Samuli Pahalahti

Sote on osoitus poliittisen järjestelmän kriisistä

Elina Lepomäen kritiikki suunniteltua sote-järjestelmää vastaan on osoittanut miten surkeassa jamassa suomalainen politiikka on. Vastakritiikki ei ole kohdistunut itse asiaan, eli sote-mallin ongelmiin, vaan Lepomäen persoonaan ja tapaan, millä hän toi kritiikkinsä julkisuuteen.

Vallanhimoiset ja korruptoituneet poliitikot ovatkin nyt kusessa. He eivät ole tottuneet siihen, että muut poliitikot ajattelisivat omilla aivoillaan, vaan ovat olettaneet, että kaikki saadaan painostettua ruotuun, tapahtui mitä tahansa. Mutta nyt kun faktat on päästetty ulos ja vapaaksi, niitä ei saada enää tukahdetutettua niin helposti. Poliitikot joutuvat kiemurtelemaan melkoisen paljon välttääkseen aidon keskustelun aiheesta.

Pääministeri Sipilä ehti jo jo julistamaan, miten soten kaatuminen olisi iso isku poliittiselle järjestelmälle, ja sen takia pitäisikin järjestää uudet vaalit.

Mutta todellisuus on, että soten onnistuminen olisi isku poliittiselle järjestelmälle. Ensin nähdään pitkään ja hartaasti vaivaa, että suunnitelma saadaan aikaan, ja sitten käy ilmi, että se on ihan paska. Jos sote nykymuotoisena ajetaan läpi, se on osoitus siitä, että suomalainen poliittinen järjestelmä on kriisissä. Se ei kykene ratkaisemaan perustavanlaatuisia ongelmia, vaan tuottaa monimutkaista sotkua ihan vain luodakseen kuvan, että "ainakin me ollaan tehty jotain".

Mutta todellisuudessa huonojen muutosten läpiajaminen väkisin aiheuttaa yleensä vain yhä suurempia ongelmia tulevaisuudessa.

Luonnollisesti myös siniset ovat olleet paniikissa. Ei siksi, että he olisivat aidosti nykyisen sote-mallin kannalla, koska pitävät sitä laadukkaana, vaan siksi, koska he menettäisivät kaiken mikäli vaalit järjestettäisiin nyt. Heidän puoluesihteerinsä Matti Torvisen kirjoitus on kertakaikkisen surkuhupaisaa luettavaa: Jos sote kaatuu, kriisi olisi syvä...

Hän maalailee kaikkia mahdollisia uhkakuvia. Hän on valmis ajamaan suomalaisen terveydenhuollon yhä heikompaan jamaan, ihan vain siksi, että pystyisi itse olemaan vallan kahvassa muutaman vuoden kauemmin.

"Tässä maailmanpolitiikan tilanteessa kansankunnan yhtenäisyys on tärkeämpi pääoma kuin koskaan sodanjälkeisen historian käänteissä. Näin vakavan äärellä olemme, jos SOTE kaatuu!"

Kumma kyllä, tämä ei sitten tullut mieleen kun hän itse oli toteuttamassa Suomen lähihistorian suurinta poliittista petosta, eli sinisten irtautumista perussuomalaisista? Se, jos mikä, nosti vastakkainasettelun kansalaisten välille ihan uudelle tasolle.

Valitettavasti Torvisen kaltaiset, häikäilemättömästi omaa etuaan ajavat poliitikot ovat enemmistössä. He eivät kykene tunnustamaan, että kansalaisten kannalta olisi kaikista parasta haudata nykymuotoinen sote-suunnitelma ja aloittaa puhtaalta pöydältä uudestaan. Aikaa siihen menisi, mutta ainakin olisi mahdollista päätyä parempaan tulokseen kuin varmaan katastrofiin, joka on nyt edessä.

Eikä opposition punavihreilläkään ole paljon nokan koputtamista asiaan. He itse ovat halunneet avata suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän mahdollisimman laajalti myös ulkomaalaisten käyttöön ilmaiseksi. Kun otetaan se fakta huomioon, että resurssit ovat rajalliset, tarkoittaa tämä väistämättä terveydenhuollon heikentymistä suomalaisille – vaikka suomalaiset sen kaiken lystin maksavat verorahoillaan.

Mikä ratkaisuksi?

Kun otetaan huomioon, miten surkea poliittinen järjestelmämme on, ei ole kuin yksi vastaus: kansalaisten täytyy ottaa itse vastuu omasta terveydestään. Poliitikot eivät sitä tee.

Tohtori Google on jo nyt paljon avuliaampi kuin terveydenhuoltojärjestelmämme suurimmassa osassa tapauksista. Internetin kautta kuka tahansa pystyy opiskelemaan erittäin laajalti sitä, miten on mahdollista elää terveellistä elämää ja etenkin ennaltaehkäistä kroonisia sairauksia.

Poliittinen järjestelmä on niin pahassa kriisissä, ettei yksinkertaisesti ole mahdollista toteuttaa kunnollista terveydenhuollon uudistusta. Mitä aiemmin kansalaiset tunnustavat tämän, sitä nopeammin he voivat alkaa vastatoimiin. Ja parempi samantien varautua kunnon katastrofiin: ei ole syytä olettaa, että terveydenhuoltojärjestelmä tulee toimimaan yhtään paremmin seuraavina lähivuosikymmeninä – päinvastoin, kunhan seuraava talouskriisi iskee, resursseja tulee olemaan käytettävissä vielä vähemmän.

Terveydenhuoltojärjestelmän instituutioihin kannattaa suhtautua vähän kuin lottoon. Voihan sieltä käydä pyytämässä apua, kunhan ymmärtää, että todennäköisyys avun saamiseen on erittäin alhainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Kokoomus huomasi että nyt sai Keskusta liian hyvän sopimuksen ja kaupunkien valta-asema heikkenee.
Ennen oli iltalypsyllä Maalaisliitto mutta nykyisin se on Kokoomus.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kuinka ullattavaa...vasemmiston syytä tämäkin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Vasemmistolla oli kyllä mahdollisuutensa aikaisemmilla kausilla mutta kuten sen hommat yleensäkin niin v....ksi meni. Nyt on vassarit päällimmäisinä neuvomassa ja vaatimassa kun hommassa on tekemisen tahti. Toivotaan ettei pelkkä huuto pelota.

Toimituksen poiminnat