttu: kaikki on jo tutkittu ja hoitokeinot löydetty joten kaiken uusien lääkkeiden ja hoitomuotojen kehittämisen voi jo lopettaa."

Näinhän se osittain meneekin. Terveydenhuoltoteollisuus tunkee miljoonatolkulla rahaa uusien lääkkeiden kehittämiseen, mutta tavallisten kansalaisten terveys ei siitä juurikaan kohene.

Syy on taloudellisissa kannustimissa: lääketehtaat tekevät rahaa vain kun ihmiset ovat sairaita. Terveet eivät tarvitse lääkkeitä. Ja ongelmaa pahentaa vielä lääkkeiden patentoiminen, mikä kannustaa kehittämään jatkuvasti uusia lääkkeitä, vaikka vanhatkin olisivat ihan toimivia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

On useita sairauksia, jotka aiemmin johtivat varmaan kuolemaan, mutta jotka nykyään saadaan lääkkeillä pysymään kurissa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Pahalahti on näemmä myös lääketieteen asiantuntija. Toisaalta, tarvitseeko tavallinen ihminen muuta kuin saunaa, tervaa ja viinaa.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #11

Hyvän kriittisen katsauksen siihen kuinka härskisti lääkeyhtiöt voivat "taloudellisia kannustimia" tavoitellessaan menetellä antaa Netflixin "Dirty Money" -sarjan dokumentti "Drug Short":

https://www.netflix.com/fi/title/80118100

(Valitettavasti tuosta sarjan osasta ei löydy itsenäistä traileria, eikä noista YouTubesta löytyvistä muutamista kommentoinneista saa oikein hyvää puolueetonta kuvaa ko. jaksosta -- joten kehotan hakeutumaan Netflixin ääreen.)

Se maailmanlaaja yrityskulttuurien muutos, jossa suuryritysten johtoon tulivat aiempien toimialojensa asiantuntijoiden sijasta ekonomistit, kantaa todella "hienoa ja tuottavaa" tulosta kaikilla niin sanotun "talouden" mittareilla mitattuna. Ainoa vika on se että vähitellen kaikki ihmiset kuolevat "talouden" tieltä pois.

Ja miten tämä nyt kuuluu tähän puheena olevaan asiaan -- kysymykseen terrorismi-ilmiöstä?

Se kuuluu siihen niin, että eurooppalaisen uuden ajan mammuttimittakaavan ajatusharhoina "rahaan" kuuluva, pohjimmiltaan uskonnollislaatuinen kaikkivoipaisuuskuvitelma -- eli tapa jolla "rahan" kuvitellaan voivan irrottaa "yleisen arvon" reaalimaailmasta ja siirtää sen kohteesta toiseen -- on pohjimmiltaan sama kuvitelma kuin harha ylihistoriallisesta, ylikulttuurisesta, ylikansallisesta ja yliyhteisöllisestä "yksilöstä" jossa toteutuu jokin "ihmisarvo" ihan samanlaisena riippumatta siitä mistä reaalitodellisuudesta hän tulee ja mihin reaalitodellisuuteen vaihtoarvonsa siirtää.

Tosiasiassa kulttuurit ovat kovia kognitiivisia tosiasioita eikä kulttuurirajojen yli siirry mikään ihmisen -- lähtökohtaisesti ja lajityypillisesti sosiaalisen olennon -- olennainen ominaisuus.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #14

"Tosiasiassa kulttuurit ovat kovia kognitiivisia tosiasioita eikä kulttuurirajojen yli siirry mikään ihmisen [---] olennainen ominaisuus."

Ei millään pahalla hyvä Seppo, mutta tuo väittämäsi on täydellistä potaskaa.

Kerro minulle, mikä on esimerkiksi suomalainen kulttuuri? Onko se vain yksi asia vai onko se monta asiaa? Muuttuuko se alueelta toiselle? Vaikkapa Pohjanmaalta Savoon.

Eli onko ylipäätään olemassa kovia kulttuurirajoja? Vai onko ennemminkin olemassa joustavia rajoja eri kulttuurien välillä?

Ja miten on esimerkiksi muualta muutaneiden henkilöiden, jotka ovat omaksuneet nykyisen asuinalueensa kulttuurin ja kielen, mutta ovat myös pitäneet kiinni alkuperäisestä kulttuuristaan ja kielestään? Keitä he sitten ovat - kulttuurittomia?

Ja pyri nyt joskus kirjoittamaan järkevästi - et anna itsestäsi hyvää kuvaa käyttämällä vierassanoja, joita mielestäni et edes vältttämättä ymmärrä.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #15

Kova kognitiivinen tosiasia on esimerkiksi se ettei eurooppalaisella keskiajalla kukaan pystynyt tuhanteen vuoteen piirtämään kuvaa jossa on syvyysperspektiivi. Toinen kova kognitiivinen tosiasia on se, että samaan aikaan ihmisten ajantaju oli hukassa. Varsinaisesti kulttuurinen kova tosiasia on, että nämä kaksi kognitiivista kykyä -- syvyysperspektiivin hahmottaminen ja tietoisuus aikakaarista -- liittyvät jotenkin yhteen.

Kova kognitiivinen tosiasia on että eurooppalaisella vanhalla ja keskiajalla "tieteiden" jako muodostui kuuloaistin kognition pohjalle -- retoriikka, grammatiikka, myös musiikki, joka säilytti asemansa tieteenä pitkään. Ja tosiasia on että uudella ajalla uudet erityistieteet hahmottuivat visuaalisen jäsennyksen pohjalle -- kartesiolaisen paradigman perusjäsennys on eriytyvän Subjektin ja Objektivoituvan todellisuuden vastakohtaisuus. Kartesiolaisen subjektin synty tarvitsi syvyysperspektiivin ja ajantajun, ja "minä" on se tietoisuutemme olemassaolonkokemus jossa tajuamme paikkamme ja nykyhetken.

Individualismin hedelmät, sellaiset kuin yksilöminuuden vaatimien oikeuksien ja vapauksien yhteisöprojektiona syntynyt kielellis-kulttuurinen kansallisvaltio "edustuksellisine" demokratioineen on myös kova kognitiivinen tosiasia -- esimerkiksi asevoimin tällaista autenttista historialliseen kehitykseen perustuvaa demokratiaa ei kehitysmaihin voi viedä.

Eurooppalaiselta ihmiseltä kesti noin seitsemänsataa vuotta kehittyä varhaisrenessanssista täydellistyneen individualismin asteelle. Se on kova kognitiivinen tosiasia, jota ei-eurooppalainen ihminen ei hokkuspokkus omaksu rajan yli astuessaan.

Unohda suomalaiset, savolaiset ja pohjan pojat. Niistä puhuva ei todellakaan anna hyvää kuvaa itsestään koska niihin ei liity yhtään minkäänlaista ymmärrystä. "Kulttuuri" on liian vaikea sana. Se ei tarkoita mitään minkä näkisit -- se ei ole yksilön ominaisuus. Se on yhteisövoimia, yhteisöominaisuuksia ja yhteisöilmiöitä, joita ihmistieteistä yrittää kartoittaa lähinnä sosiologia.

Katsos, aika ihana oli kommenttipuheenvuorosi. Tyhjän päälle voi rakentaa näin asiallisen vastauksen, joka varmasti kiinnostaa niitä joilla kiinnostusta on.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #19

Olet uskomaton enkä ymmärrä ketään, joka pitää sinua hyvänä kirjoittajana, mutta tässä on minun kommenttini:

[ensimmäinen kappale]

Ei liity asiaan.

[toinen kappale]

Ei liity asiaan.

”Individualismin hedelmät, sellaiset kuin yksilön minuuden vaatimien oikeuksien ja vapauksien yhteisöprojektiona syntynyt kielellis-kulttuurinen kansallisvaltio "edustuksellisine" demokratioineen on myös kova kognitiivinen tosiasia – esimerkiksi asevoimin tällaista autenttista historialliseen kehitykseen perustuvaa demokratiaa ei kehitysmaihin voi viedä.”

Ei oikeastaan liity asiaan, mutta sanotaanhan kuitenkin, että erään katsantokannan mukaan kansa ja oma kieli löytyvät siitä maasta, jolla on armeija, esimerkkinä skandinaaviset maat. Nehän taitavat ovat lähinnä sinun ideaalivaltiotasi?

[neljäs kappale]

Ei liity asiaan.

”Unohda suomalaiset, savolaiset ja pohjan pojat. Niistä puhuva ei todellakaan anna hyvää kuvaa itsestään koska niihin ei liity yhtään minkäänlaista ymmärrystä. "Kulttuuri" on liian vaikea sana. Se ei tarkoita mitään minkä näkisit – se ei ole yksilön ominaisuus. Se on yhteisövoimia, yhteisöominaisuuksia ja yhteisöilmiöitä, joita ihmistieteistä yrittää kartoittaa lähinnä sosiologia. ”

Tämä on kiintoisa kappale sen takia, että vaikutat menevän väitettäsi vastaan. Tämä antaa minulle tunteen, ettet oikein välitä, mihin vastaat. Kunhan vain vastaat. Olen kuitenkin täysin samaa mieltä siitä, että kulttuuri on "yhteisövoimia, yhteisöominaisuuksia ja yhteisöilmiöitä". Et kai usko itse keksineesi tätä?

Erikoisinta koko kommentissasi oli oikeastaan se, ettet koskaan vastannut mihinkään… Olen iloinen puolestasi, että sait taas osoittaa ”oppineisuutesi” ja vielä "tyhjän päälle". Ihmettelen suuresti vain juuri sitä - oppineisuutesi ei vaikuta perustuvan muuhun kuin fraaseihin. Valitettavasti teet saman kuin aina – et sano mitään. Sinun väitteesihän oli seuraava:

"Tosiasiassa kulttuurit ovat kovia kognitiivisia tosiasioita eikä kulttuurirajojen yli siirry mikään ihmisen [---] olennainen ominaisuus."

Sinähän vastauksessasi melkeinpä sanot, että olen oikeassa eli että puhuit tuossa yhteydessä potaskaa.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #21

Ai miten ihanaa. Lauloin kyllä kaikki nuotit kohdalleen. Melodia katoaa jos poimit niitä rutisteltavaksi kouraan yksi kerrallaan. Kuulemme musiikkia, emme yksittäisiä säveliä.

Olen tänään soitellut tällaista hanuria. Kohta on uusi päivä, uudet laulut.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #22

Hyvä Seppo, hupaisaa!

Sillioinhan meidän pitäisi vain runoilla...

Då kvällen mot natten går
vi ser på allt som vi får
en fin bädd med allt örngott
och det sköna vi oss fått

Your turn!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Terveydenhuolto ja terrorismi ovat samankaltaisia ongelmia tällä hetkellä. Kumpaankin tungetaan paljon rahaa ja muita resursseja, mutta käytännön tulokset jäävät melko huonoiksi.

Kertoo hyvin siitä, millaisia selkärangattomia lurjuksia meillä on politiikassa. Hyvin harvaa kiinnostaa se, mitä konkreettisia tuloksia mistäkin poliittisesta ohjelmasta kansalaisille tulee.

Asia helpottuu jos käytetään kunnollisia mittareita. Kuhunkin ongelmaan käytetty rahamäärä ei ole kelvollinen mittari, koska se mittaa vain tuhlaamista, ei saavutettuja tuloksia.

Terrorismin suhteen voitaisiin esimerkiksi pitää tavoitteena sitä, että tilanne rauhoittuu Suomessa niin paljon ettei mitään esteitä tarvita autoiskujen varalta yleisötapahtumiin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Luulisi olevan siis selvää, ettei tässä vaiheessa enää tarvita mitään "tutkimuksia", vaan olisi jo aika siirtyä tekoihin.

Joo, tarttis tehrä jotain.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Mitähän ihmettä radikaali-islamistit hommailevat?"

Otapa siitä selvää, ovat kuin saatana USA:n korkeimman oikeuden edesmenneen tuomarin Antonio Scalian mukaan: ennen saatanaakin näki lähes päivittäin, muttei enää. Scalian mukaan saatana on muuttunut entistä viheliäisemmäksi ja kieroksi ("vile").

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Niinpä, tutkimus syistä ja seurauksista on pahasta.

Kunpa olisin tietänyt tuon jo vuosikausia sitten. Kiitoksia Samuli, että pelastit minut ja kaikki muut.

Nyt kun mennään niihin tekoihin, niin miten voisimme saada kaikki pahat poistettua keskuudestamme? Endlösung?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Nyt kun mennään niihin tekoihin, niin miten voisimme saada kaikki pahat poistettua keskuudestamme? Endlösung?"

On kai vähän eri asia karkoittaa maasta erivärisiä kansalaisia kuin estää kansainvaellusta maan sisälle.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Hyvä Jarmo, sinä näytät silmissäni hieman "eriväriseltä"... :-)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Lapsikuolleisuus on tippunut murto-osaan vuosien 1936-2010 välisenä aikana.
https://www.stat.fi/til/ksyyt/2010/ksyyt_2010_2011...

eliniänodote on kasvanut voimakkaasti:
http://www.findikaattori.fi/fi/46

Ei näitä lukuja tutkimalla saada mitään syytä muuttaa mitään, kovin radikaalisti ainakaan. Tutkimuksesta ei siis seuraa mitään hyödyllistä.

Työttömyyskin lähti voimakkaaseen laskuun maahanmuuttoaallon tultua. Prkl.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""Työttömyyskin lähti voimakkaaseen laskuun maahanmuuttoaallon tultua""

Selviääkö tämä ko. vuoden kansainvaeltajia koskevia työllisyystilastoja tarkastelemalla?

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Minä voin sanoa ilman tutkimusta mitä he hommailevat. Tutkimuksen tekijä on sopiva taho tällä hetkellä, koska on taatusti henkilö, joka saa ympäripyöräen tutkimuksen aikaiseksi, joka ei jätä huomioimatta sosiaalista epätasa-arvoa ja puutteellista kotoutusta.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Pelkkä myytti nämä radikaalit islamistit Suomessa. Supo liioittelee.

Toimituksen poiminnat