Samuli Pahalahti

Mitäs minä sanoin

Tämänhetkisten tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että nuori mies on kuollut eilen vammauduttuaan tappelussa Kansallisen vastarintaliikkeen kanssa viikko sitten. Poliisi on toistaiseksi vaitonainen tapahtumien kulusta.

Vastarintaliike piti mielenosoituksen Helsingissä Elielinaukiolla 10.9. Kuten arvata saattaa, ihan kaikki eivät tykänneet tästä ja kritisoivat mielenosoitukseen osallistua enemmän tai vähemmän aggressiivisesti.

Näin tapahtumasta kerrotaan liikkeen nettisivuilla:

"Loppuvaiheilla paikalle tuli melkoisen sekavasti käyttäytynyt kaveriporukka, joka tunnisti liikkeen lipun. He alkoivat välittömästi käyttäytyä aggressiivisesti lippuja pitäneitä aktivisteja kohtaan ja räkivät näitä. Kirosanojen, räkimisen ja uhkailun vuoksi oli erään aktivistin puututtava tilanteeseen ja annettava pikainen kurinpalautus kaikista aggressiivisimmalle henkilölle. Myös tämän kaveri yritti kaivaa laukustansa jotain (oletettavasti astaloa), mutta luopui suunnitelmistaan huomattuaan ystävänsä kohtalon, jonka voi nähdä videon lopussa.

Kaverukset päätyivätkin taluttamaan rähjääntyneen kaverinsa pois paikalta ennen sivullisten soittamien poliisin tai ambulanssin tuloa, mikä kertonee omaa tarinaansa heidän tarkoitusperistään sekä laukkujen sisällöstä. Ulkoisen olemuksen perusteella mahdolliset astalot tuskin olivat ainoita laittomia tavaroita heidän mukanaan.

Kun poliisit saapuivat paikalle, he lähinnä ihmettelivät, mihin “uhri” on joutunut, ja aktivistit pääsivät poistumaan paikalta ilman sen kummempia häiriöitä."

Kyseisellä videolla näkyy mies, joka makaa maassa verilätäkön vieressä. Oletettavasti hän on satuttanut pahasti päänsä.

Mikäli tapahtuma on mennyt tuolla tavoin, pääsen sanomaan, että "mitäs minä sanoin".

Ennustin reilu vuosi sitten, Meillä on unelma -miekkarin jälkimainingeissa, että jotain tällaista tulee tapahtumaan.

"Oma ennustukseni on se, että kansallismielisten harjoittama väkivalta tulee lisääntymään. Kun heille tehdään selväksi, että heidän ajatuksensa eivät ole tervetulleita politiikkaan, eikä ketään kiinnosta käydä heidän kanssaan asiallista debattia, aletaan vähitellen vetämään epämukavia johtopäätöksiä. Ihan varmasti siitä porukasta löytyy yksilöitä, jotka eivät näe enää mitään muuta vaihtoehtoa kuin väkivallan.

Suvaitsevaisto tekee siis kaikkensa uusien breivikien esiin manaamiseksi. Jos he tekevät tämän tietämättömyyttään, he ovat idiootteja. Jos he tekevät tämän tahallaan, he ovat vastuuttomia – voidaan nimittäin olla ihan varmoja siitä, että jos äärioikeistolaiset tekevät terrori-iskun, suvaitsevaisto ei tunnusta omaa rooliaan sen taustalla, vaan alkaa vielä kovempaan ääneen selittämään kuinka näitä kauheita rasisteja vastaan täytyy taistella vieläkin kovemmin.

Suvaitsevaisto on unohtanut viidakon vanhan sananlaskun: Älä koskaan pakota vihollistasi selkä seinää vasten."

Tässä tuoreimmassa tapauksessa ei vaikuttaisi olevan kyse mistään terrori-iskuun viittaavasta, vaan ennemminkin perinteisesta tappelusta. Mutta kun äärikansallismielisiä ärsytetään tarpeeksi, ne voivat iskeä takaisin ja kovaa.

Yleensä reaktio voimakkaaseen vastustukseen on yhä lujempi ryhmähenki ja usko siihen, että oma porukka on oikealla asialla. Mitä kauemmin, kovemmin ja härskimmin tähän porukkaan reagoidaan, sitä kovemmat otteet hekin ottavat käyttöönsä.

Kansallismielisten kanssa on se ongelma, että he eivät voi oikein lähteä karkuunkaan. Jos oma kotimaa muuttuu epätoivottavaan suuntaan, isänmaallinen ihminen ei välttämättä edes harkitse alistumista muutokseen tai muualle muuttoa. On suhteellisen suuri todennäköisyys sille, että osa heistä alkaa tappelemaan vastaan, ja siitä seuraa rumaa jälkeä koska jotkut väistämättä radikalisoituvat.

Tätä näkemystä suvaitsevaisto ei ilmiselvästikään jaa kanssani. Yleensä reaktio kaikkeen on: "tiukemmat otteet rasisteja ja äärioikeistoa vastaan!" eli heitetään vain lisää bensaa liekkeihin.

Vuosi sitten kirjoitin myös siitä miten rasismia voisi vastustaa tehokkaimmin. Tietenkään ajatukseni eivät ole saaneet minkäänlaista vastakaikua suvaitsevaiston piirissä, mikä ei ole ollut yllättävää.

Tässä tldr-versio, mutta kannattaa lukea koko juttu:

1. Rasistien huomiotta jättäminen

"Kohteliaasti mutta päättäväisesti kerrotaan, että "sori nyt vaan, mutta ei kiinnosta". Äärikansallismieliset ja kaikki niihin rinnastettavissa olevat poliittiset aatteet kuihtuvat parhaiten niin, kun ne eivät saa minkäänlaista vastakaikua muilta ihmisiltä – ei positiivista eikä negatiivista."

2. Maahanmuuttajien kotiutumisesta huolen pitäminen

"Todellisuudessa syy nykypäivän rasismille löytyy hyvin pitkälti epäonnistuneesta maahanmuuttajien kotiutumisesta. Mikäli kaikki maahanmuuttajat olisivat kaikin puolin mukavia, fiksuja ja ahkeria tyyppejä, ei rasismille olisi yksinkertaisesti mitään kasvualustaa. Kukaan ei ottaisi vakavasti ulkomaalaisiin kohdistettua vihapuhetta, koska kaikki tietäisivät omasta kokemuksestaan, että se on täyttä huuhaata."

3. Asia-argumentteja – ei demonisointia, vääristelyä ja väkivaltaa

"Itse symppaan tässä asiassa kansallismielisiä, sillä olen radikaaliliberaalina joutunut usein vasemmistolaisten sylkykupiksi. Vasemmistolaisten taipumus vääristellä ja valehteluun on toisinaan ihan uskomatonta. Asiallisen dialogin käyminen on usein täysin mahdotonta. Mediakin on hyvin valjastettu mukaan tähän."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (177 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tanssia verilammikossa. Aika mautonta hihkua omasta oikeassaolostaan tuoreeltaan tässä yhteydessä.

Vetäisit myös pitkän, uskollisen lainauksen natseilta ja sen päälle huutelet, että vastuussa kuolemasta ovat ihan muut kuin se toisen katuun lyönyt natsi. Hmm...

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

No arvaa vaan alkaako suvaitsevaisto tanssimaan? Bileet tulevat jatkumaan varmaan monta viikkoa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mutta kun noikin tulee varmasti tekemään... Ihanko vakavissasi pidät tuota millään tasolla relevanttina argumenttina?

Ainakaan minä en tanssi. Minua masentaa. Juuri nyt mieleen nousee kysymys: Miten aikuinen ihminen kehtaa heittää kvasianalyysiä poliittisesta eristämisestä tai ideologian vastustamisesta, kun joku kuumakalle ei osaa hillitä itseään ja tappaa ihmisen?

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #15

Tämähän ei todellakaan ollut mikään sattuma siinä mielessä, että todennäköisyydet tapahtumalle ovat olleet kohtuullisen korkeat jo pitkään.

Joten kysymys kuuluu: mitä pitäisi tehdä, jotta todennäköisyys vastaavanlaiselle tai pahemmalle teolle saataisiin laskettua? Vastaus löytyy vain analysoimalla tilanne rationaalisesti ja kiihkottomasti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #50

Kuten Antikainen jo osoittikin, oma analyysisi oli loogisesti ristiriitainen. Ihmisen kuolemalla ratsastaminen, niin kuin nyt teet, on pelkästään noloa. Korjaan hävettävää.

Ei tuo sinun aikaisempi ennustuksesi ole voinut mitenkään tarkoittaa yhden ihmisen tönäisyä, iskua, tai vastaavaa (en tiedä tapahtuman kulkua). Tämä blogiteksti on osaltasi vain narsistista elvistelyä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vastenmielinen sanoma tässä blogissa. Kaikki väkivalta on blogistin mielestä oikeutettua, kun "vähän ärsytetään". Väkivalta ei milloinkaan ole oikeutettua ja siitä pitää seurata asianmukainen rangaistus. Varmaan Breivikikin (jonka mainitsit blogissasi) oli siis mielestäsi oikealla asialla, kun häntä niin ärsytti monikulttuurisuuden puolustaminen.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Minä vain analysoin kiihkottomasti tätä ilmiötä. Jos väkivallan kierre halutaan katkaista ennen kuin se ehtii lähtemään kunnolla käyntiin, täytyy ymmärtää mistä on kyse.

Mutta veikkaanpa että suvaitsevaistoa kiinnostaa enemmänkin paniikin lietsominen ja oman porukan moraalisen ylemmyyden signalointi kuin rationaalinen pohdiskelu oikeasti toimivista keinoista, joilla tähän voitaisiin puuttua.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kiihkottomasti? Noh...

Jostain sinun fantasioidesi suvaitsevaistosta en tiedä, mutta itse haluan, että tapaus selvitetään niin kuin oikeusvaltiossa on tapana. Toissijaisesti odotan poliisilta selkeitä toimia, joilla nämä kilarinatsit pidetään poissa kaduilta. Olisi hyvin erikoinen viesti, jos tämä porukka edelleen saisi pitää mielenosoituksiaan Tattarisuota keskeisemmällä paikalla. Tämähän ei ole ensimmäinen väkivallanteko heiltä.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #7

Haluatko myös, että kilarisuvakit pidetään poissa kaduilta? Jos et, olet osa sitä suvaitsevaistoa, joka on uhka yhteiskunnallemme.

Yleensähän suvaitsevaisto keskittyy pelkästään siihen, mitä vastapuoli tekee, mutta sallii vastaavat teot omalle porukalleen.

Mikäli tilanne olisi ollut toisinpäin ja uusnatsit olisivat tulleet aggressiivisesti aukomaan päätään johonkin suvaitsevaiseen mielenosoitukseen, heidät olisi hakattu todennäköisesti vielä pahemmin.

Tapahtui mitä tahansa, suvaitsevaisto on aina valittamassa ettei oikeusvaltio toimi. Jos uusnatsit/rasistit tekevät jotain, oikeuslaitokselta vaaditaan tiukkaa linjaa. Jos äärisuvaitsevaiset tekevät jotain, syytetään oikeuslaitosta/poliisia/mediaa puolueellisuudesta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #16

Odota seuraavan kommentin kirjoittamisen jälkeen kymmenen minuuttia ja lue kirjoittamasi uudestaan, ennen kuin julkaiset. Kunnioituksesta uhria kohtaan ja omaisten tuskaa ajatellen en uskalla edes kysyä, miten voisi hakata pahemmin. (Älä vastaa, tuo on siis vain selventämässä mitä kommentoin)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

"Mikäli tilanne olisi ollut toisinpäin ja uusnatsit olisivat tulleet aggressiivisesti aukomaan päätään johonkin suvaitsevaiseen mielenosoitukseen, heidät olisi hakattu todennäköisesti vielä pahemmin."

Voiko kuolemaa pahemmin hakata? Mutta en muutenkaan usko väittämääsi. Mihinkä sen perustat? Esität hypoteettisia tilanteita omien olkiukkojesi luomiseksi.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #22

"Voiko kuolemaa pahemmin hakata? Mutta en muutenkaan usko väittämääsi. Mihinkä sen perustat? Esität hypoteettisia tilanteita omien olkiukkojesi luomiseksi."

Ilmeisesti kyseessä ei edes ollut mikään varsinainen hakkaaminen, vaan tönäisy jonka seurauksena mies kaatui ja löi päänsä. Siinä siis nähtiin miten vakavia seurauksia pienilläkin teoilla voi olla.

Suvaitsevaisto on yleensä vastaavanlaisissa tilanteissa huomattavasti aggressiivisempi. Esimerkiksi taannoisessa Rajat kiinni! -miekkarissa vastamielenosoittajat varastivat eräältä ihmiseltä kännykän ja sitten potkivat ja löivät häntä, kun hän yritti saada sen takaisin. Tällaista siis veikkaan tapahtuvan myös tulevaisuudessa, äärisuvaitsevaisilla ei ole kovinkaan paljon estoja kun vastapuolen kimppuun lähdetään.

Vastarintaliike on joutunut aggression kohteeksi aikaisemminkin. Varisverkosto hyökkäsi sen kimppuun taannoin kun se oli tekemässä samanlaista partiotyötä kuin Soldiers of Odin.

Muutenkin kun kommentteja seurailee somesta, niin suvaitsevaistolla on kyllä aika kova hinku estää väkivaltaisesti kaikensorttisten oikeistolaisten ja kansallismielisten kokoontumis- ja sananvapautta. Kovasti ollaan sitä mieltä, että poliisin ei tulisi suojella oikeistolaisia ja maahanmuuttokriittisiä mielenosoituksia, jotta suvaitsevaiset voisivat vapaasti hyökätä niiden kimppuun.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #31

No niin, nyt sitten suu vaahdossa jo puolustelet natseja. Se siitä viileästä analyysista. Hah.

Tämän järjestön jäsenet kaasuttivat Pride-kulkuetta ja yksi kävi luotiliivit päällä kokoomuslaisten kimppuun vaaliteltalla. Lista on vieläkin pidempi, kuten tunnetaan.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #33

Kieltäydyn vastustamasta natseja millään älyllisesti epärehellisillä argumenteilla, valehtelulla, demonisoinnilla tai muulla vastaavalla keinolla. Sen sijaan vastustan heitä asiallisilla ja pätevillä argumenteilla.

Ja tietenkin pyrin priorisoimaan omaa kirjoitteluani sen verran, että koitan keskittyä oleellisiin ensisijaisesti juttuihin. Totalitaristisen suvaitsevaiston nousu on tällä hetkellä uhkaavaa, ja tästä tapauksesta he tulevat vain saamaan lisää voimaa vaatimuksiinsa kokoontumisvapauden ja sananvapauden rajoittamisesta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #31

Et ottanut sitten vinkkiä tosissasi. Tekotavalla ei juuri nyt ole suurta merkitystä. Tapa, jolla kommentoit, antaa kuvan että pidät tapahtunutta vain harmillisena vahinkona. Joku vatipää on testosteronihuuruissaan aiheuttanut toisen ihmisen kuoleman! Pyydän harkintaa, ja kehotan poistamaan koko blogin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #53

Oikeastaan toivon, ettei tätä poisteta. Äärimmäisen opettavainen esimerkki tietyn tahon ajattelumaailmasta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #57

Totta, myös päättömillä teksteillä voi olla funktio. Kehotukseni on enemmän mielentilaani kuvaava kommentti. Ylläpidon ei ainakaan tule tätä poistaa, mutta blogistilla siihen on täysi vapaus. Virheiden korjaaminen johtaa parempaan yhteiskuntaan. ..

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #53

Itse jäin asiasta eri lähteistä luettuani käsitykseen että kyseessä olisi ollut tönäisy jolla oli raskaat seuraukset. Tappoa en äänestäisi, joskaan onneksi tämä ei ole mikään yleisöäänestys.

Uusnatsit ovat surullinen porukka joka vielä törkeästi ilkkuu ja hyväksikäyttää tässä vainajaa, mutta tämä tapaus ei ehkä jää historiankirjoihin esimerkkinä äärioikeistolaisesta väkivallasta. Kuolema tai edes vahingoittaminen ei näytä ainakaan toistaiseksi olevan tarkoituksella aiheutettu.

Enkä halua millään muotoa vähätellä teon typeryyttä, äärioikeistolaista väkivaltaa tai omaisten surua.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #53

"Joku vatipää on testosteronihuuruissaan aiheuttanut toisen ihmisen kuoleman!"

Tästähän ei ole mitään näyttöä, ainoastaan isänsä spekulointi.

Uhri kuoli sairaalassa kotona tapahtuneeseen massiiviseen aivoverenvuotoon, jonka syynä voi olla kyseisestä lyönnistä/tönäisystä johtuneen kaatumisen aiheuttama trauma, tai jokin muukin syy, kuten esimerkiksi kotona tapahtunut kaatuminen tai vaikkapa amfetamiinin yliannostus.

Odotellaan poliisin tuloksia.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Blogin kirjoittaja on löytänyt tai keksinyt käyttöönsä vanhan viidakon sananlaskun, aivan kuin sillä oikeutettaisiin kaikki tekeminen eri mieltä olevaan eli viholliseen, joka olisi pakottanut tilanteeseen, jossa ei voi käyttäytyä muutoin kuin väkivaltaisesti. Mutta ei tällaista sananlaskua löytynyt mistään viidakkokirjoista, joten se kuulunee näihin vasta väsättyihin, jolla yritetään antaa oikeutus, mihin tahansa, kiihkottomasti.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #103

"Blogin kirjoittaja on löytänyt tai keksinyt käyttöönsä vanhan viidakon sananlaskun, aivan kuin sillä oikeutettaisiin kaikki tekeminen eri mieltä olevaan eli viholliseen, joka olisi pakottanut tilanteeseen, jossa ei voi käyttäytyä muutoin kuin väkivaltaisesti."

Ei, sillä ei oikeuteta mitään, vaan se selittää miksi tässä kävi niin kuin kävi. Jos ihmiset eivät viitsi analysoida tilannetta sen vertaa, että oikeasti ymmärretään mistä ilmiö johtuu ja miten se tulee todennäköisesti kehittymään tulevaisuudessa, väkivallan kierrettä ei pystytä katkaisemaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #154

Jos oikeasti olet kiinnostunut problematiikasta niin ehdotan ensihätään kahta asiaa. Unohda itsesi keskiöön laittaminen. Toiseksi tutustu Henrik Huotarin kirjaan. Siitä voit sitten kirjoittaa meille. Tätä en kirjoita ketunhäntä kainalossa vaan ihan rakentavassa mielessä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #154

Väkivallan "kierteelläkin" on aloittaja, joka tässä tuntuu olevan Pahalahden sympatiseeraama taho.
http://www.hs.fi/kaupunki/a1474078695774

Meillä on toimiva järjestelmä, joka toivottavasti vastedeskin toimii ilman mitään erityisjärjestelyitä.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1474163587995

Toisaalla keskusteluketjussa omistaja Herlin on lausunut käsityksensä tästä blogista. Siihen yhdyn.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #169

"Väkivallan "kierteelläkin" on aloittaja, joka tässä tuntuu olevan Pahalahden sympatiseeraama taho."

Mistä kritiikki maahanmuuttoa vastaan siis lähti ja sai alkunsa?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Nyt on suvaitsevaisilla hyvä paikka näyttää kuinka fiksuja he ovat, eivätkä alkaisi tällä tilanteella ratsastamaan.. voin nimittäin olla aika varma että monet menettäisivät hermot. Jos joku alkaisi sylkemään päälle ja ilkkumaan jne.. Asialla joka on itselleen tärkeä...

Harmi kun tälläistä sattuu.. Toivotaan että tästä ottaa jokainen ihminen opiksi..

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Oletko sitä mieltä, että 'hermonsa menettävä' ei lainkaan ole itse vastuussa siitä? Jos on 'isänmaallinen' niin saa kilahtaa ja vaikka tappaa? Aikuismainen itsehillintä on ehkä peräti 'epäisänmaallista'?

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Oletko sitä mieltä, että saman tulisi päteä myös suvaitsevaistoon? Pitäisikö heiltäkin vaatia itsehillintää?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #17

Mikä helvetin suvaitsevaisto? Hoida ittes kuntoon noiden fiksaatioidesi osalta.

Oli sitten miekkari, suoraa toimintaa tai feissausta, on osallistujalta edellytettävä skarppiutta. Sitä enemmän lehmän hermoja tarvitaan, mitä provompi aihe ja paikka. Tämä on kansalaisaktivismin keskeinen periaate. Vaaliteltalle tms. ei pidä mennä, jos ei jaksa sanoa hulluimmallekin uhoajalle, että 'Eiköhän erimielisyytemme tullut selväksi, hyvää päivänjatkoa Teille'.
Olen ollut monenmoisessa aktivismissa mukana ja on ihan tunnettu ja yleinen tapa, että järkkärit ja osallistujat hillitsevät omia kuumakalleja, jos niitä on.

Mutta natsien ideahan on päinvastainen: väkivallan uhalla ja sumeilemattomalla raakuudella tehdään aatteelle kasvutilaa. Katutappelijoita ja kuolemanpartioita käyttäneet liikkeet ja aatteet vasemmalta oikealle ovat toimineet just näin.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #27

Viime aikoina on kyllä käynyt selväksi näiden Rajat kiinni! ja Suomi ensin! -miekkareiden kanssa, että vastamielenosoittajat ovat olleet hyvin aggressiivisia eikä heitä ole kukaan omasta porukasta rauhoitellut. Etenkin Itiksen tapaus oli harvinaisen törkeä, kun vastamielenosoittaja alkoi itse tönimään ja sen jälkeen valehteli tulleensa joukkopahoinpidellyksi. Tämä tapaus oli harvinaisen selvä, mutta silti äärisuvaitsevaiset yrittävät edelleenkin kääntää sen poliisin haluttomuudeksi tutkia juttua perusteellisesti.

Viime vuonna itsenäisyyspäivän soihtukulkueen kimppuun pyrittiin myös hyökkäämään väkivaltaisesti suurella joukolla. Poliisi joutui ottamaan kiinni yli sata vastamielenosoittajaa. Siinä ei todellakaan rauhoiteltu kuumakalleja.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

On tietysti vastuussa. Ja toivotaan että saadaan kiinni. Ja oikeus päättää sitten mitä hänelle tehdään. . Mutta taas kerran pitäisi käyttää päätä ja miettiä onko tuollainen järkevää.. Tästä voi oppia ettei kannata mennä jauhamaan paskaa toisten nenän edessä,voi sattua.. Ja myös sen voi oppia ettei kannata käydä toiseen käsiksi,harmitonkin lyönti/ tönäisy voi päättyä harmillisesti/huonosti.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kylläpäs blogisti on ehtinyt sisällyttämään paljon tyhjää analyysiä kuolemaan josta ei tiedetä vielä paljon mitään. Katselin jo tuossa aikaisemmin että Pahalahdelta tulee täysin nyrjähtäneitä tekstejä omista suvaitsevaistofantasioistaan, ja nyt sitten tämä.

Kammottava blogi jossa kieritään verilammikoissa.

Olli Nurmi

Sain blogistin tekstistä irti vaan sen, että hän taitaa olla natsisympatisoija.

Natsit hakkaa jonkun randomi pojan ja sitten blogisti hihkuu, että oma vika kun provosoi???? On aika sairas ajatusmaailma, jos "älä kritisoi meitä tai me hakataan sut" -retoriikka kuulostaa jotenkin oikeamieliseltä.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

"Sain blogistin tekstistä irti vaan sen, että hän taitaa olla natsisympatisoija."

Koitapa lukea uudestaan, ja lue samalla ne kaksi aiempaa kirjoitustani.

Juuri tällaiseen asenteeseen viittasin sillä, kun sanoin joutuneeni vasemmistolaisten sylkykupiksi usein. Sen sijaan, että saisin vastineeksi hyvin mietittyjä argumentteja, tulee vain arvioita siitä miten paha ihminen oikeasti olen. Oikea keskustelu pyritään välttämään alkamalla vain suoraan solvaamaan vastapuolta. Sellainen on kaukana sivistyneestä käytöksestä.

"On aika sairas ajatusmaailma, jos "älä kritisoi meitä tai me hakataan sut" -retoriikka kuulostaa jotenkin oikeamieliseltä."

En ottanut kantaa onko se oikein vai ei, vaan totesin, että liiallisella ärsyttämisellä on usein vastareaktio. Kyseessähän on sama homma kuin riidanhaastaminen bodarille pilkun jälkeen snägärijonossa. Tottakai lyöjä on aina vastuussa lyönneistään, mutta koko tilanne oltaisiin voitu välttää fiksummalla käytöksellä.

Nyt koko suvaitsevaisto yrittää tehdä selväksi, että kenellä tahansa pitäisi olla oikeus sanoa ihan mitä tahansa bodareille snägärijonossa. Noh, sopii yrittää, mutta todennäköisesti siinä saa vain itse turpaan. Fiksut ihmiset pyrkivät välttämään potentiaalisesti vaarallisia tilanteita. Itse koitan analysoida sitä, miten tämä nykyinen väkivallan kierre voitaisiin helposti katkaista ennen kuin se pääsee kunnolla alkuun. Tämähän ei nimittäin tule loppumaan tähän.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

"Nyt koko suvaitsevaisto yrittää tehdä selväksi, että kenellä tahansa pitäisi olla oikeus sanoa ihan mitä tahansa bodareille snägärijonossa."

Toivottavasti moinen selonteko menee perille. Sellainen oikeus todellakin on olemassa ilman, että toisella osapuolella olisi oikeutta turvautua väkivaltaan. Naisillakin on oikeus kulkea vaikka puolialastomina ilman, että he tulevat raiskatuiksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #26

" Naisillakin on oikeus kulkea vaikka puolialastomina ilman, että he tulevat raiskatuiksi."

Kyllä.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #26

"Naisillakin on oikeus kulkea vaikka puolialastomina ilman, että he tulevat raiskatuiksi."

Tottakai, mutta se ei tarkoita, että mitä tahansa täysin typerää käytöstä pitäisi katsella sanomatta mitään.

Kysy keneltä tahansa turvallisuusalan ammattilaiselta mikä tilanteessa meni mönkään. Hyvin todennäköisesti hän kertoo, että helpoiten kuolema olisi vältetty sillä, että tämä heppu ei olisi käyttäytynyt niin aggressiivisesti ja mennyt kosketusetäisyydelle mielenosoittajasta. Kyse on ihan puhtaasti terveestä järjestä. Jotkut ihmiset ovat vaarallisempia kuin toiset ja fiksut ihmiset pitävät sopivan välimatkan niihin kaikista vaarallisimpiin.

Ja edelleenkin muistutan, että myös isänmaallisilla ihmisillä pitäisi olla vapaus kulkea kadulla rauhassa, mukaan lukien mielenosoittaminen (mikäli se sallitaan kaikille muillekin tasa-arvon nimissä). Tätähän äärisuvaitsevaisto on vastustanut hyvin aggressiivisesti viime aikoina.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #59

"Jotkut ihmiset ovat vaarallisempia kuin toiset ja fiksut ihmiset pitävät sopivan välimatkan niihin kaikista vaarallisimpiin."

Näin on, mutta jos on tiedossa, että jotkut ovat niin vaarallisia, että he tappavat, kun menee liian lähelle, niin sellaiset pitäisi panna vankilaan tai hoitolaitokseen eikä myöntää sellaisille mielenosoitusluapaa lainkaan.

"Ja edelleenkin muistutan, että myös isänmaallisilla ihmisillä pitäisi olla vapaus kulkea kadulla rauhassa,"

Tuo oikeus on olemassa eikä sen kyseenalaistamisesta ole yhtään esimerkkiä olemassa. Minäkin olen isänmaallinen ja pystyn kyllä kulkemaan kadulla rauhassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #62

Minäkin pidän itseäni isänmaallisena, mutta koskaan ei sen vuoksi ole kukaan tullut solvaamaan.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #62

"Näin on, mutta jos on tiedossa, että jotkut ovat niin vaarallisia, että he tappavat, kun menee liian lähelle, niin sellaiset pitäisi panna vankilaan tai hoitolaitokseen eikä myöntää sellaisille mielenosoitusluapaa lainkaan."

Mutta mistäs tiedät etukäteen mitä tulee tapahtumaan? Ei oikeusvaltion periaatteisiin kuulu, että porukkaa pistetään vankilaan jos rikosta ei ole tapahtunut.

Käytännössä siis ainoa vaihtoehto on oppia tunnistamaan potentiaaliset vaaratilanteet kaukaa, jotta niitä voi välttää. Ja kun sen itse oppii, on erittäin suositeltavaa opettaa se myös muille, kuten itse yritän tässä tehdä.

Btw, juuri tämän takia poliisi on myös yrittänyt pitää maahanmuuttokriittiset ja isänmaalliset mielenosoitukset erillään vastamielenosoittajista. Kun tunteet käyvät kuumina, voi jälki olla pahaa, kuten tässäkin tapauksessa nähtiin. Vastamielenosoittajat ovat kuitenkin toistuvasti vaatineet, että heidän pitäisi päästä joko mielenosoitukseen sekaan tai vähintäänkin paljon lähemmäs sitä. Monen tavoitteena on saada keskeytettyä nämä miekkarit, ja siihen ollaan valmiita käyttämään myös väkivaltaa.

"Tuo oikeus on olemassa eikä sen kyseenalaistamisesta ole yhtään esimerkkiä olemassa. Minäkin olen isänmaallinen ja pystyn kyllä kulkemaan kadulla rauhassa."

Kelpaako 612-soihtukulkue esimerkiksi? Sehän oli rauhallinen, tunnukseton itsenäisyyspäivän soihtukulkue, jonka kimppuun äärisuvaitsevaiset hyökkäsivät väkivaltaisesti. Poliisi joutui ottamaan 130 ihmistä kiinni tämän takia. Siinä oli kyseessä jo ihan kunnon mellakka.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #89

Mitä tunnustuksetonta ja rauhallista on natsien soihtukulkueessa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #89

"Mutta mistäs tiedät etukäteen mitä tulee tapahtumaan? Ei oikeusvaltion periaatteisiin kuulu, että porukkaa pistetään vankilaan jos rikosta ei ole tapahtunut."

Niin..on viimeksi sinä tiesit etukäteen,että joku nainen ei ollutkaan pyrkimässä liikkeeseen vaan se voitiin estää eikä kulkemisen estämisessä ollut mitään pahaa,koska tiesit. Jos sinä tiedät,niin kai kaikki muutkin tietää mitä muut aikoo.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #59

"....isänmaallisilla...." Kutsut näitä natseja isänmaallisiksi! Räkänaru sulle.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #59

Kyse on kansallissosialisteista, ei mistään isänmaallisesta ihmisistä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #59

Tämä on kyllä yhtä aikaa naurettavan lapsellinen ja samalla järkyttävä tämä Pahalahden toistelema 'Niin niin, mut ku nekin! - jankkaus. Ja sen perään sitten huvittava vaatimus paremmasta analyysista!

SVLn Pride-kaasuiskukin oli tämän natsimorsian Samulin logiikalla vain homojen vika, mitäs kekkaloivat niin julkeasti että 'isänmaallista' alkoi ketuttaa.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #97

"Tämä on kyllä yhtä aikaa naurettavan lapsellinen ja samalla järkyttävä tämä Pahalahden toistelema 'Niin niin, mut ku nekin! - jankkaus. Ja sen perään sitten huvittava vaatimus paremmasta analyysista!"

Kyllä sen nyt pitäisi olla tässä vaiheessa ihan selvää, että äärisuvaitsevaisto on ollut viime vuosina paljon aggressiivisempi kuin äärioikeisto. Niin kauan kuin yhteiskuntamme väittää olevansa demokraattinen ja tasa-arvoinen oikeusvaltio, kaikkia ryhmiä pitäisi käsitellä samojen periaatteiden mukaisesti eikä alkaa hyökkäämään vain muutamien harvojen ryhmien kimppuun.

Mikäli tasa-arvon periaatteesta halutaan luopua, se pitäisi tehdä ihan avoimesti eikä leikkiä, että samaan aikaan voidaan pysyä demokratiana. Muuten saadaan sama tulos kuin sosialistisissa kansandemokratioissa: vaikka ne ovatkin nimellisesti demokratioita, sallitut mielipiteet ovat hyvin rajoitettuja.

Itse veikkaan, että äärisuvaitsevaiston väkivalta ja väkivallan ihannointi tulee tämän kyseisen tapauksen seurauksena kasvamaan. Se lisää riskiä yhä suuremmista yhteenotoista. Miksi tätä riskiä ei pitäisi käsitellä julkisesti? Tässä on olemassa ihan konkreettinen uhka väkivallan kierteen syntymisestä.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #157

Jo se, että käytät suvaitsevainen-termiä, niputtamaan yhteen kaikki jotka tässä ovat kanssasi eri mieltä tai vastustavat kansallissosialismia ja poliittista väkivaltaa ja ties mitä. En voi kauhean suurta meriittiä antaa siitä, että ihan tosissasi niputat jengiä samaan sakkiin ihan sen perusteella mitä kuvittelet heidän suvaitsevan.

Ei kukaan tässä halua mielipiteitä kieltää. Itsekin olen verrattaen maahanmuuttovastainen, mutta en todellakaan koe tippaakaan sympatiaa näihin perseilijöihin ja natseihin.

Eli sun "terävä analyysi" on se että, nyt kun natsit on tappeneet ensimmäisen ihmisen, niin vassarit alkaa tapammanaa suurissa määrin?

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Esitä itse parempaa analyysia. Toistaiseksi suvaitsevaistolta on tullut pelkkää moraalipaniikkia ilman mitään sellaisia konkreettisia ehdotuksia, joilla olisi edes pieni mahdollisuus toimia käytännössä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Omat vastauksesi ovat tyhjänpäiväisiä iskulauseita. Taisi itsellesi tulla paniikki kun näppäränä ja nerokkaana pitämäsi ideat suikaloitiin aivan kuusnolla vasemmalla kädellä, silmät sidottuna?

Kaikki numeroimasi kolme toimintaohjetta ovat hölmöjä, aivan logiikkavapaita. Otetaan nyt vaikka numero kakkonen: vain ääliö mölyää, että joukon X, jonka koko on n jokaisen jäsenen on oltava nöyrä ja moitteeton ja jossei ole, niin minulla on oikeus ruveta riehumaan, kun en tykkää ja se on sitten niiden vika jos käy pahasti. Vielä suurempi ääliö täytyy olla sen, joka tällaista logiikan kukkasta ymmärtää ja vaati muita sitä hyväksymään. Ei minulle ainakaan tule mieleenkään mennä vaikkapa Keravan kaupungintalolle huutamaan, että olette täällä kaikki kymmenettuhannet sopeutumiskyvyttömiä terroristeja, koska nokkaani tulvahti äsken pahaa hajua Prisman rappusilla lojuvista spurguista.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #38

"Taisi itsellesi tulla paniikki kun näppäränä ja nerokkaana pitämäsi ideat suikaloitiin aivan kuusnolla vasemmalla kädellä, silmät sidottuna?"

No ei, ei niihin ole vieläkään tullut asiallista kritiikkiä. Eikä tullut silloinkaan kun julkaisin kirjoituksen.

"Otetaan nyt vaikka numero kakkonen: vain ääliö mölyää, että joukon X, jonka koko on n jokaisen jäsenen on oltava nöyrä ja moitteeton ja jossei ole, niin minulla on oikeus ruveta riehumaan, kun en tykkää ja se on sitten niiden vika jos käy pahasti."

Väärin. En väitä, että heillä olisi millään tavoin oikeutta käydä riehumaan. Näen sen vain hyvin todennäköisenä seurauksena siitä, että heidän esittämäänsä maahanmuuttokritiikkiä ei oteta tosissaan vaikka haitat käyvät koko ajan selvemmiksi.

Empatia ei ole sama asia kuin oikeutus.

Tämä on ihan tavallista psykologiaa. Tottakai ihmisiä käy vituttamaan, jos heidän yhteisönsä muuttuu huonommaksi (heidän mielestään) eikä kukaan tee asialle mitään. Täsmälleen sama pätee vasemmistoonkin – sillä erolla, että vasemmistolla on viime vuosina ollut sen verran valtaa, että se on pystynyt estämään omasta mielestään pahimman kehityksen, joten se ei ole alkanut väkivaltaiseksi. Nykyisen hallituksen takia tilanne on kuitenkin hieman arka.

Sen sijaan maahanmuuttokriitikoita on pyritty vaientamaan kaikin keinoin ja savustamaan heidät pois politiikasta. Ei siihen tarvita mitään kovin kummoista älykköä kertomaan, että maahanmuuttokriitikot eivät tunne tulleensa kohdelluksi oikeudenmukaisesti. Sinulla voi tottakai olla vahva näkemys siitä, että heitä ei kuuluisikaan kuunnella – mutta ei se vähennä yhtään heidän kokemustaan (eli kovaa vitutusta) tai tee siitä vaaratonta.

En vaan yksinkertaisesti pysty näkemään mitään hyvää siinä, että nykytilanteessa heitetään lisää bensaa liekkeihin ottamalla entistäkin tiukempi ote kaikenlaisiin maahanmuuttokriitikoihin. Luulisi olevan itsestään selvää, että se tulee vain pahentamaan tilannetta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #66

Kyllä maahanmuuttokriitikoita kuunnellaan, kunhan esittävät asiansa sivistyneesti. Vastaväite, tai erimielisyys ovat toisen osapuolen oikeus, vaikka kriitikko mielestään on esittänyt [loogisesti pitämättömän] väitteensä todella vakuuttavasti.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #70

Täällä usarissakin on muutama hyvä maahanmuuttokriitikko. Raiskaavaa mamua huutavat persut ja kaduille järjestäytyneet natsit eivät tätä ole.

"Empatia ei ole sama asia kuin oikeutus."
Empatia tai sympatia. Oli miten oli jos et selkeästi tuomitse tätä nuoren miehen kuolemaan johtaneen välikohtauksen jokseenkin ymmärryttäväksi, mikä taas vaikuttaa kovin paljon poliittisen väkivallan normalisoinnilta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Näiden idioottien itse nettiin laittamassa videon pätkässä he kutsuvat itseään kansallissosialisteiksi. Keväällä on kunnallisvaalit, jos he ovat niin isänmaallisia kuin väittävät, he mittauttavat kannatuksensa vaaleissa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Olen kirjoittanut vuoden alkupuolella aiheesta "Vihapuhetta vai suvaitsevaisuutta" blogin, jossa otin myös esille mahdollisuuden kärjistyneisiin yhteenottoihin. Blogini tuolloin pohjautui ps edustaja Pirkko Mattilan kirjoitukseen.

http://sirpaabdallah.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2098...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Piti tarkistaa onko MV-lehden lemmikkibulldoggi Vastarinta saanut tilaa tälle asialle MV-lehdessä. Onpa tietenkin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kirjoitatko nyt hieman ristikkäisesti kun ensin vuoden takaisessa ennusteessasi toteat lakonisesti:

"Oma ennustukseni on se, että kansallismielisten harjoittama väkivalta tulee lisääntymään. Kun heille tehdään selväksi, että heidän ajatuksensa eivät ole tervetulleita politiikkaan, eikä ketään kiinnosta käydä heidän kanssaan asiallista debattia, aletaan vähitellen vetämään epämukavia johtopäätöksiä. Ihan varmasti siitä porukasta löytyy yksilöitä, jotka eivät näe enää mitään muuta vaihtoehtoa kuin väkivallan."

ja nyt kuitenkin esität toimenpide-eshdotuksena seuraavaa :

"1. Rasistien huomiotta jättäminen

"Kohteliaasti mutta päättäväisesti kerrotaan, että "sori nyt vaan, mutta ei kiinnosta". Äärikansallismieliset ja kaikki niihin rinnastettavissa olevat poliittiset aatteet kuihtuvat parhaiten niin, kun ne eivät saa minkäänlaista vastakaikua muilta ihmisiltä – ei positiivista eikä negatiivista.""

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Ennuste koskee siis sitä, mikä tulee todennäköisesti tapahtumaan.

Toimenpide-ehdotus kertoo, miten se voitaisiin välttää, jos vain tahtoa olisi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Joo.

Ryhmän A huomioimatta jättäminen poliittisessa päätöksenteossa johtaa ennusteen mukaan ryhmään A kuuluvien radikalisoitumiseen => esitetään toimenpide-ehdotuksena ryhmän A huomioimatta jättäminen poliittisessa päätöksenteossa...

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #28

Ahh, aivan. Tuon olisi toki voinut sanoa tarkemminkin.

Nykyään siis käytäntönä on erittäin aktiivinen vastustaminen. Teki se porukka mitä tahansa, se saa aikaan yleensä kovan negatiivisen reaktion. Juuri sellainen aiheuttaa usein taistelumielialan kohoamista eli lisää riskiä vaarallisista yhteenotoista.

Parempi vaihtoehto olisi passiivinen vastustaminen, eli huomiottajättäminen ilman minkäänlaista reaktiota.

Mikäli näin olisi toimittu tässä kyseisessä SVL:n miekkarissa, ohikulkijat olisivat menneet ohitse sanomatta mitään, korkeintaan kieltäytyneet nätisti tarjotusta lehdykästä. Mielenosoittajat seisoisivat lippujensa kanssa muutaman tunnin ja kovin reaktio olisi jotain tyyliin "heh, on se kumma ettei aikuisilla miehillä ole mitään muuta tekemistä kuin pönöttää siinä rivissä". Lehtien tarjoaja saisi pettyä joka ikisen kerran kun hän yrittää antaa lehteään jollekin.

Olen aika varma, että sellainen söisi taistelumielialaa aika tehokkaasti. Tällaisten ryhmien ollessa kyseessä mikä tahansa reaktio, oli se positiivinen tai negatiivinen, on yleensä huono, eli se kasvattaa ryhmän motivaatiota toimia jatkossakin aktiivisesti.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Melko erikoista rasistien huomiotta jättämistä on myös siteerata pitkästi heidän nettisivuaan ilman mitään kriittisyyttä. Samaan tosin syyllistyi laajasti valtamediakin. Olisivat voineet vaikka mainita Pride-kaasuiskun ja muutamia muita SVLn tunnettuja rikoksia.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Yleensä tämä porukka on ollut suhteellisen avoin ja rehellinen siitä mitä on tehnyt. Nytkään ne eivät mitenkään peitelleet sitä, että pistivät nuoren miehen katuun ja vahingoittivat häntä pahasti.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #72

Syyllinen on siis ilmoittautunut poliisille?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Sikäli kun muistan, niin viimeksi Pahalahti oli sitä mieltä, että suvaitsevaisto on uhka yhteiskunnalle.

Minusta todellinen uhka on ihan muualla ja nämä pahalahdet osaltaan sitä uhkaa edistävät.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Kirjoita ihmeessä parempi analyysi, kun kerran tunnut tietävän miten tämä homma oikeasti menee.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tässä kommenttiketjussa on jo esitetty ihan hyviä vasta-argumentteja ja perusteltu seikkaperäisestikin mikä blogikirjoituksessasi mättää. Jos ne eivät riitä, eipä taida kenenkään tekemä syvempi "analyysi" auttaa sen enempää. Vinkkinä vaan, että joskus sitä voi katsoa peiliin ja ehkä jopa tunnustaa mokanneensa. Tekee hyvää itse kullekin, sillä virheistä voi myös oppia ja viisastua. Kaikki eivät toki opi, mutta sellaista ei ehkä kannata ottaa ihanteeksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lehtikirjoituksen perusteella tapaus vaikuttaa myös selkeältä ja vakavalta Töölön sairaalan hoitovirheeltä, mikäli kuolemalla on yhteys uhrin päävammaan, jonka tämä sai "pikaisen kurinpalautuksen" seurauksena muutamaa päivää aikaisemmin.

On järkyttävää , jos (osa)syylliseksi tähän turhaan nuoren miehen kuolemaan päätyy hoitanut lääkäri.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

On varmasti jokaisen lääkärin painajainen, jos päivystyksen hässäkässä on vaikka aivoverenvuoto jäänyt havaitsematta tai epäily siitä on vaan pitänyt kiireessä haudata ja lähettää tyyppi jonosta kotiin. Nuorten miesten tälleihin ei kyllä yleensä suhtauduta millään varovaisuusperiaatteella.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lehtikirjoituksen perusteella uhri on ollut sairaalassa lauantaista torstaihin.

Kyseessä ei suinkaan ole mikään "päivystyksen hässäkkä".

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #40
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #42

Esa Mäkisen peukuttajalle Karo Kankukselle selvennykseksi, että tämä nuori mies on päästetty kotiin muutaman päivän sairaalahoidon jälkeen. Seuraavana päivänä kotona hän on mennyt huonoon kuntoon ja kuollut lehtikirjoituksen perusteella aivoverenvuotoon.

Mikäli poliisitutkinnassa selviää syy-yhteys alkuperäiseen vammaan, on tapahtunut hoitovirhe päästettäessä potilas kotiin. Tappo-rikosnimike puolestaan liitettäneen uhrin kaatumisen ja päävamman aiheuttaneeseen henkilöön.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #46

Joskus subduraali- eli kovan aivokalvon alainen verenvuoto yhtäkkiä pahenee. On voinut aluksi olla pieni verenpurkauma, mikä häviää itsekseen, mutta sitten vuoto yllättäen paheni, mitä oli mahdotonta ennustaa tai estää.

Valitettavasti emme todellakaan ole jumalia...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #54

Saatat olla väärässä, koska Toivonen, arvatenkin epikriisiä näkemättä, osasi arvioida selkeän ja vakavan hoitovirheen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #58

Me lääkärit olemme usein väärässä...kolmenkymmenen vuoden kokemuksella arvostan Sinuhen mietteitä, jotta lääkäri on valmis, kun myöntää itselleen, ettei tiedä juuri mitään.

Joka tapauksessa on hyvin epätavallista, että aivoverenvuoto tulee tai pahenee viiveellä. Kuvantamistutkimuksissa sen pitäisi näkyä...mikään diagnostiikka ei ole täydellisen varmaa. Ihmisillä voi olla myös synnynnäisiä rakennepoikkeamia, jotka tuottavat yllätyksen. Toistaiseksi spekulaatiota; välttämättä sairaalahoidon pitkittäminen ei olisi asiaa miksikään muuttanut.

Lääketiede on kaukana täydellisestä. Dies diem docet.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #73

Hatunnosto teille, kollektiivina. Kommenttini oli tarkoitettu sarkastiseksi sivallukseksi Toivoselle, vaikka sinua puhuttelinkin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Vaikka itse sitä mieltä ettei aina pitäisi ärsyttää, niin kyllä tässä ei svl kerää pisteitä kotiin. Videon julkistaminen ja "aktivoidu"-teksti lopussa missä juuri nähty maassa makaava mies, herättää itsessäni vastenmielisyyttä. Uskallan väittää ettei tällä tavalla niitä sympatioita hankita, jos se sitten on tarkoituskaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vaikka peukutin huomautan että SVL haluaa väkivallalla pelotella joten siinä mielessä kerää pisteitä ideologiseen kotiinsa. Väkivalta on yksi heidän toimintansa peruspilareista.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Tuskinpa mitään sympatiaa tässä ollaan haettu. Todennäköisempi selitys on oman porukan yhtenäisyyden ja taistelutahdon kohottaminen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ymmärrätkö Pahalahti ollenkaan, että yhden nuoren, ainutkertainen elämä on katkennut ja ymmärrätkö ollenkaan, että hänellä, elämänsä menettäneellä on surevia lähiomaisia. Ja sinä, pikkusieluinen, ilmeisen heikon itsetunnon omaava rassukka piehtaroit toisen poismenolla, olet säälittävä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Totta, kyllä on irvokkainta mitä voi olla tällainen haudalla tanssiminen. Mikään, ei mikään oikeuta minkäänlaista väkivaltaa.

Halveksittava tapaus, ja yhtä halveksittava kirjoitus.

Jos kirjoittajalla on yhtään munaa, niin ainoa mitä voi tehdä on poistaa tämä oksennus ja pyytää anteeksi.

Käyttäjän amgs kuva

Joskus kun luen kommenttejasi arvostan sinua kovasti. Minäkin surren ennen kaikkea nuoren elämän loppumista. Voimia ja rauhaa omaisille. Ei näin pidä tapahtua.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Jotenkin epäilen, ettei kirjoittaja ymmärrä pyytää anteeksi. Tavallaan siinäkin on rangaistusta, että tämä kirjoitus saa säilyä ja hänen typeryytensä on kaikkien näkyvillä. Parempi olisi tietysti, jos hän oppisi virheistään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Harvoin olen Ritalan kanssa 100% samaa mieltä, mutta nyt olen. Jos blogitekstin motiiveja oli vaikea ymmärtää, ovat kommentit vieneet sen täysin käsittämättömäksi. Vaikea enää nähdä muuta kuin puolustuspuheenvuorona. Poisto, anteeksipyyntö ja väkivaltaisen teon ehdoton tuomitseminen osoittaisi ihmisyyttä. Samaan tapaan sen kuoleman aiheuttaneen miehen ilmoittautuminen poliisille olisi miehen teko.

Pekka Pylkkönen

Jep. Vastenmielinen kirjoitus. Sen verran sopii ihmiselämää arvostaa ettei rupea hyppimään vahingonilosta vaikka kuinka 'väärää' mieltä oleva lajitoveri kuolee. Etenkin jos sen joku pöljä vielä aiheuttaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan hänellä peruste kannanottoonsa "koska se olisi voinut tapahtua toisinkinpäin - vielä raaemmin". Lyömäton argumentti, eikö totta?

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Et sitten viitsinyt edes yrittää ymmärtää kirjoituksen pointtia?

Minä haluan nimenomaan sitä, että tällaiset tarpeettomat kuolemat vältetään jatkossa. Se ei onnistu, mikäli tilannetta ei analysoida rationaalisesti ja kiihkottomasti. Tällä hetkellä on suuri vaara siitä, että moraalipaniikki saa valtaa ja päädytään tehottomiin ratkaisuihin, jotka pahimmillaan vain tekevät tilanteesta huonomman.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei ole rationaalista eikä kiihkotonta alkaa vetää mitään suvakkisyyttelyä ensijärkytyksen tilassa. ( jonka kai pitäisi koskea myös sinua Pahalahti )

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Tätä sinä nimität analysoimiseksi?!

Risto Laine

Kyllä väkivalta tulee lisääntymään, ei tarvitse kuin seurata Euroopan tilannetta. Siellä tapellaan jo avoimesti näiden kahden ääripään kesken.

Tämä nk. suvaitsevaisto puhuu niin kauniisti, kuinka syrjäytynyt ihminen voi radikalisoitua, koska rakenteet, eriarvoisuus ja sorto plaa plaa paska jorniaa, mutta mitään ei tehdä.

He itse ovat luoneet Euroopasta tälläisen kun omatkin jo tappelevat verissä päin toisiaan vastaan. Mahtava uljas EU ja Suvakit elää kuplassaan, että utopiassaan.

Toivottavasti EU hajoaa, se ei ole tuonut muuta kuin helvetinmoiset ongelmat.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Joku vähemmän sanojaan varova kommentoija saattaisi ilmaista saman asian toteamalla : sairas blogisti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuota voisi tiedustella vaikka kommentoijalta, joka osaa arvioida mikä vaikuttaa selkeältä ja vakavalta hoitovirheeltä, lehtiartikkelin perusteella. Osaisi varmasti myös diagnostisoida blogistin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #60

Ei hön varmasti ole ainoa joka spekuloi hoitovirheellä. Jos potilaalla ei ole ollut aivohalvausoireita, lääkäreillä tuskin on ollut syytä epäillä aivoverenvuotoa. Tottakai se kuulostaa silti ikävältä lukea lehdestä että muutaman päivän seurannan jälkeen kaveri päästetään kotiin ja päivää myöhemmin hän kuolee.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Joskus ei vaan ymmärrä mistä näitä ajatuksia ihmiselle tulee.

Tämä tapahtuma on esimerkki siitä, että joku on vikana sekä noissa mielenosoittajissa, että tällä blogistilla.

Mielipiteet, kärkkäätkin ovat hyvä asia, asioista saa olla eri mieltä, täälläkin melkein kyllästymiseen asti jaksetaan vääntää turvapaikanhakijoista.

Kyllä saa piikkikäästi sanoa, ja saa vähän ärsyttääkin vastapeluria, mutta koskemattomuus pitää olla rikkomaton.

Tietääköhän nämä sankarit tuolla mielenosoituksissa lainkaan millaisia ihmisiä ja millasia kohtaloita liittyy tähän turvapaikanhakijajoukkoon, eihän se ole niin, että kaikki ovat samaa massaa, tietysti joukossa on paljon niitä, jotka ovat vain paremman elämän toivossa lähteneet, muta sitä vartenhan on viranomaiset, jotka asiaa selvittävät.

Mihin ihmeeseen noilla mielenosoituksilla sitten pyritään, eihän niillä ole mitään tavoitettakaan, kunhan mölyävät ja haukkuvat ihmisiä.

Nyt sitten on siirrytty ilmeisesti tappamiseen, sekö on sitten tämän ryhmän tavoite?

Nämä kommentit, että minähän varotin tästä, osoittavat sen, että itse asiasta ei ymmärrä blogistikaan yhtään mitään, onko se sitten hyväksytympää pahoinpidellä ja tappaa joku, jos on ensin niin varoittanut tekevänsä.

Tässä kirjoituksessa on niin paljon vastenmielisyyttä ja ymmärtämättömyyttä, että eipä tässä voi kauheasti asiasta väitellä, joskus loppuvat ne sanatkin syvän tyhmyyden edessä.

Surullista.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

"Joskus ei vaan ymmärrä mistä näitä ajatuksia ihmiselle tulee."

Tässä tapauksessa ne tulevat siitä, että minua kiinnostaa miten vastaavat teot voitaisiin välttää jatkossa. Ei siinä pitäisi olla mitään sairasta?

"Kyllä saa piikkikäästi sanoa, ja saa vähän ärsyttääkin vastapeluria, mutta koskemattomuus pitää olla rikkomaton."

Sano se myös äärisuvaitsevaisille. Ne ovat käyttäytyneet useammin ja pahemmin väkivaltaisesti. Tämä ihmetyttää itseäni aika kovasti – kun maahanmuuttokriitikoiden ja kansallismielisten kimppuun hyökätään, sen pitäisi olla ihan ok. Mutta päinvastoin ei sitten suvaita tippaakaan mitään, jopa oikeutta mielenosoituksiin halutaan rajoittaa. Suvaitsevaistolla on erittäin räikeä kaksoisstandardi näissä asioissa. Sitä pidetään ihan hirmuisen pöyristyttävänä jos vastapuoli tekee jotain, oli se kuinka pientä tahansa, mutta omalle puolelle sallitaan melkein kaikki ihan vapaasti.

"Nämä kommentit, että minähän varotin tästä, osoittavat sen, että itse asiasta ei ymmärrä blogistikaan yhtään mitään, onko se sitten hyväksytympää pahoinpidellä ja tappaa joku, jos on ensin niin varoittanut tekevänsä."

Nyt kyllä ymmärsit ihan täysin väärin. En minä hyväksy väkivaltaa, vaan ainoastaan pyrin analysoimaan mistä se johtuu. Jos ei tiedetä mistä se johtuu, sitä on erittäin hankala estää jatkossa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olet puoliksi oikeassa, en suvaitse kuolemanaiheuttamista tippaakaan. Siinä olet väärässä, että tekisin eroa sille, kuka teon tekee.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Poliittista korrektiutta vastustava blogisti neuvoo meitä aivan poikkeukselliseen poliittiseen korrektiuteen puhutellessamme natseja. Ristiriitaista, kuten muutama muukin on jo todennut.

Sairas blogi todellakin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Elikkäs siis tunnustautumalla kansallismieliseksi saan tulla paukuttamaan sinuakin pataan. Liberaalius on heitetty näemmä aikoja sitten olan yli,koska kansallismielisyys on nyt enemmän in.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Nyt pitäisi pistää jäitä hattuun aika paljon.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Vaikea sanoa mitä on tapahtunut, mutta mielenosoittajilla pitää olla oikeus rauhassa osoittaa mieltänsä ja jos joku tulee provosoimaan ja käy päälle, niin ihmisellä on oikeus puolustaa itseään. Se on valitettavaa, että tilanne päätyi näin, mutta tähän asioiden kärjistyminen voi johtaa. Tässä ei ole kyse ideologioista, vaan siitä, että ilmeisesti itsepuolustus on johtanut päällekarkaajan kuolemaan.

Suvakkien mielestä natsiaatetta kannattaville ei ole oikeutta suojella itseään, oikeutta osoittaa mieltä tai käyttää sananvapautta. Jos suvakeille annetaan tähän mahdollisuus, niin pian Ruotsin malliin kaikki kriittisyys on rasismia ja natsismia tai sen nimeen uhataan henkilöä työuran menetyksellä ja sitten meilläkin on palavat lähiöt, jolloin suvakit ovat saaneet tahtonsa läpi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Oli kerran onnimanni, onnimannilla pöytäristi pöytäristillä rimpukka, rimpukalla jne
Mantrasi ovat säälittäviä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Yleisellä tasolla totean, jotta kaikki ihmiset eivät kykene häpeämään tekojaan. Kaikila ihmisillä ei myöskään ole omaatuntoa. Kaikki ihmiset eivät varmaankaan tätä usko, mutta sen verran on tullut murhamiehiä jututettua, että tiedän, miten asia on.

Kolme luotia uhrin päähän, ja sitten heitettiin jokeen, kun vielä eli.

"joku pani pistoolin käteeni, ja sitten se laukesi kolme kertaa, ja valitettavasti luodit osuivat päähän".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #85

Kiitos tästä lausunnosta Roponen. Se jotenkin rauhoittaa mieltä tässä yhteydessä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #86

Ampuja sanoi vielä, jotta ei yhtään tarkoittanut tappaa...

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #85

Lähes jokaisessa Suomi Ensin ja Rajat kiinni mielenosoituksessa on ollut vastapuolena äänekäs, keskisormet pystyssä oleva jengi, joka muutamaan kertaan on lisäksi yrittänyt tulla mielenosoittajien päälle, tarttua kiinni, lyödä eli tietoisesti provosoida väkivallalla. Heidän oikeudentajunsa sallii paremman väkivallan aatteen puolesta. Tällaisilta ihmisillä ei ole mitään pohjaa moraalisille saarnoille.

Demokratiaan kuuluu se, että sallimme myös niiden mielipiteiden esittämisen josta emme itse pidä. Provosointi tai väkivalta mieltään osoittavia kohtaan on sananvapauden estämistä ja se pitää tuomita.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #88

Ja montako nk. vastapuoli on tappanut, tai pahoinpidellyt?

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #92

Euroopassa vasemmistolainen väkivalta on huomattavasti suurempi ongelma http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/berli...

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #92

Jos uhreihin lasketaan naiset ja hevoset mukaan niin toistakymmentä pahoinpitelyä vasemmistoanarkistien tekemänä. Tappoja ei vielä, ellei vastapuoleen lasketa mukaan myös turvapaikanhakijoita ja saaneita. Silloin kyllä pahoinpitelyjenkin määrä nousee, ja raiskaukset tulevat vielä siihen päälle.

Eipä noilla natseillakaan tosin taida olla kuin alle 10 pahoinpitelyä eikä vielä ainakaan yhtään tappoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #88

Provosointi mielenosoittajia kohtaan on samaa kategoriaa kuin mielenosoitus itsekin. Se ei ole yhtään sen tuomittavampaa. Puhumattakaan siitä, että sellainen oikeuttaisi tappamiseen.

Olet ehkä eri mieltä, mutta sellainen mielipiteenvapaus sinulle suotakoon.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #94

Jos se tehdään alkup. mielensoitusta häiritsemättä, niin ihan ok, mutta tämä ei riitä, vaan tarkoitus on päästä käsiksi eli provoisa tavalla tai toisella. Tämä on suoraan euroopassa käytössä oleva malli, joka toimii vielä väkivaltaisemmin siellä. Järjestäisivät omat mielenosoituksessa missä saisivat itse saarnata sitä Unelmaansa, mutta kun se ei vain toimi niin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #95

"Tämä on suoraan euroopassa käytössä oleva malli, joka toimii vielä väkivaltaisemmin siellä. Järjestäisivät omat mielenosoituksessa missä saisivat itse saarnata sitä Unelmaansa, mutta kun se ei vain toimi niin."

Kuinka paljon tappamista väkivaltaisemmin voi tomia?

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #94

"Puhumattakaan siitä, että sellainen oikeuttaisi tappamiseen."

Onko joku jossain tapettu mielenosoituksessa?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #88

Voi paska mikä tekosyy taas, annakumä kerron.

Vastamielenosoittajat tulee ja huutaa natsikusipää, niin mitä silloin tekee natsikusipää, lyö ja hakkaa kuoliaaksi.

Kun sitten taas mennään toisinpäin ja natsikusipää tulee naaman eteen huutamaan HOMO SUVAKKI!

Niin mitä tekee kohde silloin, ei yhtään mitää, tai vaan vastaa haukkumalla.

Ymmärrätkö eron natsikusipää tappaa ja toinen ei, ei tässä mitään muuta selittelyä tarvita.

Nämä natsikusipäät suomi ensin luulevat jotain suurta puolustavansa, niinkuin isänmaatata tunkeutujilta, paskapuhetta.

Usein tuollaiset räyhääjät ovat oikeassa tilanteessa paskat housuissa, ainoataan silloin riittä voimaa uhota, kun kaverien hiki haisee nenässä,, muuetn ollaan hiljaisia rääpäleitä, jotka sitten kotona taas netissä uhoavat toisilleen ja trollaavat paskapuhettaan foorumeille, voi perse että mä oon kyllästynyt tollaseen uhoon.

Säälittäviä luusereita.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #98

Ei tainnut mennä ihan noin tämä tapaus. Isäkin puhui tönäisystä, jonka johdosta löi päänsä katuun. Ei oikein kuulosta tuolta mitä selität.

Suomi ensin mielenosoituksessa oli vanhoja naisia, Somalinainen, maahanmuttaja taustaisia ja ihan tavallisia työssäkäyviä miehiä ja naisia. Vaikea kuvitella, että nämä osallistuisivat Suvakkien mielenosoitukseen homo suvakkia huutaen. Ainoa räyhääjät ovat näitä kertomiani vastamielenosoittajia, jotka pyrkivät epätoivoisesti keksimään pahoinpitelyitä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #99

Tönäisy katuun on Suomen lain mukaan pahoinpitely, ja tässä tapauksessa kuolemantuottamus, tai tappo.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #101

Totta ja jos se on syy kuolemaan, niin toivottavasti tekijä tuomitaan mahd. ankarasti. Odotetaan kuitenkin viranomaisten päätöstä asiasta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #98

Miksi Napoleonilla oli punaiset housut, ratsuväen tyyliin?

Jos taistelussa haavoittuu, ei veri näy.

Mitäs varten Hitlerillä oli ruskeat housut?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #98
Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #98

"Niin mitä tekee kohde silloin, ei yhtään mitää, tai vaan vastaa haukkumalla."

Ainakin Turun Pernossa iso suvaitsevainen herrasmies löi pientä asiallisesti puhuvaa naista suoraan turpaan ja lähti vielä karkuun heti sen jälkeen.

Tampereella taas puolitusinaa suvaitsevaista herrasmiestä porukalla potki maahan ja sairaalaan heidän paraatiaan kuvaavan sivullisen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Vastenmielistä, kansainvälisesti organisoituneen, epäisänmaallisen äärioikeiston valkopesua, mutta sananvapaushan kattaa kaikenlaisen sanojen toisensa perään asettelun. Myös haudoilla tanssin. Tässä tapauksessa se on blogistille ihan oikein, esimerkki siitä miten lokaan perinteiset arvomme voi sotkea.

Toivottavasti menehtyneen omaiset tai muu surutyötä tekevä lähipiiri ei kuitenkaan joudu lukemaan tämänkaltaista sananvapauden nimellä tuotettua paskaa.
Häpeäntunne on nyt tapissa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eiköhän pahalahden tavoite ollut vain kirjoittaa heti tapahtuunesta ja hiukan olla viisaampi. Näinhän täällä yleensä. Kuten tapana on aletaan lyömään henkilöä. Asia jää taakse. Tärkeintä on taistella oman agendan puolesta. Viisastella, osoitella jne.. Monet ketjuun kirjoittanneet eivät koskaan tai vain harvoin kirjoittavat esille omaa mielipiteensä. Tyytyvät lähinnä kunnostatumaan vittuilun saralla. Ovatko ne viisaat sen parempia? Ihan helvetin epärehellistä porukkaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos tästä olisi ollutt kysymys, niin vastapalautteen vyöry olisi ollut tyystin toisenlainen.

Pahalahti tunnetaan "kansallismielisten" puolustajana ja hänen tässäkin blogiketjussa esittämänsä vertailut hypoteettiseen tilanteeseen, jossa "suvaitsevaisten" miekkariin olisi tullut häirkiköijiä, puhuvat puolestaan siitä, mikä hänen varsinainen agendansa on kirjoittaa tällainen blogimerkintä.

Tappaminen menee "hiukan" liian pitkälle, vai mitä?

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tämä tässä blogissa näkyvä Pahalahden taipumus pohtia hypoteettista tilannetta muistuttaa vähän ironisesti joidenkin äärivasemmistolaisten ajattelua jossa todellisuutta konstruoidaan omassa mielessä tällaisilla "no mutta näinkin olisi voinut tapahtua"-skenaarioilla. En jaksa uskoa, että blogisti huolisi noita argumentteja näiltä vasemmistolaisilta yhtikäs mihinkään keskusteluun, mutta kummasti näyttävät kelpaavan täysin samantyyppiset argumentit hänelle itselleen. Ehkä siis argumentit ja terävä "analyysi" eivät siis ole lopulta se jolla asiat punnitaan (kuten blogisti antaa useissa kommenteissa ymmärtää), vaan se millaista maailmankuvaa niillä oikein yritetään ajaa. Toisin sanoen tarkoitus pyhittää keinot.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #112

Poikeaako valtavirrasta tai sinusta mitenkään?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #112

Argumeteillä tai terävllä analyysilla ei ratkaista lopulta mitään. Nekin, jotka siihen kykeneät näyttäbät tyytyvän pelkään vittuiluun tai sarkasmiin. Itse eivät uskaltadu kirjoittamaan mitään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #116

Tiedän aiemmista keskusteluista, että pidät sarkasmia lähtökohtaisesti negatiivisena asiana. Meille muille sarkasmi on tyylillinen tehokeino. Se on itse asiassa kohteelleen armollinen, koska ei sanota päin naamaa, miten pahvi hän on. Sarkasmin tulkinta toki vaatii vähän älyllistä ponnistelua, mutta luulisin meidän (ainakin useimpien) kirjoittelevan tänne juuri sitä tehdäksemme.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #118

Onko siis tärkeintä osoittaa kuinka pahvi on keskustelukumppani? Rakentavaa keskustelua ei kyllä synny. Eikä siihen titenkään ole tarkoitus pyrkiä kuvailemillasi menetelmillä.

Ottamatta itse kantaa ja keskittymällä viisasteluun osoittaa mitä?

Mitä erityisesti sinuun tulee max? Arvostan kykyäsi vastailla asioihin juuri provosoitumatta, sekä pysyä asiassa. Tienkin kykkysi käyttää sanoja on suorastaan kadehdittava. Asintuntemus on myös ilmiselvä. Kiitokset siis keskusteluista ja inhimmillisestä otteesta. Itse saatan kyllä hieman loukkantua jostakin ja vastailla vain siksi. Tietenkin helposti tulee ammuttua ohi.

Miksi yleensä kukaan kirjoittaa tänne mitään tai ottaa osaa tähän hyödyttömään keskusteluun. Olisiko jotain, niin hienoa, ajattelen olen olemassa tai ainakin yritän ajatella. Vaiko pelkää ajakulua? Ehkäpä joillekin sotaakin pahoja ihmisiä vastaan.

Monta kertaa kommentoidaan pelkästään loukkaamis tarkoituksella. Ei edes "argumentoida"mitenkään. Sellainenkin ON tietenkin tapa keskustella, kun ei ole asiaan sanottavaa pyrkii tekemään kirjoittajan motiivit kyseenalaisiksi. Näinhän tapahtuu usein. No eipä mitään sorrun itse helposti kaikkiin näihin kommeluksiin ja varsin yksikertaisesti. Mutta toisaalta olen valmis laskemaan sotakirveen. Ugh olen puhunut.

Olen saanut tarpeekseni tästä yhteiskunnasta kaikinpuolin. Erityisesti demareista ja ay-liikkeestä. Mikä erityisesti on ärsyttänyt monia. Normiin kuuluu, että yksinkertainen duunari maksaa, äänestää sekä pitää turpansa kiinni.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #140

Kiitos.

Tuo pahviksi osoittaminen ei yleensä vaadi erillistä ponnistelua. Ajatteleva lukija osaa käytetyistä argumenteista asian lukea. Tarkoitin tuolla yleisemmin, että voidaan välttää loukkaavien sanojen käyttöä, mutta silti selkeästi tuoda esille oma näkemys. Lienee samaa sarjaa kuin eduskunnassa muunnellun totuuden puhumisesta syyttäminen, valehtelijaksi kutsumisen sijaan. Annetaan kohteen säilyttää kasvonsa.

Pelkällä viisastelulla kai harvemmin on muuta, kuin ehkä viihdearvoa. Joskus se voi kuitenkin toimia palautteena itse kirjoittamisesta ja argumentoinnista, eli auttaa kehittymään kirjoittajana. Tuo lienee toki poikkeus, mutta voisimme kysyä Martti Asikaiselta lukeeko hän nykyään takiani tekstinsä vielä kertaalleen...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #112

Kommentissasi on paljon ajatusta, kun sitä pohtii.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Menee. Mutta, himo lyödä on kova.

Mihinkähän tämä johtaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ehkäpä olet oikeassa. En kyllä ole seurannut pahalahden blogeja näitä viimeisiä enempää. Toisaalta tuntui virkistävältä, että joku hieman pohtii asioita toisestakin kulmasta. Uskoisin, että suuri osa rajat kiinni porukoista on aika tavalista väkeä. He ovat lähinnä likkeelä ajatuksella, että liiallinen maahanmuutto on huolestuttavaa ja kokevat sen uhaksi. Puhujina usein toimivat hirvisaaret ym ihmiset taas tunutuvat, jopa vaarallisilta ja oikeasti rasistisilta. Käyttät melkoisen progosoivia puheenvuoroja. Yllyttävät mielestäni sotaisalla retoriikalla tomintaan. Jossain lehdessä ja joissakin blogeissa puhutaan avoimesti termein taistelu, vastarintaan nouseminen jne...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #141

...joku pohtii asioita toisestakin kulmasta...
Ihmiset nyt suuremmaksi osaksi sulketuvat järkytykseen pari tuntia tappouutisesta. Ensimmäinen pohdinta oli sitten tämä rimanalitus. Miten sitä voi kutsua toiseksi näkökulmaksi.
Tuollaista perspektiiviharhaa levittävät tarkoitusella juuri äärikansallismieliset mutta miksi sinä asioita seuraavana nielet ja jatkat sen levitystä?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #142

En minä tätä kirjoitusta tarkoittanut. Ehkä lähinnä yleisesti sitä natsika, rasistivajakki, paatosta. Eli ei ne suvaitsevaiski iteseään kutsuvat vastamielen osoittajatkaan välttämättä puhtaita pulmusia ole. Tietenkin kuten hyvä keskustelu kumppanimme max on usein todennut ei toisen tekemiset ole puoustelu omille puuhille.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #144

Suvaitsevaisiksi eivät ihmiset itseään kutsu mm sen takia että suvaitsevaisuudesta on tehty haukkumasana.
Ne jotka aktiivisesti osallistuvat vastamielenosoituksiin lienevät antirasisteja.
Maahanmuutosta keskusteltaessa kielenkäyttö on tyyliä niin metsä vastaa kuin sinne huutaa. Nimenomaan aloitteellinen hommakansa on urheillut erikoisen puhetyylin ja haukkumanimien kehittelyn parissa.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Blogin kirjoittaminen jättää aina jäljen kirjoittajaansa, lukijaan ja maailmaan. Tämän blogi ei kuitenkaan kykene herättämään minussa lukijana edes myötähäpeän tunteita blogistia kohtaan.

Kirjoitus jättää toivottavasti vain yhden yhteisen jäljen, lämpimän osanoton järjettömän väkivallan uhria kohtaan.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Samuli Pahalahti. Olet mentaalisiti täysin kuutamolla. Sääli että et tunnu sitä itse tajuavan. Voimakas myötähäpeä!

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Nyt joudut miettimään, mitäs nyt tuli sanottua.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Maailmassa on 7.4 miljardia ihmistä, joista melkoinen osa muuttaisi tänne heti jos pääsee. Ja lisää syntyy jatkuvasti. Ja nyt 1 kuoli, OMG!

Vois miettiä koko systeemiä jo ihan numeroidenkin valossa, jopa ilman mitään kulttuuri- ja uskontoerottelua. Liian vaativaa ajattelua kai.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kiitos Sini, että kommentoit nopeasti. Tuollaiset kommentit on hyvä naulata näkyville, kaiken kansan ihmeteltäviksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #123

Pahalahdessa ui mielikuvituksellisia kaloja.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Niin juuri. Yksi ihminen kuoli. Kyllähän tietysti rajakkijengi vetäis yhtä lailla kilareita jos tekijänä on ulkomaalainen.

Jos nyt katsoo maailmankarttaa, tilannetta, väestömääriä ja kasvuennusteita, väkisin alkaa ajatella hieman suuremmissa yksiköissä. Vähän pitää miettiä, kuinka tästä Euroopassa selvitään. Ja maapallon luonnonvaratkin taisivat tulla tältä vuodelta käytettyä jo viime kuussa.

Mutta ei, täällä on aina jokin tönimis- tai taharrus-kausti menossa. Tai sitten riidellään riisistä ja älypuhelimista.

Äiti Teresa ja Stalinkin olivat samaa mieltä massojen ja yhden ihmisen erosta, kyllähän tuo näyttää useimpien kohdalla totta olevan. Onhan se ikävä asia, mutta laittakaa se edes jonkinlaiseen mittakaavaan. Vai odotatteko, että tästä syntyy jokin tulevaisuuden maailmanhistoriaa mullistava tapahtuma?

E: Itsekin tunnen joitain irakilaisia turvapaikanhakijoita ja toivon, että he voivat jäädä tänne. Silti pakko ymmärtää, että rajansa kaikella ja maailma ei sillä pelastu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #128

"jos tekijänä on ulkomaalainen" Tiedetäänkö tekijä? Olen ollut mökillä vähän uutispimennossa, joten tuo on nähtävästi mennyt ohi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #128

128 Edes Pahalahti ei ymmärrä Iltasen teesiä että yksi ihmishenki sinne tai tänne, vaan avaa suunsa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen Vastaus kommenttiin #139

Yrittäkää nyt edes jotain nollasisältöisen ihmettelyn sijaan.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #147

No totta helvetissä yksi ihmishenki on täysin merkityksen. Kiva kiva nyt kun on saatu tämä ala-astetasoinen pohtiminen pois päiväjärjestyksestä voidaan keskittyä oikeisiin asioihin.

Etkö tosiaan koe sitä hälyyttäväksi, että suomalaiset fasistit ovat omalla väkivaltaisuudellaan aiheuttaneet viattoman sivullisen kuoleman? Se kertoo aika paljon yhteiskunnan nykytilasta ja sen kehityksestä.

"Itsekin tunnen joitain irakilaisia turvapaikanhakijoita ja toivon, että he voivat jäädä tänne. Silti pakko ymmärtää, että rajansa kaikella ja maailma ei sillä pelastu." Onks tää joku en ole rasisti mutta -kommentti?
Kannattaa muistaa myös, että rajansa myös sillä, mitä äärioikeiston annetaan touhuta :)

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Yllättävän monelle ei tunnu kuuluvan olennaisiin perusjuttuihin se eurooppalainen tosiasia, että mitä tulee uusnatseihin ja kansallissosialisteihin, ei suinkaan kuulu hiljaa hyväksyä eikä antaa heidän rauhassa puuhailla juttujaan. Heidän vastustamisensa ei ole mitään "provosointia". Totta kai he kohtaavat tempauksissaan vähän erilaisia reaktioita kuin maltillisempia ja rauhallisempia asioita julistavat tahot. Siihen on syynsä. Heidän tehtävänkuvansa on ihmisyyden vastainen. Yhtään mihinkään he nimenomaan eivät saa vastata minkäänlaisella väkivallalla, saati sitten olla aloitteellinen osapuoli. Onko tämä asetelma jotenkin hirveän epäreilua? Ei minusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässäkin ketjussa esiintyy blogistia komppaavia ja hymisteleviä kannanottoja. Olisi oletettavaa, että suoranaista tappamisen ihannoinia vieroksutttaisiin selkeästi ja ehdoitta kautta linjan.

Risto Laine

Olet kyllä väärässä Kuikka. Kyllä Pahalahti oikeassa oli siitä että tulemme näkemään vielä väkivaltaa, joka johtaa kuolemaan. Näin kävi ja eikös tälläinen väkivalta ole juuri tuomittavaa, siis kaikenlainen väkivalta. Minä ainakin tuomitsen jyrkästi tälläisen toiminnan.

Vastustan uusnatseja ja äärivassareita viimeiseen saakka.

Nyt Suomi suree tapahtumaa lehdissä ja suomi vie kynttilöitä tapahtuma paikalle, mutta Suomi ei surrut Otamäen kaveria, eikä sytyttänyt kynttilää hänelle. Kaksinaismoralismin luvattu maa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #129

Älä rupea kertomaan ketä Suomi on surrut. Voit toki kertoa miten koit asian, muttä älä rupea väittämään mitään yleistyksiä, ilman uskottavaa tutkimusmateriaalia.

Risto Laine Vastaus kommenttiin #131

No älä sinäkään tule takki auki selittämään kuka komppaa ketäkin ja "yleistämään".

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #133

Anteeksi kuinka? Missä olen selittänyt kuka komppaa ketäkin ja yleistänyt?

Risto Laine Vastaus kommenttiin #134

Mitä nyt olen seurannut sinun kannanottoja eri blogeissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #136

Kiitos, tuohan selvitti asian täydellisesti. Kiitos myös siitä, että olet seurannut, luulin ettei kukaan välitä.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #131

"Älä rupea kertomaan ketä Suomi on surrut."

Eihän tuota tarvite kertoa. "Suomi" suree sitä mitä media ja viranomaiset ohjeistavat suremaan. Jokunen änkyräkerettiläinen saattaa surra jotain ilman median ja viranomaisten ohjausta, mutta ei niitä tarvitse ottaa huomioon.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

"Tässäkin ketjussa esiintyy blogistia komppaavia ja hymisteleviä kannanottoja. Olisi oletettavaa, että suoranaista tappamisen ihannoinia vieroksutttaisiin selkeästi ja ehdoitta kautta linjan."

Tämä kyllä kelpaisi minulle voluntaristina. Jostain syystä tappaminen tuntuu olevan sallittua monille ryhmittymille nykyään, tai ainakaan heidät ei kovin paljon kritisoida.

Jihadistit teurastavat jatkuvasti porukkaa ympäri maailmaa. Vääräuskoisilta leikataan kaula katki, homoja heitellään alas talojen katoilta, naisia kivitetään.

Syyriassa on sodittu jo vuosia ihan järkyttävällä tavalla, mutta globaali rauhanliike sodan lopettamiseksi on ollut olemattoman pieni. Assad, Putin, Isis ja muut islamistiset ryhmät saavat melko vapaasti teurastaa sekä toisiaan että kaikkia muita jotka eivät kuulu heihin.

Putinin hyökkäys Ukrainaan on toki jotenkuten tuomittu, mutta aika lepsusti kun suhteutetaan siihen miten törkeä se on ollut.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

"Yllättävän monelle ei tunnu kuuluvan olennaisiin perusjuttuihin se eurooppalainen tosiasia, että mitä tulee uusnatseihin ja kansallissosialisteihin, ei suinkaan kuulu hiljaa hyväksyä eikä antaa heidän rauhassa puuhailla juttujaan. Heidän vastustamisensa ei ole mitään "provosointia"."

Pointtini on se, että tällä hetkellä kansallissosialisteja vastustetaan ihan väärällä tavalla. Niin, että kansallissosialistien aktiivisuuden vähentämisen sijaan heidät provosoidaan toimimaan yhä aktiivisemmin ja kovemmin keinoin.

Provosointi on vain yksi tapa vastustaa jotakin, ja yleensä aika huono – niin tässäkin tapauksessa.

Pyrin yleensä tarkastelemaan tällaisia asioita empiirisesti. On erittäin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä ollaan tekemässä, ja jälkeenpäin tarkastella, mitkä olivat tulokset. Vain sillä tavoin voidaan nähdä syy-ja-seuraus-yhteyksiä ja oppia uutta.

Jos kansallissosialistien aktiivisuutta ja yhteiskunnallista haittaa halutaan vähentää, pitää ilmiötä analysoida kiihkottomasti ja pyrkiä löytämään sellaisia keinoja, jotka ihan oikeasti toimivat eli tuottavat tuloksia eivätkä ole vain pelkkää tunnekuohujen vallassa tehtyä sekoilua.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Selväksi on tullut että ns suvaitsevaiset ovat agressiivisia ihmisiä. Natsit olivat samanlaisia, luulivat edistävänsä Euroopan yhtenäisyyttä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Nämä vänkäämiset, miten ketäkin on surtu ja keiden toimesta, voi jättää taakse ja mennä eteenpäin. Nyt jokainen voi miettiä, mitä tällä vuosia jatkuneella toreilla ja netissä nujakoimisella on saavutettu. Masentavaa seurata kun älykkäätkin ihmiset alentuvat loanheittoon ja väkisin sulkevat silmänsä. Puolin ja toisin.

Tosiaan nyt kannattaisi rauhoittaa tilannetta ja avoimesti hakea dialogia molempien puolien kanssa ja varsinkin jättää aivottomimmat Facebook-höpinät omaan arvoonsa. Turhautumisen määrä taustalla on valtava kun järkevätkään kommentit eivät vaan mene läpi. (Tuo liitepartikkeli oli ehkä vähän väärä, sillä ne typerät kommentit kyllä tuntuvat pääsevän aina esille. =)

Lehdessäkin vois esim. kertoa, mitä mielenosoituksessa vastustetaan ja millä perusteilla eikä aina jostain aivan muusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Tosiaan nyt kannattaisi rauhoittaa tilannetta ja avoimesti hakea dialogia molempien puolien kanssa"

On olemassa aatteita, joihin sitoutuneet eivät ole halukkaita minkäänlaiseen dialogiin.

https://www.youtube.com/watch?v=PpKVvPrDzpg

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Eipä se vastapuolikaan ole ollut perinteisesti kovin kiinnostunut dialogista.

https://www.youtube.com/watch?v=h65Dxn7iTKo

Mikko Hamunen

Yhteenvetoa. Nuori mies on työnnetty pois syljeskelyetäisyydeltä, hän on kaatunut ja lyönyt päänsä katuun. Hän hakeutui myöhemmin hoitoon, mutta poistui kesken hoidon sairaalasta. Noin viikon kuluttua tapahtumasta hän menehtyi. Kommentoijien enemmistön mielestä:

- Sanan- ja kokoontumislakia pitäisi rajoittaa. Samoilla linjoilla ovat olleet mm. Stalin, Hitler, sekä palestiinalais- ja muslimijohtajat.

- On hyväksyttävää häiritä jopa väkivaltaa käyttäen kansallismielielisten laillista oikeutta ilmaista mieltään.

- Syljeskelyä on siedettävä, vaikka sylki voi sisältää jopa hengenvaarallisia tauteja.

- On olemassa hyväksyttävää väkivaltaa, jota vastaan puolustatuminen ei ole hyväksytävää.

- On olemassa "parempaa väkivaltaa", ja sitä saa käyttää, jos kohteena ovat esimerkiksi rajoittamatonta massamaahanmuuttoa arvostelevat ryhmät.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Joku taisi tosiaan, esittää (päättömän) ajatuksen kokoontumisvapauden rajoittamisesta. Käsittääkseni ehdotus lähinnä ohitettiin keskustelussa. Muut objektiivisen yhteenvetosi kohdista kuulostavat ihan uusilta näkemyksiltä, puhumattakaan että ne kuvastaisivat enemmistön mielipidettä. Olemmekohan seuranneet eri keskustelua?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kenenkään tekstistä ei selvinnyt se että kumpi osapuoli lähestyi iholle asti ja miksi. Vai kävikö oikeasti niin että tämä uhri ite lähestyi räkimisetäisyydelle ja vain tönäistiin pois?

Jos noin asia oli niin melkoisen iso joukko sallii räkimisen laillista mielenosoittajaa kohti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vaatii pientä logiikan akrobatiaa päätellä toisen kuolemaan johtaneen toimen tuomitsemisen tarkoittavan räkimisen hyväksymistä. Haluaisitko avata vähän, millainen päättelyketju johti tuohon johtopäätökseesi?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kaikki yritykset selvittää asian todellista kulkua hukkuu jatkuvasti "suvakkipuolen" yksipuoliseen syyllistämiseen. Mitäs jos se tönäisy johtui siitä että uhri räki päälle? Vain ja ainoastaan tönäisijäkö on syyllinen onnettomuuteen koska kuuluu oväärään porukkaan ja uhri räki "oikeaan" suuntaan?
Tämä on täysin "käsittelemättä" ja taitaa myös jäädä ideologisten esteiden takia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kun normaali kansalainen, joka siis ei ihannoi eikä treenaa väkivaltaa, lähtee mielenosoitukseen, hän mielessään ennakoi vaaran tulla provosoiduksi. Koko länsimainen sivistys, perheissä, tarhoissa, kouluissa, urheiluharrastuksissa, liikenteessä, jonoissa, politiikassa perustuu konfliktienhallintaan. Meitä opetetaan ja me edelleenopetamme käytöstä jossa ristiriitoja ratkaistaan ilman väkivsltaa ja jossa otetaan vastuu siitä että jossain esiinputkahtava provokaatio ei eskaloidu väkivallaksi. Natsit sitten toimivat päinvastoin. Heille yleisellä tasolla lisääntyvä väkivalta on voitto ja mahdollisuus ja yksittäisellä tasolla tavoiteltava toiminta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Sini on loistava esimerkki siitä miten ideologia estää näkemästä mitään muuta kuin natseja ja rasisteja joka puolella.
Päälle räkiminen on jotain muuta kuin pelkkä provokaatio, onko toi inhoamiensa ihmisten päälle räkiminen opittu kotona?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

En todellakaan näe natseja jokapuolella enkä rasisteja, mikä juttu tuo on?? Kuulostaa lapselliselta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Perustuu ihan vain sun teksteihin toi hajatelma. Tosin pyrin niitä kovin välttelemään mutta aina ei voi kun on tapana lueskella kaikkien mielipiteet.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #166

Ei ne natsit ja rasistit mahdu kuin pieneen sektoriin. Pääosan vie tällä hetkellä putinistit. Odottelen tässä vaaan millaisella aasinsillalla ne saadaan tähän kuolemantapaukseen yhdistettyä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomessa elää jokin ihan kummallinen käsitys siitä, että fasismia pitäisi suvaita. Ei muuten pidä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Juu ja täällä on väläytelty että "vääriltä" ihmisiltä pitäisi kansalaisoikeudet viedä, ihan niinkuin fasismiin kuuluu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuota kyllä esiintyy. Esimerkiksi muuutama viikko sitten joku kommentoija oli esittämässä Husu Husseinin blogissa, että hänet pitäisi karkottaa maasta takaisin "kotiinsa, jonne kuuluu".

Toimituksen poiminnat