Samuli Pahalahti

Venäjälle investoiminen on typerää

Kun Venäjää kohtaan asetetut pakotteet lävähtivät päälle, useat suomalaisfirmat alkoivat itkemään miten niiden tulokset tulevat kärsimään.

Tämä on kuitenkin ihan niiden oma vika. Ei pitäisi olla mitenkään epäselvää, että Venäjä on erittäin haastava paikka tehdä bisnestä. Oikeusjärjestelmä toimii huonosti ja korruptio kukoistaa – ja siihen päälle vielä iso kasa sekopäisiä poliitikoita, jotka voivat hämmentää poliittisen tilanteen kriisin partaalle, kuten nyt on käynyt. Joskus siitä voi seurata vaikkapa talouspakotteita, jotka pysäyttävät kaupan kokonaan.

Jos lähtee tekemään bisnestä riskialttiiseen valtioon, kannattaa varautua siihen, että joskus ne riskit realisoituvat. Tämä on tainnut unohtua liian monelta yrittäjältä. Toivottavasti nämä Ukrainan tapahtumista seuranneet talouspakotteet vähän herättelevät porukkaa miettimään tarkemmin, millaisissa olosuhteissa he oikeasti yrittävät tehdä bisnestä.

Heritagen taloudellisen vapauden listalla Venäjä on sijalla 139 (mostly unfree) ja Freedom Housen yleisemmin vapautta mittaavalla listalla sen status on "not free". Muun muassa näistä voi päätellä aika hyvin sen, että liiketoimintaympäristönä Venäjä on äärimmäisen hankala. Toki onnistuessaan firma voi tehdä paljon rahaa, mutta onnistumisen mahdollisuudet ovat vain erittäin heikot. Kyseessä on siis puhdas uhkapeli.

Ja kun uhkapeliä lähtee pelaamaan, kannattaa muistaa: "aina ei voi voittaa". Sitten kun häviää, pitää niellä tappio kuin mies eikä jäädä valittamaan.

(Kirjoitukseen antoi inspiraation Valvontakomissio-nimellä twiittaava putinisti)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Erilaiset julkisrahotteiset organisaatiot ovat vuosikausia yllyttäneet suomalaisia yrityksiä ja yrittäjiä investoimaan Venäjälle.Nyt riskit realisoituvat.

Valtio,siis veronmaksajat, säästävät mitä vähemmän ruokaa viedään Venäjälle vientitukien vähenemisen ansiosta.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Joo, toivottavasti nyt ne kaikki instituutiot, jotka ovat liputtaneet Venäjän-kaupan puolesta, menevät nurkkaan häpeämään ja ovat jatkossa ihan hiljaa.

Anna-Leena Nieminen

Aleksanteri-Instituutin neuvottelukunnan jäsenkin johtaja Matti Apunen?

http://www.helsinki.fi/aleksanteri/instituutti/neu...

Toimituksen poiminnat