Samuli Pahalahti

Bitcoin mullistaa historiankirjoituksen

Luodessaan Bitcoinia Satoshi Nakamoto sattui saamaan aikaiseksi maailmanhistoriaa muuttavan keksinnön. Vaikka tämä keksintö on periaatteessa ollut jo tiedossa Bitcoinin alkupäivistä lähtien, se on edelleen aivan liian aliarvostetussa asemassa.

Ensin hieman teknistä taustatietoa. Miten Bitcoin täsmälleen ottaen toimiikaan? Se perustuu lohkoketjuteknologiaan, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Yksi lohko on sama kuin tilikirja perinteisessä kirjanpidossa. Sinne kirjataan kaikki tapahtuneet transaktiot. Kymmenen minuutin välein tilikirja "suljetaan", eli kaikki siellä olevat transaktiot katsotaan toteutuneiksi eikä niitä voi enää muuttaa mitenkään. Uusi tilikirja avataan ja sinne aletaan keräämään uusia transaktioita.

Lohkoketju syntyy kun näitä "tilikirjoja" liitetään toisiinsa. Tämä onnistuu hash-funktion avulla.

Hash-funktio luo mistä tahansa datasta sekalaisia merkkejä sisältävän koodinpätkän. Kuka tahansa voi samaa funktiota hyväksikäyttäen saada aikaan saman merkkijonon samasta datasta. Tämä on näppärä tapa esimerkiksi tarkistaa, onko netistä ladattu tiedosto tallentunut oikein omalle koneelle – jos sen hash-koodi on täsmää, on koko tiedosto saapunut perille täsmälleen oikein. Hash-koodista on helppo havaita, onko alkuperäiseen tiedostoon tehty mitään muutoksia, sillä yhdenkin merkin muuttuminen muuttaa hash-koodin täysin toisenlaiseksi. Hash-koodi on myös käytännössä uniikkia jokaiselle datajoukolle, eli on erittäin epätodennäköistä, että kahdesta eri tiedostosta tulisi sama hash-koodi.

Kun Bitcoin-lohko on valmis, siitä luodaan hash-funktiolla merkkijono, joka sisällytetään seuraavaan lohkoon. Näin saadaan linkitettyä uusi lohko sitä edeltäneeseen, joka on linkitetty samalla tavalla sitä edeltäneeseen, ja niin edelleen. Syntyy linkkiketju, joka menee aivan ensimmäiseen Bitcoin-lohkoon asti.

Hash-koodit antavat helpon tavan havaita huijausyritykset. Jos joku koittaisi olla ovela ja muokata parin vuoden takaista lohkoa niin, että saisi omaan lompakkoonsa muutaman ylimääräisen bitcoinin, se ei onnistuisi. Transaktion muuttaminen tai ylimääräisen lisääminen vanhaan lohkoon muuttaa kyseisen lohkon hash-koodin täysin erilaiseksi, mikä tarkoittaa, että sitä seuraava lohko ei enää ole linkitetty siihen. Tästä kaikki muut käyttäjät pystyvät näkemään, mikä on oikea lohkoketju ja mikä on väärennetty. Väärennettyjä lohkoketjuja ei tietenkään hyväksytä, vaan ne yksinkertaisesti jätetään huomiotta eikä huijaus onnistu.

Bitcoin-lohkot eivät ole kuitenkaan pelkkää transaktiokirjanpitoa. Niihin voidaan sisällyttää mitä tahansa dataa. Jotkut ovatkin tehneet niin, esimerkiksi Satoshin alkuperäinen paperi, jossa hän esitteli Bitcoinin, on sisällytetty lohkoketjuun pdf-tiedostona.

Lohkoketju on välttämätön edellytys Bitcoinille, sillä sen avulla kuka tahansa voi varmistua jokaisesta verkossa tehdystä transaktiosta. Jos transaktio on kirjattu lohkoketjuun, se on tapahtunut, eikä tätä pysty enää mitenkään muuttamaan. Lohkoketjua ylläpidetään hajautetusti ympäri maailmaa käyttäjien toimesta, eikä ole minkäänlaista keskitettyä tahoa, joka voisi sanella muutoksia vanhoihin transaktioihin. Ainoa mahdollisuus on vain lisätä uusia transaktioita vanhojen perään.

Tämä on siis yksi niistä hienoista innovaatioista, joita Satoshi keksi kehitellessään Bitcoinia. Mutta se on myös oikeasti maailmaa mullistava innovaatio, eivätkä kaikki ole vielä sisäistäneet sitä ihan kunnolla.

Kaikki ovat varmaan kuulleet lausahduksen "voittaja kirjoittaa historian" muodossa tai toisessa? Niinhän se nimittäin on ollut. Vanhaa informaatiota on suhteellisen helppo muokata tai tuhota omien tarkoitusperien edistämiseksi.

Esimerkiksi Neuvostoliitossa oli tapana poistaa vanhoista valokuvista sellaisia ihmisiä, jotka oli myöhemmin todettu valtion vihollisiksi. George Orwellin klassikkoromaanin 1984 lukeneet varmaan muistavat Totuusministeriön, jonka tehtävänä oli menneisyyden muokkaaminen, jotta Oseania saatiin näyttämään siltä, että se oli nyt ja oli aina ennenkin ollut hyvien puolella.

Bitcoinin lohkoketjun myötä meillä on ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa mahdollisuus tallentaa informaatiota julkisesti ja olla varmoja siitä, ettei se tule ikinä muuttumaan. Kun tiedon murunen on laitettu lohkoketjuun, se on siellä ja pysyy.

Lisäbonuksena saadaan vielä erittäin luotettava aikaleima datalle, eli tiedetään milloin se on laitettu lohkoketjuun.

Kaikki perinteisesti ylläpidetty tiedon arkistointi on altista monenlaiselle informaation korruptoitumiselle. Sitä voidaan muokata vahingossa tai tahallaan tai se voi tuhoutua, tai samasta asiasta on kaksi erilaista tallennetta eikä voida olla varmoja kumpi kertoo totuuden. Lohkoketjuteknologia on tuonut tähän muutoksen. Nyt historiaa voidaan tallentaa luotettavasti sitä mukaa kun aika juoksee eteenpäin.

Tietenkään tämän keksinnön mullistavuus ei koske pelkkää historiankirjoitusta ja finanssitransaktioita. Lohkoketjuun voidaan tallentaa esimerkiksi koodia, joka toteuttaa itse itsensä tiettyjen ehtojen toteutuessa. Näin saadaan luotua älysopimuksia, joiden valvonta ja toimeenpano on jätetty hajautetusti toimivan ja julkisen lohkoketjun tehtäväksi.

Tulevaisuus tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen. Bitcoin ja muut lohkoketjuihin pohjautuvat palvelut ovat todellista disruptiivista teknologiaa. Ne tuhoavat vanhoja rakenteita tai muuttavat ne täysin toisenlaisiksi, sekä luovat ihan uudenlaista maailmaa. Tällä hetkellä vain mielikuvitus on rajana – ja usein käy niin, että teknologinen murros tuo mukanaan myös sellaisia asioita, joita kukaan ei edes osannut kuvitella.

Tämä kirjoitus on suurinpiirtein tehty referaatti James D'Angelon tuoreehkosta videosta. Suosittelen ehdottomasti katsomaan sen – yksi parhaista Bitcoin-aiheisista videoista mitä olen tähän mennessä nähnyt.

(Alunperin julkaistu Bittirahan blogissa.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Tunnustan, ei mennyt kertalukemisella kaaliin, mutta aavistan jutussa piilevän mahtavia asioita. Luen kirjoituksen toiseen kertaan, kunhan pulssi tasaantuu, kumpikin aivosolu hyrrää ja jaksan nousta tietsikkapöydän alta ylös.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Jos ymmärrät englantia, kannattaa ehdottomasti katsoa se video, mistä sain inspiraation kirjoitukselle: https://www.youtube.com/watch?v=Uci0Df7zO8c

James D'Angelo selittää asian paljon perusteellisemmin ja paremmin kuin minä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#2/SP:

Minun kohdallani on suurena vaarana, että ymmärrän väärin, mutta onko se myös ymmärtämistä, onhan?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #3

Tuskin se yhdellä kertaa aukeaa. Ja kysyvä ei tieltä eksy.

Seppo Hildén

Heh, ainahan pyramidihuijaukset on mullistanut. Yleensä niihin sijoittaneiden taloutta.

Onecoin ja miljoonat muut bittirahahuijarit yrittää kanssa saaliinjaolle.

Yksi asia on varma, huijattavia löytyy maailmasta aina.

http://www.tivi.fi/Arkisto/2015-01-02/Poliisi-sato...

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Millä tavoin Bitcoin on pyramidihuijaus? Näin on usein väitetty, mutta kukaan ei ole viitsinyt perustella asiaa.

Bitcoin on avointa lähdekoodia, joka on käyty läpi monien erittäin fiksujen ihmisten toimesta. Jos sieltä olisi löytynyt pyramidihuijaus, se olisi jo tähän mennessä kaikkien tiedossa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Edelleen. Pyramidihuijauksia voi tehdä millä vaan rahalla. Teknologia on tässä tapauksessa täysin läpinäkyvää, lähdekoodin voi käydä läpi kuka tahansa.

Ei se ase, vaan se ampuja.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä odotan henkeä pidätellen, milloin sähköinen äänestys toteutetaan bitcoinin tekniikan päällä.

Jos olen NXT:n assetteja ymmärtänyt oikein, niin vaikkapa verkkokaupan toteuttaminen onnistuisi (ehkä) niin, että kaikki kaupankäyntiin liittyvä -tuotetietoja myöten - olisi lohkoketjussa, jota sitten API-kutsuilla hanskattaisiin.

https://wiki.nxtcrypto.org/wiki/Nxt_API

Aika hurjaa, jos tulevaisuudessa vaikkapa jollain ruby gemillä saisi tuosta vaan verkkokaupan pystyyn ilman kolmansia osapuolia.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Olen itse kiinnostunut enemmän BitSharesista kuin NXT:stä. Siihenkin tullaan saamaan äänestysominaisuus joskus tulevaisuudessa. Se on siis ollut jo pitkään kehitteillä, mutta vielä se ei ole käyttökelpoinen. Follow My Vote on sen kehittämisestä vastuussa oleva taho.

Hajautetusti toimivien verkkokauppojen puolelta sen sijaan OpenBazaar on nähdäkseni kaikista kiinnostavin projekti.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kiitos linkistä. En ole viimeaikoina tarkemmin seurannut tilanteen kehittymistä.

Paperin näin joskus tuosta äänestämisestä.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #10

Toki täytyy sanoa, etten ole itse yhtään innostunut sähköisestä äänestämisestä. Ihan jo senkin takia, että Snowdenin vuotojen takia tiedämme, että NSA pyrkisi varmasti murtautumaan systeemiin eikä kertoisi äänestyssoftan kehittäjille sieltä löytyneistä bugeista.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #11

Mutta epäkeskitettynä se voisi (minun ymmärryksellä) toimia. Clientit vahvistavat äänestystapahtumien aitouden. Ainoa vikakohta on se äänen saaminen, deprecoituminen, uusiminen.

Äänestys itsessään olisi vain transaktio.

Hauskaa olisi, että kuka tahansa voisi seurata ja tutkia äänestyksiä - data olisi reaaliaikaisesti kaikkien saatavilla.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #12

Clientien pitäisi toimia luotettavan hardwaren päällä, muuten NSA (ja varmaan hyvin moni muu tiedustelupalvelu) pystyy seuraamaan kuka äänestää ketä ja halutessaan myös manipuloimaan annettuja ääniä. Todennäköisesti ei olisi mitenkään mahdotonta murtautua tavalliselle (tietoturva-aukkoja täynnä olevalle) tietokoneelle, muokata äänestysohjelmistoa näyttämään siltä, että se toimisi normaalisti ja antaisi äänen sille, kenelle käyttäjä tarkoittaakin, mutta pinnan alla ääni menisi oikeasti jollekin ihan toiselle henkilölle.

Kynällä ja paperilla äänestäminen ja kaikkien puolueiden valvoma ääntenlaskenta on nykytietämyksen perusteella teknisesti ylivoimainen tapa toteuttaa vaalit. Turha lähteä muuttamaan sellaista, mikä on jo täydellistä.

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Edelleenkin hieman kummastuttaa se, minkä takia se tietokoneen raksutus on niin suunnattoman arvokasta. Jos koko maailma siirtyisi Bitcoinin käyttöön, niin pieni eliitti voisi ostaa kaiken itselleen. Teoreettista tuo tietenkin on, mutta paljastaa kuitenkin lähtökohdan vääristymän.

Tekniikka on varmasti hienoa, vaikka en sitä ymmärräkään.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Bitcoin soveltuu varsin hyvin globaaliksi valuutaksi. Transaktiokustannukset ovat hyvin pieniä eikä mikään keskitetty taho (valtio tai keskuspankki) pysty estämään sen toimintaa. Tämä tekee siitä monta kertaluokkaa paremman valuutan kuin mikään muu, mitä maailma on tähän mennessä nähnyt.

Myös paljon muitakin hyötyjä tullaan näkemään tulevaisuudessa, kunhan palvelut bitcoinin ympärille kasvavat ja kehittyvät. Bitcoin on "ohjelmoitavaa rahaa", mikä mahdollistaa muun muassa mainitsemani älysopimukset.

Bitcoin tuo valuuttana niin paljon etuja tavallisille kansalaisille, että en olisi kovin huolissani epäreiluhkosta varallisuuden jakautumisesta. Sitä paitsi se kyllä tulee tasoittumaan, kunhan hinta nousee ja paljon bitcoineja omistavat alkavat törsäämään niitä.

Nykysysteemissä taloudellinen eliitti on paljon pahempi. Pieni poliittinen ja finanssieliitti kahmii ison osan sekä taloudellisesta että yhteiskunnallisesta vaikutusvallasta itselleen ja jättää vain pieniä almuja tavallisille kansalaisille, joilla ei ole kovinkaan suuria mahdollisuuksia parantaa omaa asemaansa.

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Nykysysteemi on keskitetty, ja juuri siksi vaihtoehdon pitäisi olla jotain muuta. Talousjärjestelmä itsessään ei saa olla rakennettu jonkun tahon voitontavoittelua varten.

Olen raha-ideasta kirjoittanutkin:
http://jesper.puheenvuoro.uusisuomi.fi/161276-yksi...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#13/TR: ".. pieni eliitti voisi ostaa kaiken itselleen--"

Olen ymmärtänyt, että vallankumouksilla on nollattu taloudelliset vääristymät. Säästyisi verenvuodatukset, jos omaisuudet silloin tällöin nollattaisi tietokoneella.

Luisa Sovijärvi

Nyt bitcoinista on ei-tietokonenörttien käytössä (kuten joku coinbasen tyyppi lausui, sillä hetkellä kun lausutaan "yksityinen avain" peli on menetetty) vain sovelluksia joilla lähettää rahaa ja kauppailla välineet sitä automaattisesti myydä, hoitaa kirjanpitoja yms. liittyykös tuohon puoleen jotain projekteja, joissa voisi asettaa lohkoketjuun tiedostoja ja sen sellaista ja toisaalta niitä jakaa ja etsiä? Vai onko tuota vältetty ettei tekijänoikeuslobbi repisi pelihousujaan kun kaikki kulttuuri alkaa ilmestyä muotoon jossa sitä ei kukaan voi mitenkään poistaa. Miten paljon tuollaiset tiedostot vievät tilaa lohkoketjussa, videolla tyyppi puhuu 30 jotain gigasta, mikä ei vielä ole ongelma. Jos kulttuuria alettaan sinne listä nopeaan tahtiin, muodostuuko ongelmaksi ettei moista saa pidettyä enää kotikoneilla Mooren laista huolimatta?

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Käytännössä läheskään kaikkea dataa ei kannata pistää Bitcoin-lohkoketjuun.

Yksi ratkaisu on uusien lohkoketjujen tekeminen. Esimerkiksi Ethereum on suunniteltu älysopimusten ja dappien säilyttämiseen, mutta eihän sekään tietty sovellu vaikkapa leffojen jakamiseen.

Toinen ratkaisu on varsinaisen datan säilöminen muualle ja siitä tehdyn hashin sisällyttäminen Bitcoin-lohkoketjuun. Täten saadaan varmuus siitä, että dataa ei ole muokattu jälkeenpäin, ja aikaleima, milloin data on ollut olemassa siinä muodossaan. Factom on rakentamassa bisnestä tältä pohjalta, vaikuttaa ihan lupaavalta projektilta.

Valitettavasti laajamittaiseen piratismiin Bitcoin-lohkoketju ei vielä sovellu suoraan. Apua siitä kuitenkin voisi olla esimerkiksi siten, että sinne säilötään torrentit/magnet-linkit, jolloin saadaan aikaan sensuuria kestävä Pirate Bayn vastine.

Toimituksen poiminnat