Venäjälle investoiminen on typerää

Kun Venäjää kohtaan asetetut pakotteet lävähtivät päälle, useat suomalaisfirmat alkoivat itkemään miten niiden tulokset tulevat kärsimään.

Tämä on kuitenkin ihan niiden oma vika. Ei pitäisi olla mitenkään epäselvää, että Venäjä on erittäin haastava paikka tehdä bisnestä. Oikeusjärjestelmä toimii huonosti ja korruptio kukoistaa – ja siihen päälle vielä iso kasa sekopäisiä poliitikoita, jotka voivat hämmentää poliittisen tilanteen kriisin partaalle, kuten nyt on käynyt. Joskus siitä voi seurata vaikkapa talouspakotteita, jotka pysäyttävät kaupan kokonaan.

Jos lähtee tekemään bisnestä riskialttiiseen valtioon, kannattaa varautua siihen, että joskus ne riskit realisoituvat. Tämä on tainnut unohtua liian monelta yrittäjältä. Toivottavasti nämä Ukrainan tapahtumista seuranneet talouspakotteet vähän herättelevät porukkaa miettimään tarkemmin, millaisissa olosuhteissa he oikeasti yrittävät tehdä bisnestä.

Heritagen taloudellisen vapauden listalla Venäjä on sijalla 139 (mostly unfree) ja Freedom Housen yleisemmin vapautta mittaavalla listalla sen status on "not free". Muun muassa näistä voi päätellä aika hyvin sen, että liiketoimintaympäristönä Venäjä on äärimmäisen hankala. Toki onnistuessaan firma voi tehdä paljon rahaa, mutta onnistumisen mahdollisuudet ovat vain erittäin heikot. Kyseessä on siis puhdas uhkapeli.

Ja kun uhkapeliä lähtee pelaamaan, kannattaa muistaa: "aina ei voi voittaa". Sitten kun häviää, pitää niellä tappio kuin mies eikä jäädä valittamaan.

(Kirjoitukseen antoi inspiraation Valvontakomissio-nimellä twiittaava putinisti)

pahis
Sitoutumaton Uusikaupunki

Taleblaiseen antifragilismiin ja julkisen valinnan teoriaan nojaava voluntaristi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu