Samuli Pahalahti

Pakolaisten määrä kertoo hallintoteollisuuden surkeasta tilasta

Pakolaistulva on vaihteeksi otsikoissa ja ihmiset kiistelevät, pitäisikö heitä auttaa vai ei. Suurelta osalta on kuitenkin unohtunut isomman kuvan tarkastelu, eli miksi pakolaisia on niin paljon.

Syy pakolaisten määrään löytyy maailman hallintoteollisuuden kilpailutilanteesta – tai siis pikemminkin siitä, että kilpailua ei ole.

Valtiot ovat hallintopalveluita tuottavia yrityksiä ja kansalaiset ja asukkaat ovat heidän asiakkaitaan. Normaalissa markkinataloudessa yritykset kilpailisivat asiakkaista, mutta tällä hetkellä koko hallintoteollisuus on niin huonossa tilassa, että asiakkaat pyrkivät pakoon minne vain pääsevät. Huonoimmat firmat massamurhaavat asiakkaitaan.

Sanomattakin on siis selvää, että nykytilanteeseen pitäisi saada muutos. Parempi kilpailutilanne aiheuttaisi sen, että ihmiset pääsevät parempiin valtioihin pakoon jo ennen kuin mitään massamurhaa ehtii tapahtumaan, puhumattakaan kaikesta muusta epäinhimillisestä lainsäädännöstä. Kun asiakkailla on varaa kilpailuttaa eri hallintoja, he voivat lähteä hyvin nopeasti sinne, missä on parhaimmat mahdollisuudet elää kunnollista elämää.

Tällä hetkellä kilpailutus toimii huonosti, sillä valittavana on lähinnä maita, jotka tarjoavat mahdollisuuden pysyä hengissä. Parempihan sekin on kuin kuolla, mutta oikeasti pakolaiset tarvitsisivat sellaisen vaihtoehdon, mikä antaa heille oikean mahdollisuuden elää hyvä elämä.

Tällä hetkellä parhaimmatkin valtiot ovat melko huonotasoisia. Esimerkiksi Suomea on ylistetty monessa eri yhteydessä erinomaiseksi valtioksi, mutta täälläkin talous on aivan kuralla. Työllisyyspolitiikka on ollut äärimmäisen kehnoa, jonka ansiosta meillä on kantasuomalaisia työttömiä monta sataa tuhatta. Jos sen päälle otettaisiin vielä reilusti muualta tulleita työttömiä, saadaan näppärästo tuhlattua viimeisetkin rahat valtion kassasta ja kansakunta suistuu kaaokseen. Suurin osa pakolaisista ei todellakaan tule saamaan täällä oikeaa työpaikkaa.

Tarvitsemme vapaata markkinataloutta hallintoteollisuuteen. Nykymaailmassa on aivan liian hankala perustaa uusia valtioita. Tarvitsemme startup-sektorin, joka mahdollistaa uudenlaisten hallintomallien kokeilun. Meidän täytyy kannustaa sekessionismiin. Sekin auttaisi jo paljon, jos edes paikallishallintojen valtaa saataisiin kasvatettua.

Lisäksi olisi jo korkea aika ottaa tiukempi linja huonojen hallintofirmojen johtajien suhteen. Kaikenlaisten sotien ja muun massamurhaamisen edistäminen pitäisi tuomita paljon nykyistä jyrkemmin ja halveksua avoimesti sellaisten kannattajia.

Etenkin on ollut hämmentävää katsottavaa, miten aktiivisesti ihmiset ovat puolustaneet pakolaisten vastaanottamista, mutta olleet hipihiljaa pakolaisuuden aiheuttaneiden henkilöiden vastustamisen suhteen. Luonnollisestihan pakolaisvirta loppuu samantien kun pakolaisuutta aiheuttavat syyt poistetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Hankala paikka. Kaikki mantereet ovat jo käytössä, eikä tekniikka vielä ole niin pitkällä, että voisimme lähettää pakolaiset muille planeetoille. Emme edes ole löytäneet asumiskelposia planeettoja. Pakko tässä nyt on vain jotenkin päkistellä, että saisimme mahdollisimman monelle ihmiselle edes jollakin tavalla ihmismäisen elämän.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Etelämantereella, australiassa, gröölannissa, venäjän siperialla, etelä-amerikassa ja afrikassa on vielä laajoja asunnottomia alueita muttei valtion toki tarvitsisi olla mikään suuri (andora, luxemburg, monaco, vatikaani, sealand) jos sellaista perustetaan joten myös euroopassa ja Pohjois-amerikassa olisi mahdoll6sia paikkoja mikrovaltioille. Itselläni olisi jo periaatteessa valmiiksi jo suht hyvä idean alkio pop-up valtoiksit tai autonomiaksi, harmivain että suomi on perustuslaissa jakamaton, eikä minulla olisi sellaiseen edes varaakaan. Haaveeksi jää kuten utopia, atlantis ja shangrila

Toimituksen poiminnat