Samuli Pahalahti

Tekijänoikeudet ja patentit ovat ihmisoikeuksien vastaisia

Yle nostaa sinänsä ihan ansiokkaasti esille patentoitavien siemenien tuottamat ongelmat ruuantuotannolle tämänpäiväisessä artikkelissaan "Kuka omistaa siemenet – suurteollisuus vai ihmiskunta?"

Jutun analyysi jää kuitenkin puolitiehen. Miksi täsmälleen ottaen me olemme tilanteessa, jossa muutamat tahot ovat saaneet kontrolliinsa merkittävän osan koko maailman ruuantuotannosta?

Kaltaiselleni piraatille vastaus on päivänselvä: kyseessä on immateriaalioikeuksien aiheuttama markkinahäiriö.

Immateriaalioikeudet, eli tekijänoikeudet ja patentit, ovat valtion myöntämiä etuoikeuksia tietyille tahoille, jotka mahdollistavat keinotekoisen niukkuuden luomisen ja sitä kautta enemmän tai vähemmän kusipäisen käytöksen. Ne eivät missään tapauksessa kuulu vapaaseen markkinatalouteen, vaan ovat jäänne merkantilistiselta ajalta, jolloin kuninkailla oli tapana jaella etuoikeuksia joillekin alamaisilleen.

Immateriaalioikeuksien aiheuttamat ongelmat ruuantuotannossa ovat vain jäävuoren huippu. On tärkeä ymmärtää, että nämä samat ongelmat muodostuvat kaikille aloille, joissa tekijänoikeuksia ja patentteja käytetään. Ne rajoittavat asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia saatavilla olevien hyödykkeiden suhteen sekä tuottajien mahdollisuuksia valita paras mahdollinen tuotantotapa.

Immateriaalioikeudet tuottavat hyvinvointitappiota koko yhteiskunnalle, sillä niistä kärsivät kaikki muut ihmiset paitsi ne, joilla on sellaisia hallussaan isoja määriä.

Muutaman patentin haltijatkin joutuvat usein kärsimään, kun isommat firmat voivat uhkailla heidät tottelemaan isomman patenttiportfolionsa avulla, joka on rakennettu sellaiseksi, että halutessaan lakimiehet voivat venyttää jonkun patentin tulkintaa niin, että kuka tahansa voidaan todeta sitä rikkovaksi. Ja vaikka se ei onnistuisi, niin pikkufirma saadaan polvilleen toistamalla prosessi tarpeeksi monta kertaa – sillä ei ole resursseja tapella isoa lakimiesarmeijaa vastaan, vaikka se olisikin oikeassa.

Tulevaisuudessa immateriaalioikeuksia tullaan käsittelemään orjuuden kaltaisena ihmiskunnan hirmutekona. Jälkipolvet ihmettelevät, miten ihan tavalliset ja fiksut ihmiset pystyivät hyväksymään niin epäinhimillisen toiminnan normaalina osana yhteiskuntaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Immateriaalioikeuksista tulisi käydä keskustelua. En käsitä täyttä tyrmäämistä niiden käytölle, mutta nykyisen pituisina ne eivät tunnu toimivan optimaalisella tavalla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tekijänoikeudet ja patentit ovat kapitalismia,tykkää siitä tai ei.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Edelleenkin ajankohtaisia...

Matti Hyryläinen:
1. http://mhyrylainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/98151-...
2. kirjoituksiataloudesta.blogspot.com

Toimituksen poiminnat