Samuli Pahalahti

Natsitkin ovat ihmisiä

Edellinen kirjoitukseni herätti jostain syystä yllättävän voimakkaita tunteita. Siksi ajattelin hieman selventää näkemyksiäni siitä, miten äärioikeiston uhkaan kannattaisi reagoida. Näitä samoja juttuja voi käyttää myös muidenkin ääriliikkeiden vastaiseen toimintaan.

Oleellista on ymmärtää, että kansallissosialistit ja muut äärioikeistolaiset ovat ihmisiä siinä missä kaikki muutkin. Tämä ei ole kuitenkaan mikään moraalinen kannanotto, vaan fakta: kansallissosialistin aivot ovat samanlaisia kuin kaikilla muillakin ihmisillä. Kansallissosialistin mieli toimii samoin kuin kaikkien muidenkin.

Siksi empatia on tärkeä työkalu taistelussa kansallissosialismia vastaan – sellaista vihollista on erittäin hankala vastustaa, jota ei ymmärrä. Tällä hetkellä äärioikeiston uhkaan kuitenkin reagoidaan demonisoimalla heidät ali-ihmisiksi, jotka pitää pistää väkivallan avulla kuriin. En näe tätä kovinkaan fiksuna, sillä se on vain selkäydinreaktio eikä mikään pitkäjänteisen ja rationaalisen pohdiskelun lopputulos.

Jos lähdetään siitä, että kansallissosialistit ovat pohjimmiltaan täysin samanlaisia ihmisiä kuin sinä ja minäkin, voidaan helposti todeta, että heidän kimppuunsa käyminen aggressiivisesti ei ole todennäköisesti tehokas vastustuskeino.

Kuvittele jos itse olisit ollut samanlaisessa tilanteessa kuin SVL:n porukka oli miekkarissaan, jossa kuolemaan johtanut pahoinpitely tapahtui. Sinä et tietenkään olisi puolustamassa kansallissosialismia, vaan jotain muuta tärkeää asiaa, kuten vaikkapa homojen oikeuksia. Seisoskelisit kaikessa rauhassa kunnes joku äärioikeistolainen tulisi erittäin aggressiivisesti kirosanoilla höystettynä vastustamaan sanomaasi ja kenties vielä vähän syljeskelemään ja tönimään.

Miten suhtautuisit tähän? Pitäisitkö tällä tavoin esitettyjä argumentteja niin vakuuttavina, että alkaisit kyseenalaistamaan omaa maailmankuvaasi? "Hmm... no nyt kun kiroilit noin kovasti ja sylkäisit päälleni, ymmärrän etteivät homot oikeasti tarvitse mitään oikeuksia tässä yhteiskunnassa! Kiitoksia kovasti kun autoit minua tajuamaan tämän! Nytpäs lopetan tämän homosaation puolesta rummuttamisen!"

Ei tarvitse olla mikään psykologian professori ymmärtääkseen, että aktiivinen ja aggressiivinen vastustaminen on yleensä tosi huono keino saada ihmisiä muuttamaan mielipiteitään. Etenkin sellaiset näkemykset, jotka ovat kiinteä osa yksilön identiteettiä, tuppaavat vain vahvistumaan jos niitä vastustetaan sellaisella tavalla, jonka yksilö kokee epäasialliseksi. Se vain vahvistaa yksilön näkemystä siitä, että hänen panoksensa on tärkeä taistelussa paremman maailman puolesta.

Pyrin itse tarkastelemaan yhteiskunnallisia ongelmia empiirisen utilitaristin näkövinkkelistä.

Empiriaa tarvitaan, jotta nähdään mitkä keinot toimivat oikeasti kuhunkin ongelmaan. Yleensä se ensimmäinen vaihtoehto, mikä tulee mieleen tunnekuohun vaikutuksen alaisena, ei ole kovinkaan hyvä.

Utilitaristi miettii, mikä on kaikista tehokkain keino. Erilaiset vaikuttamistavat ovat nimittäin vaikutuksiltaan ja kustannuksiltaan hyvin erilaisia. Toiset tuottavat paljon hyviä tuloksia pienellä panostuksella, toiset taas voivat olla jopa haitallisia pitkällä tähtäimellä tai maksaa erittäin paljon. Yhteiskunnan näkökulmasta on aika tyhmää tuhlata paljon resursseja ongelmiin, jos ne on mahdollista ratkaista myös paljon pienemmälläkin panostuksella.

Kun vastassa on fanaattinen porukka, yleensä helpoin keino on jättää heidät kokonaan huomiotta. Ääriryhmät ammentavat voimaansa niistä reaktioista, jotka he aiheuttavat muissa ihmisissä – olivat ne sitten negatiivisia tai positiivisia.

Sovelletaanpa tätä periaatetta SVL:n tilaisuuteen Elielinaukiolla.

Kaikki ohikulkijat olisivat menneet ohitse sanomatta mitään, korkeintaan kieltäytyneet nätisti tarjotusta lehdykästä. Mielenosoittajat seisoisivat lippujensa kanssa muutaman tunnin ja voimakkain reaktio olisi jotain tyyliin "heh, on se kumma ettei aikuisilla miehillä ole mitään muuta tekemistä kuin pönöttää siinä rivissä". Lehtien tarjoaja saisi pettyä joka ikisen kerran kun hän yrittää antaa lehteään jollekin.

Miten johtopäätöksiä SVL:n porukka tekisi tästä? Todennäköisesti he päättelisivät, että on ihan turhaa mennä sinne jatkossa tyrkyttämään lehtiä. Ketään ei kiinnosta. Toiminta on ihan puhdasta ajanhukkaa. Ta-daa! Näin saatiin SVL välttämään jatkossa rautatieaseman ympäristöä ja todennäköisesti myös monia muita vastaavia paikkoja.

Kokeile kuvitella itsensä samaan tilanteeseen. Haluaisitko jatkaa oman poliittisen agendasi levittämistä sellaisella tavalla, jonka kaikki jättävät järjestään huomiotta? Hyvin harva viitsii seisoa päiväkausia tyrkyttämässä propagandaläpysköitä ihmisille, jos kukaan ei huoli niitä.

Jos haluat keksiä hyviä keinoja fanaattisen järjestön vastustamiseen, kuvittele itsesi heidän asemaansa. Vaihdat vain heidän aatteensa johonkin mitä itse kannatat hyvin voimakkaasti. Monet tavikset voidaan kyllä hiljentää väkivallalla uhkailemalla, mutta mitä fanaattisempi yksilö on kyseessä, sitä hankalampaa se on (SVL tietääkseni koostuu juuri tällaisista yksilöistä). Mieti mikä saisi sinut lopettamaan aktiivisuutesi tai jopa luopumaan aatteestasi, jos olisit heidän kengissään.

Uusia poliittisia liikkeitä syntyy ja kuolee jatkuvasti. Mutta miksi ne kuolevat niin nopeasti? Itse väitän, että ehdottomasti suurin syy on kiinnostuksen puute. Kun ne muutamat aktiivit, jotka ovat pistäneet liikkeen pystyyn, saavat kaikilta muilta ihmisiltä pelkästään "ei kiinnosta" -vastauksia, koko homma kuihtuu hyvin nopeasti. Tämän taktiikan toimivuudesta on siis erittäin kova todistusaineisto olemassa oikeasta elämästä. Se on myös erittäin tehokas, koska huomiotta jättäminen ei vaadi juurikaan vaivaa, korkeintaan vähän itsehillintää ettei sano mitään vastaantulevalle äärijärjestön edustalle. Eikä sen käyttäminen maksa mitään.

Aggressiivinen päänaukominen eri mieltä olevien äärijärjestöjen edustajille on yksi tehottomimmista vaikuttamistavoista. Siinä on monta vikaa: se ei saa ketään muuttamaan mieltään, se voi lietsoa väkivaltaisuuksia, se voi kasvattaa taistelutahtoa, se voi pahentaa fundamentalismin voimakkuutta, jne. Todiste tästä nähtiin SVL:n tapahtumassa: tuloksena yksi kuollut. Se on aika kova hinta tämän vaikuttamistavan käytölle.

PS. Jos sattuu kiinnostamaan näkemykseni siitä, miten laajempia yhteiskunnallisia jännitteitä voisi purkaa kaikista parhaimmin poliittisella tasolla, lukaise kirjoitukseni Suomi liittovaltioksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Minkä takia SVL:n natsien mielipiteitä pitäisi pyrkiä muuttamaan? Tärkeämpää on estää heitä käyttämästä poliittista väkvaltaa, kaikin käytettävissä olevin keinoin. Se muuttavatko he mielipiteitään on toissijaista.

Silloin kun roturealismi brändättiin maahanmuuttokritiikiksi jotkut toivoivat sen häviävän, jos se vaiettaisiin kuoliaaksi. Se ei auttanut ja nyt sen vanavedessä on noussut vaarallisempia väkivaltaisia ryhmiä. Kuoliaaksi vaikeneminen ei auttanut silloin, eikä se auta nytkään.

Poliittisen väkivallan aiheuttamaa kuolemia, ei myöskään voi jättää huomiotta. Eikä pidä.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Jos ääriajattelijan mielipiteitä saadaan muutettua maltillisempaan suuntaan, päästään varsin hyvään lopputulokseen, etenkin kun asiaa tarkastellaan pitkällä tähtäimellä. Kyseisestä henkilöstä ei tarvitse enää välittää, vaan hänen voidaan antaa elää vapaasti. Ongelma katoaa.

Mikäli hän pysyy radikaalina, yhteiskunta joutuu käyttämään jatkuvasti resursseja hänen valvomiseensa ja toiminnan estämiseen. Siitä tulee jatkuvia kuluja, joten se ei ole välttämättä kovinkaan tehokas keino.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

On naiivia kuvitella sen onnistuvan järkeilyllä ja dialogilla. Muutos lähtee loppujen lopuksi liikkeelle henkilöstä itsestään. Mahdollisesti myös terapia on tarpeen, vaikka sitten vankilassa.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #7

Ei järkeily ja dialogi autakaan mitään, sellaisenaan. Yleensä siihen tarvitaan jotain psykologisesti ovelampaa vaikuttamistapaa, kuten toimintamotivaation kuihduttamista.

Onko olemassa jotain toimivaa terapiakeinoa ääriajattelijoiden parantamiseksi?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #11

Murhaajille ja vastaaville annetaan vankilassa terapiaa ennen kuin heidät vapautetaan. Terapian luonteesta sinun on kysyttävä joltakin muulta.

Yksi keino tehdä ääriliikkeistä hampaattomia, on esimerkiksi kuoliaaksi halaaminen. Katsotaan onko niillä jotain hyvä ja käyttökelpoisia ehdotuksia ja pannaan ne täytäntöön. Sillä tavalla liike menettää syyn toimia.

Valitettavasti SVL:n tavoitteet ja arvot ovat sellaisia, etten voi tehdä heidän kanssaan minkäänlaisia kompromisseja.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #15

"Murhaajille ja vastaaville annetaan vankilassa terapiaa ennen kuin heidät vapautetaan. Terapian luonteesta sinun on kysyttävä joltakin muulta."

Sitä vain mietiskelin, että mahtaisikohan tätä terapiaa antavilta ihmisiltä saada vinkkejä keinoista kansallissosialistien aktiivisuuden vähentämiseksi.

"Yksi keino tehdä ääriliikkeistä hampaattomia, on esimerkiksi kuoliaaksi halaaminen. Katsotaan onko niillä jotain hyvä ja käyttökelpoisia ehdotuksia ja pannaan ne täytäntöön. Sillä tavalla liike menettää syyn toimia.

Valitettavasti SVL:n tavoitteet ja arvot ovat sellaisia, etten voi tehdä heidän kanssaan minkäänlaisia kompromisseja."

Jep, kansallissosialisteilla on hyvin vähän mitään vakavasti otettavia poliittisia ehdotuksia. Sekä talouspolitiikan että kulttuuripolitiikan saralla ehdotukset ovat enemmän tai vähemmän tyhmiä. Samoin kaikenlaiset uskomukset esimerkiksi globaalista juutalaisten salaliitosta eivät ole sellaisia mitä voidaan ottaa huomioon politiikassa.

Mutta jos vähän laajemmin katsotaan asiaa, niin maahanmuuttokriittisten näkemyksiä kannattaisi kyllä kuunnella. Kuten Euroopan kehityksestä on nähty, liiallinen maahanmuuttajien määrä on haitallista yhteiskunnalle. Jopa suvaitsevainen Ruotsi joutui tunnustamaan asian ja pistämään rajat kiinni. Mutta sielläkään ei tunnustettu Ruotsidemokraattien olleen oikeassa kaikki nämä vuodet ja pyydetty anteeksi heidän demonisoimistaan.

Mikäli yhteiskunnassa on suuri joukko ihmisiä, jotka ovat olleet oikeassa ennustuksessaan elinolojen huonontumisen tapahtumisesta ja sen syistä, eikä heitä oteta vakavasti edes sen jälkeen kun asia on täysin selvä, voi osa tästä joukosta radikalisoitua. Tässä kannattaa taas harrastaa vähän empatiaa: kuvittele itsesi heidän kenkiinsä. Näet että yhteiskunta muuttuu huonompaan suuntaan, pidät siitä ääntä vaikka kuinka paljon, mutta eliitti kieltäytyy uskomasta. Sitten kun tulokset alkavat näkyä, et saa mitään anteeksipyyntöä, vaan kaikki jatkavat samaan malliin puhumalla sinusta kuin pimeyden voimista. Vituttaisiko?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #27

Olen kuullut amerikkalaisista metodeista missä harjaannutetaan ulos erilaisista rikollisjengeistä. Avainsana on konfliktienratkaisu.
Hyvissä oloissa kasvaneet lapset oppivat kuinka hieman vaativammat (kuin pataanlyöminen) konfliktinratkaisut ovat vaivanarvosia koska siitä vaivasta alkaa nauttia ja tuntea mielihyvää kun sitä on saanut harjoitella hyvässä tukevassa ympäristössä. Sen opin voi jossain määrin omaksua myös aikuisena. Ei ole koskaan liian myöhäistä mihinkään. (Paitsi nuorna lapsen saantiin)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #7

Raiskaajat saavatkin toveriterapiaa vankiloissa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #34

Aimo hei. Sun niin odotettavissa olevat vinot läpät eivät ole aikuismaisia.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Vaikuttaa siltä, että blogisti selvisi eilisestä paskamyrskystä erinomaisesti.

"Mennään tuon suon yli niin että heilahtaa." - Väinö Linna.

Hyvää harjoitusta poliittiselle uralle. Paavo Väyrynen saattaa virnistää nähdessään samoja tuttuja turbulensseja...

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Minua ei pahemmin politiikka kiinnosta. Totesin aikoinaan sen olevan aivan liian tehoton tapa muuttaa maailmaa parempaan suuntaan. Joutuu tekemään paljon työtä, josta ei ole todennäköisesti yhtään mitään hyötyä. Äärimmäisen pienet mahdollisuudet sille, että saisi vaikutettua merkittävällä tavalla yhteiskuntaan. Realistisesti katsottuna voi korkeintaan onnistua hidastamaan muutaman negatiivisen asian kehitystä.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Jatkossa näiden ihmisten kokoontuessa lippuineen, banderolleineen ja esitteineen siten, että poliisia ei näy järjestystä ja turvallisuutta valvomassa tekee vastuuntuntoinen kansalainen ilmoituksen hätäkeskukseen, jotta poliisi saadaan paikalle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Kun vastassa on fanaattinen porukka, yleensä helpoin keino on jättää heidät kokonaan huomiotta."

Esimerkiki raskaana olevan musliminaisen ei ole todistetusti niinkään helppo ohittaa fanaattista, aktiivisesti liikkumisen esteeksi asettuvaa rasistiporukkaa asioidessaan kauppakeskuksen liiketiloissa.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Johan se koko homma on todettu yritykseksi lavastaa mielenosoittajat naistenhakkaajiksi. En oikein ymmärrä miten kukaan voi enää vedota siihen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kuka on halunnut todeta sellaista?

https://takku.net/article.php/20160917150103242

Rasistit siis harjoittavat katuväkivaltaa rajoittamalla etenkin naisten liikkumista ja käymällä käsiksi vähäisenkin tekosyyn varjolla - aika hankalaa on konkreettisen kaduntallaajan ohittaa tällainen aktivismi huomioimatta...

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #13

Kaikki saatavilla olevat todisteet viittaavat siihen, että pahoinpitelysyyte on keksitty.

Eli se kyseinen nainen käyttäytyi todella väärin:

1. Soitti hätäkeskukseen turhaan ja tilasi paikalle ylimääräisen poliisipartion ja ambulanssin.
2. Teki väärän ilmiannon poliisille.
3. Valehteli toimittajille niin, että asiasta uutisoitiin erittäin epätotuudenmukaisesti.

Tuollaisessa toiminnassa ei ole mitään puolustettavaa. Suvaitsevaisten kannattaisi sanoutua irti tällaisista tapauksista täysin ja selväsanaisesti.

Takku.netin artikkeli on tämän tapauksen suhteen pelkkää valehtelua. Nämä naiset eivät ole esittäneet minkäänlaisia todisteita väitteilleen. Mikäli oikeasti olisi tapahtunut joukkopahoinpitely, se olisi kyllä tallentunut kameroihin ja sille löytyisi lukuisia todistajia.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #18

Itse olet näköjään kunnostautunut selittelemään ja puolustelemaan natsien väkivaltaa, sen sijaan, että sanoutuisit tästä irti täysin ja selväsanaisesti.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #13

Ja nyt kun kaikenlainen väkivalta tuomitaan kovaan ääneen, mukaan lukien töniminen (mikä on ihan oikein, koska pienikin tönäisy voi tappaa), kannattaisi tuomita myös tämä nainen. Hän tönäisi suhteellisen voimakkaasti ainakin kahta mielenosoittajaa.

Risto Laine

Juho!

Eikös tämä raskaana oleva nainen liikkunut teidän riveissä siellä, eli voidaanko tästä vetää jonkinlaista johtopäätöstä siitä, että olette saaneet jotkin maahanmuuttajat mukaan tähän soppaan ja neuvomaan heitä huutamaan megfoniin: Kytät on natsi sikoja.

Kun se aate ja aatteet on mun vaatteet. Mutta kiitos siitäkin kun olette omalta taholtanne luoneet nämä jännitteet tähän yhteiskuntaan, eikö olisi ollut viisaampaa pysyä himassa ja jättää natsien örvellykset sikseen. Mutta kun se vasemmistolainen konfliktien hakuisuus on tuohon vajavaiseen pollaan kerran jämähtänyt, niin siellä on kuin tatti korvessa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Varmaankin ko. nainen on liikkunut (ilman että olisimme fanaattisesti asettuneet hänen kulkemisensa esteeksi) myös meidän porukoissa, omapahan on valintansa.

Aika outoa itseasiassa olisikin, jos nuoret musliminaiset alkaisivat sankoin joukoin kerääntyä kaupunkiemme toreille viikonloppuina SE- ja RK-kokouksiin huutamaan muun yleisön mukana, että "menkääpäs hiekkaneekerimatumuslimit siitä takaisin sinne mistä olette tulleetkin. Suomi on tarkoitettu suomalaisten asuinpaikaksi eikä kellekään kehitysmaalaiselle mamulle, niin!!!"

Risto Laine Vastaus kommenttiin #16

Aika jännää tuo teidän logiikka, ensin keräätte näitä maahanmuuttajia mitä erilaisempiin tapahtumiin edistämään teidän aatetta ja pistätte heidät tekemään jotain teidän puolestanne, kuten tässäkin tapauksessa joku voimaantunut suomalaislepakko keppihevosensa kanssa kipitti kintereillä huutaen mitä edistyksellisempiä voimalauseita.

Juuh omapa on valinta ja vapaushan se on kaiken A ja O, mutta tietääkö nuo maahanmuuttajat mihin he vapautuvat?.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #17

Sen verran olen itse vapautunut white privilegen harhoista että voin sanoa heidän kyllä tietävän - nykyisin he myös kertovat omin sanoin ja kasvoin julkisuudessa tästä emansipaatiostaan.

"Vihulaisen" edustaja kirjoitti eilen Mona Walterista, Ruotsiin pakolaisena muuttaneesta somalista, joka luopui islamista kristinuskon vuoksi ja on ryhtynyt urakalla kritisoimaan islamin patriarkaalista perintöä - sitäkään en voi suoralta kädeltä moittia...

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

No miten tämä lippusten jako (en edes tiedä mistä oli kyse? ) sitten otettiin vastaan? En usko, että kovin mullistavasta tapahtumasta oli kyse. Ilman tätä episodiahan kukaan ei edes olisi tiennyt koko tapahtumasta.

Jos ei kiinnosta, menee vaan ohi, kuten muistakin sadasta alueen lappustenjakajasta ja rahankerjääjästä.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Sen verran kovia reaktioita ohikulkijoilta tuli, että SVL sai aikaan mainosvideon. Sellaista ei kannattaisi päästää tapahtumaan.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Samuli on oikeassa; Välinpitämättömyys on tehokkain keino vastustaa tällaisia marginaalisia hörhelö-porukoita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Välinpitämättömyys on tehokkain keino vastustaa tällaisia marginaalisia hörhelö-porukoita."

Toimiiko välinpitämättömyys myös vapaan maahanmuuton suhteen vai saavatko ääriliikkeet voimaa hallituksen myötämielisen EU-politiikan takia. Ei Suomi ole ensimmäinen maa jossa ääriliikkeet voimistuvat typerän EU-politiikan takia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

30-luvulla Euroopassa esiintyi vielä enemmän ja voimakkaampia ääriliikkeitä. Ne saivat jopa vallan muutamissa maissa. Silloin ei ollut juurikaan Euroopan ulkopuolelta tulleita pakolaisia. Vain niitä vanhoja maahanmuuttajia, esimerkiksi juutalaisia ja romaneja.

Joten on mahdollista, että ääriliikkeiden esiinmarssi on kirjoitettu eurooppalaisten kansojen "geeniperimään kromosomitasolle" ja kulloisetkin kohteet vain sitten valitaan kulloistenkin tilanteiden mukaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #21

"Joten on mahdollista, että ääriliikkeiden esiinmarssi on kirjoitettu eurooppalaisten kansojen "geeniperimään kromosomitasolle""

Pieni historiaan tutustuminen - sekä vanhempaan, että uudempaan - paljastaa, että noilla kriteereillä ääriliikkeiden esiinmarssi on kirjoitettu erittäin monien, ellei suorastaan kaikkien kansojen geeneihin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #21

Kummasti vaan nämä ääriliikkeet elävät. Eikö historiasta opita mitään ? Ilmeisesti ei vieläkään. Eikä tuo ongelma suinkaan ole Euroopan yksinoikeus.

http://liberalismi.net/wiki/Antifasisti

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

+ ääriaatteet ovat oikeasti vaarallisia vasta noustessaan valtavirtaan. Näin helposti käy epävakaissa yhteiskunnissa.

Siispä tärkein ääriliikkeiden torjuntakeino on yhteiskunnallisen vakauden säilyttäminen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"30-luvulla Euroopassa esiintyi vielä enemmän ja voimakkaampia ääriliikkeitä."

Ei tainnut demokratia toimia silloinkaan. Maailman vakaimmat valtiot kuten Sveitsi luottavat suoraan kansanedustukseen. Esimerkiksi Sipilä kertoi ettei häntä kiinnosta kansan mielipide ja saa nyt noukkia rusinat pullamössöstä liittovaltioinnoissaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sveitsikin on liittovaltio ja keskusvallan lainsäädäntövalta kantoneihin nähden on vahvempi kuin Brysselin valta EU:ssa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Liittovaltio sinänsä ei ole toimivan demokratian merkki. EU nyt on osoitus valtioliitosta joka karsastaa demokratiaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Liittovaltio sinänsä ei ole toimivan demokratian merkki"

Tarkoititko "merkki" vai "este". Kysyn vain, jotta olisin varma ymmärsinkö kommenttisi.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Kansallissosialistin mieli toimii samoin kuin kaikkien muidenkin."
Kyllä sinä blokisti olet tosi pahasti pihalla! Vai natsien mieli toimi juutalaisten kaasuttamissa kuin kaasutettavien mieli. Lopeta itsesi häpäiseminen, vielä kun voit!

Toimituksen poiminnat