Samuli Pahalahti

Kansanvaltaa ei voi päivittää

Osmo Soininvaara on harvinaisen fiksu mies poliitikoksi. Hän on myös tehnyt hyviä havaintoja poliittisen systeemin huonoudesta  – viimeksi kirjoituksessaan Ero eduskunnasta, joka päättyy seuraavanlaisesti:

"Jotta demokratia alkaisi toimi tuloksellisesti, poliitikkojen on alettava päättää oikeista asioista nykyaikaisia menetelmiä käyttäen. Demokraattiset instituutiomme ovat yli sata vuota vanhoja. Siinä välissä maailma on muuttunut paljon. Kansanvallan käytännöt pitäisi siirtää nykyaikaan."

Olen usein kutsunut demokratian kannattajia uskovaisiksi, koska heidän uskonsa kansanvallan hyvyyteen on niin käsittämättömän luja, huolimatta sen ilmiselvän huonoista tuloksista. Kansanvaltaa ei voi siirtää nykyaikaan, sillä se tulee tuottamaan päivitettynä ihan samanlaisia ongelmia kuin mistä nytkin kärsimme.

Demokraattisen yhteiskunnan suurin ongelma on kierojen kannustimien aiheuttama lakien tuotanto. Sekä äänestäjiltä, poliitikoilta että virkamiehiltä yleensä puuttuu pätevä kannustin ajaa yleistä etua. Ajatellaan, että tämä ei haittaa kovinkaan paljon, sillä erilaiset omaa etua ajavat kannat jotenkin kumoaisivat toinen toisensa ja lopputuloksena olisi kaikkia tyydyttävä kompromissi. Näin ei kuitenkaan ole, vaan demokratia on kaikkien sotaa kaikkia vastaan. Kun yksi voittaa, toinen häviää.

Kuten sodissa yleensäkin, tappiot tulevat sitä suuremmiksi, mitä kauemmin se kestää. Tämä pätee myös demokraattisiin yhteiskuntiin. Mitä kauemmin demokraattinen systeemi on ollut toiminnassa, sitä vahvemmiksi erilaiset eturyhmät muodostuvat. Mitä enemmän vahvoja eturyhmiä, sitä vaikeampaa on tuottaa yleistä etua ajavaa politiikkaa. Tämä on täsmälleen se ongelma, minkä Soininvaarakin on hyvin tunnistanut. Hän ei ole kuitenkaan – ainakaan vielä – ymmärtänyt viedä pohdintaa seuraavalle tasolle. Merkit ovat kuitenkin selvät, kuten esimerkiksi Soininvaaran usein käyttämässä esimerkissä SATA-komiteasta, jonka tarkoituksena oli päivittää sosiaaliturvajärjestelmä. Se epäonnistui täydellisesti. Miksi? Koska etujärjestöt kaatoivat kaikki edistykselliset ehdotukset.

Jotkut poliitikot, Soininvaara mukaanlukien, katsovat kateudella Viroa. Se ei kuitenkaan pysty toimimaan poliittisesti tehokkaammin siksi, että sen demokraattiset instituutiot olisivat jotenkin nykyaikaisempia. Se pystyy toimimaan paremmin ihan vain siksi, koska se on niin nuori valtio. Se sai aloittaa puhtaalta pöydältä ilman merkittävää yhteiskunnallista valtaa käyttäviä etujärjestöjä. Pitkällä tähtäimellä Virokin kyllä tulee rappeutumaan, mikäli se ei ala siirtymään epädemokraattisempaan suuntaan.

Kansanvallan aiheuttama poliittisten järjestelmien huonontuminen ei ole mikään uusi idea. Taloustieteilijä Mancur Olson kuvasi ilmiön suhteellisen tuntemattomaksi jääneessä klassikkokirjassaan The Rise and Decline of Nations. Ehdottoman suositeltavaa luettavaa kaikille, jotka ovat vilpittömästi kiinnostuneet siitä, miksi hallintojärjestelmämme on niinkin surkea kuin se on (jos ei jaksa koko kirjaa, niin tiivistelmäkin löytyy).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jaakko Häkkinen

En vielä uskalla suositella mielenkiintoista kirjoitustasi; haluaisin ensin tietää, mikä on sinun vaihtoehtosi? :-)

Toimituksen poiminnat