Samuli Pahalahti

Vähän rautalankaa Bitcoinista

Professori Timo Rothovius kirjoitti omassa blogissaan Bitcoinista (josta myös Uusi Suomi uutisoi), mutta valitettavasti hänen ymmärryksensä aiheesta oli hieman vajavaista. Ajattelin siis selittää vähän tarkemmin, mistä asiassa on kyse.

Mikä Bitcoin on?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on julkinen ja hajautettu kirjanpitojärjestelmä. Julkinen tarkoittaa, että kuka tahansa pääsee katsomaan, mistä ja mihin transaktiot ovat liikkuneet. Hajautettu tarkoittaa, että kirjanpitoa ei säilytetä yhdessä paikassa, vaan sen kopiot ovat käyttäjien hallussa ympäri maailmaa.

Miten bitcoinin arvo muodostuu? Miksi arvo heilahtelee niin paljon?

Kuinka arvokas yksi yksikkö on, riippuu kokonaan markkinoista eli kaikkien ihmisten keskimääräisestä arvostuksesta. Arvo on tähän asti heittelehtinyt paljon, koska ihmiset eivät vielä oikein tiedä, mikä tämän täysin uudenlaisen systeemin arvo on nyt ja tulevaisuudessa. Onneksi markkinat ovat kuitenkin vapaat, jonka ansiosta ihmiset voivat ottaa osaa arvonmääritysprosessiin ja pikkuhiljaa yrityksen ja erehdyksen kautta bitcoinin arvo vakautuu soveliaalle tasolle. Bitcoin on edelleen hyvin nuorta teknologiaa, joten arvon heilahtelu ei ole mitenkään ihmeellistä, vaan täysin odotettavissa.

Mikä takaa Bitcoinin uskottavuuden?

Uskottavuutta ei tarvita takaamaan mitään erillistä instituutiota, sillä sen takaa matematiikka: systeemi perustuu vahvalle kryptografialle, joka takaa sen, että julkiseen kirjanpitoon kirjattu arvonsiirto on tapahtunut oikeasti. Kun se on tehty, kenenkään ei tarvitse epäillä sitä väärennetyksi eikä sitä pysty peruuttamaan. Tämä on yksi Bitcoinin suurista eduista, koska se poistaa inhimillisen erehdyksen ja tietoisen huijaamisen mahdollisuuden.

Perinteinen fiat-valuutta ei voisi mitenkään toimia ilman sen uskottavuutta takaavaa vahvaa organisaatiota eli keskuspankkia – mutta kaikki eivät ole vielä ymmärtäneet, että Bitcoin on ihan eri maata. Se ei tarvitse keskuspankkia, koska matematiikka ja koodi takaavat sen luotettavuuden. Keskuspankki ei antaisi mitään lisäarvoa Bitcoinille tai sen uskottavuudelle, joten se voidaan yksinkertaisesti jättää pois koko systeemistä.

Valuutan valuviat ja kasvukivut

On oleellista erottaa valuutan "valuviat" (systeemiin sisäänrakennetut turhat riskit) ja "kasvukivut" (uuden systeemin käyttöönotossa kohdatut ongelmat). Esimerkiksi eurossa on selkeästi monia valuvikoja, jonka takia koko Euroopan talous on joutunut kärsimään. Sen sijaan Bitcoinin tähän mennessä kohtaamat ongelmat ovat olleet pääosin kasvukipuja, eli ihmiset ovat mokailleet enemmän tai vähemmän, mikä on hyvin ymmärrettävää, kun toteutetaan täysin uudenlaista asiaa. Bitcoin-pörssien ongelmat ovat ihan selviä kasvukipuja, ja ne poistuvat vähitellen kun parempia ja luotettavampia pörssejä syntyy ja markkinat löytävät ne, eli ihmiset siirtyvät käyttämään niitä.

Bitcoinin arvon heilahtelu on myös selvä kasvukipu. Bitcoin on edelleen niin nuori, että sen pätevä arvonmääritys on hankalaa, jolloin heilahtelua suuntaan ja toiseen tulee väistämättä tapahtumaan.

Tarvitseeko bitcoinin olla vakaa toimiakseen?

Ei tarvitse. Bitcoinin avulla voidaan siirtää arvoa globaalisti, vaikka sen hinta vaihtelisikin paljon. Tällöin varsinainen arvo määritellään jossain toisessa valuutassa, jolloin ostaja voi hankkia sen verran bitcoineja, siirtää ne myyjälle, joka puolestaan vaihtaa ne samantien haluamaansa valuuttaan. Tällöin bitcoin toimii näppärästi vaihdon välineenä. Sen ei ole mikään pakko säilyttää arvoaan samalla.

Antifragilistinen näkökulma

Suuresti arvostamani riskifilosofi Nassim Nicholas Taleb on kirjoittanut siitä, miten huonosti ihmiset kykenevät arvioimaan maailmaa muuttavien tapahtumien todennäköisyyksiä. Riskit ovat kuitenkin usein ikään kuin sisäänleivottuja erilaisiin systeemeihin, jolloin niiden mahdollisuuksia voidaan arvioida tarkastelemalla systeemin ominaisuuksia.

Talebin mukaan esimerkiksi kaikenlainen keskittäminen johtaa usein ongelmiin. Vaikka keskittäminen tuokin näennäisesti tehokkuutta lisää, se myös altistaa koko systeemin suuremmille ongelmille, kun jotain epätodennäköistä tapahtuu. Kun kaikki munat on laitettu samaan koriin, ne kaikki menevät helposti rikki. Bitcoinissa tämä riski on otettu huomioon siten, että koko kirjanpitotietokanta on julkinen (keskittäminen altistaa inhimillisille virheille ja korruptiolle) ja systeemin lähdekoodi on avointa, jolloin kuka tahansa voi ottaa osaa sen parantamiseen (eikä vaikutusmahdollisuuksia ole annettu ainoastaan ennaltamäärätylle eliitille).

Kirjassaan Antifragile Taleb kuvaa antihauraita systeemeitä: ne ovat sellaisia, jotka vahvistuvat epävakaissa olosuhteissa. Hauras menee helposti rikki, kestävä ei ole moksiskaan mistään, mutta antihauras on sellainen, joka erinäisten palautemekanismien kautta onnistuu tekemään itse itsestään paremman ongelmien kohtaamisen jälkeen. Tällaisesta antifragilistisesta näkökulmasta katsottuna rahamaailma ei ole erityisen hyvällä mallilla tällä hetkellä: talouskriisissä ongelmiin joutuneet pankit pelastettiin ja niiden annettiin jatkaa ongelmiin johtanutta käytöstään melkein kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että lähitulevaisuudessa voidaan kohdata taas uusi kriisi. Bitcoinin suhteen kriisit, kuten vaikkapa Mt. Goxin ongelmat, aiheuttavat puolestaan kaikille käyttäjille pakottavan tarpeen parantaa systeemiä. Kun ei ole mitään keskuspankkia tai valtiota, jonka puoleen kääntyä, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin käydä itse hommiin ja tehdä systeemistä parempi.

Olen omissa blogikirjoituksissani usein korostanut kannustimien tärkeyttä systeemien toimivuudelle, ja se kietoutuu antifragilistiseen näkökulmaan oikein mukavasti. Kun bitcoinpörssiongelmissa rahojaan menettäneet yksilöt eivät voi ruinata valtiota palauttamaan menetyksiä, syntyy erittäin kova kannustin pitää tulevaisuudessa parempi huoli omista rahoista. Kysyntä luotettaville pörsseille kasvaa ja pienetkin ongelmat voivat johtaa pörssin asiakaskatoon. Tällaisten systeemiin sisäänrakennettujen palautemekanismien kautta kokonaisuus tulee vähitellen yhä paremmaksi.

Verkostovaikutuksen tärkeys

Monien teknologioiden arvo riippuu siitä, kuinka moni käyttää niitä. Puhelimella ei tee mitään, jos ei ole ketään, kelle soittaa. Luottokortilla ei tee mitään, jos mikään kauppa ei hyväksy sitä. Vaikka tavalliset ihmiset eivät yleensä välitä aiheesta tuon taivaallista, verkostovaikutus on kuitenkin merkittävä yhteiskunnallinen ongelma: miten saadaan uudelle innovaatiolle niin paljon käyttäjiä, että se on oikeasti arvokas? Moni teknologia voisi helpottaa ihmisten elämää, mutta kukaan ei jaksa olla ensimmäisten joukossa ottamassa niitä käyttöön, koska niillä ei vielä tee mitään siinä vaiheessa. Niistä seuraa kaikkea kivaa vasta sitten, kun käyttäjien lukumäärä ylittää tietyn pisteen.

Bitcoin on ratkaissut tämän asian varsin nerokkaasti. Alussa yhden bitcoinin hinta on luonnollisesti erittäin alhainen. Niitä siis voi saada haltuunsa pienillä kustannuksilla, ja tietenkin sitä enemmän, mitä aiemmin lähtee hommaan mukaan. Bitcoinien määrä on kuitenkin rajattu, jolloin käyttäjien lisääntyessä yhden bitcoinin arvo kasvaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ne, jotka ovat lähteneet mukaan ajoissa, voivat rikastua. Tämä antaa erinomaisen kannustimen, joka ratkaisee verkostovaikutusongelman. Vaikka bitcoin ei ole niin laajassa käytössä, että siitä olisi merkittävää hyötyä valuuttana, sitä kannattaa kuitenkin hankkia, koska sen arvon voi odottaa kasvavan merkittävästi.

Siksi jopa ahneet kusipäät, joita ei yleensä kiinnosta tehdä yhtään mitään maailmanparantamisen eteen, voidaan valjastaa tekemään aktiivisesti työtä bitcoinin leviämisen eteen. Tällainen systeemiin sisäänrakennettu, voimakas kannustinjärjestelmä on yksi bitcoinin merkittävistä ominaisuuksista. Se takaa, että homma ei jää pienen piirin näpertelyksi, vaan kyseessä on teknologia, joka voi ihan oikeasti muuttaa maailmaa.

Bitcoinin merkitys

Mitä bitcoinilla sitten tekee? Se alentaa globaalin kaupankäynnin transaktiokustannuksia. Se tekee valuutansiirrolle saman, mitä sähköposti teki kommunikaatiolle verrattuna tavalliseen kirjepostiin. Helpompi ja nopeampi kaupankäynti tarkoittaa kaikille maailman ihmisille uusia mahdollisuuksia vaurastua.

Onko bitcoin pyramidihuijaus?

Ei tietenkään. Bitcoin on avoin kirjanpitojärjestelmä. Jos se olisi jotenkin huijaus, taustalla pitäisi olla aikamoinen supernero, joka on onnistunut huijaamaan kaikkia niitä ihmisiä (varmaan ainakin tuhansia), jotka ovat tarkastelleet bitcoinin koodia ja todenneet sen päteväksi.

Se on sitten ihan eri asia, kuinka paljon arvoa ihmiset antavat yhdelle arvoyksikölle, joka tähän kirjanpitojärjestelmään on kirjattu. On ihan mahdollista, että ihmiset ovat arvioineet arvon väärin ja nykyhetken hinta on aivan liian korkea ja se tulee romahtamaan paljon alemmas. Mutta tätäkään ei voi oikein sanoa huijaukseksi, sillä hinta muodostuu puhtaasti vapailla markkinoilla monien ihmisten keskimääräisen arvostuksen perusteella.

Ja tietenkin täytyy muistaa, että systeemiin sisäänrakennettu kannustinjärjestelmä sen käyttöönottamiseksi, eli mahdollisuus rikastua, on siis ihan tietoisesti mukaan leivottu ominaisuus eikä mikään vika tai ongelma. Monet syyttävät Bitcoinia pyramidihuijaukseksi sen takia, koska ajoissa mukaan lähteneet voivat rikastua – mutta eivät ymmärrä, että se on ratkaisu verkostovaikutusongelmaan eikä siinä huijata ketään. Myöhemmin mukaan tulevat eivät menetä mitään, vaan hyötyvät bitcoinien käytöstä, kun joskus tulevaisuudessa globaalin kaupankäynnin transaktiokustannukset laskevat Bitcoinin ansiosta.

Jos joku väittää Bitcoinia pyramidihuijaukseksi, pyydänkin häntä osoittamaan täsmällisesti sen pisteen, missä huijaus tapahtuu.

Parempaa virtuaalivaluuttaa on äärimmäisen hankala luoda

Timo Rothovius on selvästikin hieman pettynyt Bitcoiniin ja muihin tähän mennessä ilmestyneisiin virtuaalivaluuttoihin ja kaipaa parempaa vaihtoehtoa. Sellaista ei ole kuitenkaan ihan heti tulossa.

Tarkastellaanpa maailmaamullistavan virtuaalivaluutan luomisen keskeisiä vaiheita:

  • tarvitaan ideatasolla toimiva malli
  • ideamalli täytyy saada toteutettua teknisesti hyvin luotettavalla tavalla
  • luotu valuutta täytyy saada levitettyä ihmisten käyttöön, eli verkostovaikutusongelma täytyy ratkaista

Kaikki nämä vaiheet ovat suurimmalle osalle ihmisistä täysin mahdottomia keksiä ja toteuttaa. Satoshi Nakamoton kaltaisia neroja ei löydy ihan joka nurkan takaa, jotka pystyvät kehittämään toimivan mallin, koodaamaan siitä toimivan version ja sisäänrakentamaan siihen kannustimet, jonka ansiosta ihmiset alkavat oikeasti käyttämään sitä.

Puskista on helppo huudella, että "tehkää parempi", mutta jos nyt ihan realistisesti asiaa tarkastellaan, niin Bitcoin on aikalailla niin hyvä kuin vain on mitenkään mahdollista.

Se ei taida olla tiedossa, kuinka kauan Satoshi pohdiskeli asiaa, mutta varmasti siihen on mennyt vuosia. Idean kehittely toimivaksi koodiksi oli viisi vuotta sitten sillä tasolla, että se voitiin käynnistää. Vielä voi kestää hyvinkin toiset viisi vuotta, että Bitcoin alkaa olla sillä tasolla, että se oikeasti lunastaa lupauksensa globaalin kaupankäynnin mullistamisesta.

Jos siis joku haluaa paremman virtuaalivaluutan, kehotan aloittamaan kehitystyön samantien. Se vaatii luovuutta, kovaa duunia ja varmaan ainakin 10-15 vuotta aikaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Mikko Saarinen

Bitcoin on aika tyypillinen pyramidihuijaus. Siinä pelin suunnittelijat ja käynnistäjät rikastuivat luomalla käynnistysvaiheessa itselleen valtavat määrät bitcoineja.

Nuo bitcoinit olisivat kuitenkin arvottomia, jollei jotkut pyramidin pohjalla ostaisi näitä feikkirahoja oikealla rahalla.

Esim. pelin suunnitellut mies omistaa n. 5% kaikista bitcoineista ja hänen toverinsa todennäköisesti myös saman verran.

Pieni vinkki. Jos aikoo lähteä mukaan tähän bitcoin-pyramidihuijaukseen, niin kannattaa perustaa oma bitcoin. Se on PALJON tuottavampaa.

Käyttäjän jeremiaskangas kuva
Jeremias Kangas

"Pieni vinkki. Jos aikoo lähteä mukaan tähän bitcoin-pyramidihuijaukseen, niin kannattaa perustaa oma bitcoin. Se on PALJON tuottavampaa."

No hyvä, koska oman kryptovaluutan perustaminen on erittäin helppoa: on palveluja, jotka tekevät sinulle oman valuuttasi haluamallasi inflaatio -yms parametreilla, pientä korvausta vastaan toki. Esim. http://coingen.io/ on tällainen.

Käytännössä bitcoinilla on kuitenkin hallussaan n. 90% kryptovaluuttojen markkinakatosta, vaikka uusia kryptovaluuttoja syntyy tätä nykyä varmaan kymmeniä päivässä. Omaa valuuttaa pitää myös markkinoida ja sen päälle pitää osata rakentaa infrastruktuuria, jotta sitä pystyy käyttämään.

Mikko Saarinen

Bitcoin on ensimmäisen sukupolven bittiraha ja sen parhaat päivät alkavat olla ohi. Kattavaa bittirahaa ei tule, ennenkuin valtioden tasolla päästään yhteisymmärrykseen sellaisen luomisesta ja valvonnasta. Tarvetta bittirahalle olisi, mutta se ei saa perustua pyramidhuijaukseen.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Et sitten tainnut edes lukea koko kirjoitusta? Piti vaan heittää kommentti heti kun näit sanan "bitcoin"?

Mikko Saarinen

Mielestäni kuluttajia pitää varoittaa pyramidihuijauksista. Jos he varoituksista huolimatta lähtevät huijauksiin mukaan, niin se on heidän oma murheensa. Kaikki kun ei varoituksista piittaa. Eiväthän kaikki Wincapitaan osallistuneet vieläkään myönnä tulleensa huijatuiksi.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #9

Kirjoitin: "Jos joku väittää Bitcoinia pyramidihuijaukseksi, pyydänkin häntä osoittamaan täsmällisesti sen pisteen, missä huijaus tapahtuu."

Joten tee näin tai STFU.

Aki Häkkilä Vastaus kommenttiin #11

"Ponzi-huijaus on pyramidipelin muoto, jossa joku keksii kuvitellun tai olemassa olevan sijoituskohteen, johon hän kerää rahaa markkinoimalla uskottavasti ideaa muille. Sijoituskohde voi olla mitä tahansa: kaivos, öljyesiintymä, kaukainen lomakohde, arvopapereita pörssissä, kultavaranto jne. Kohteen tärkein ominaisuus on se, ettei sen todellista arvoa tai olemassaoloa voida aivan varmasti tarkistaa. Kohteen todellinen arvo on vain murto-osa väitetystä tai sitten kohde on keksitty eikä sitä ole edes olemassa."

Siinä.

Käyttäjän henrikheino kuva
Henrik Heino Vastaus kommenttiin #12

Ponzissahan olennaista on luvattu korko, joka sitten maksetaan uusien jäsenten "sijoituksista". Onko joku luvannut sinulle korkoa Bitcoinista?

Ei ole, koska Bitcoin ei ole Ponzi-huijaus. Bitcoin on työkalu. Se on nopea ja edullinen maksujärjestelmä, joka on pankkien ja valtaapitävien rahastuksen ja kontrollin ulottumattomissa.

Bitcoinien arvon säilyttämiseksi niitä on olemassa maksimimäärä, joten siksi niitä ei valitettavasti riitä kaikille. Tämä tosiasia ja Bitcoinin suosio tekevät yhdessä sen, että kun käyttäjäkunta kasvaa, niin arvo nousee.

Mikko Saarinen Vastaus kommenttiin #13

Bitcoin-ponzissa huijaus perustuukin valuutan määrän rajoittamiseen, jolloin vaihdon lisääntyessä bitcoinin arvo automaattisesti nousee. Tämä takaa pyramidin huipulla oleville, eli niille jotka saivat bitcoininsa ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi, huikeat voitot.

Bitcoin on siinä mielessä ovela huijaus, että siitä ei voi jäädä kiinni.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #14

"Bitcoin-ponzissa huijaus perustuukin valuutan määrän rajoittamiseen, jolloin vaihdon lisääntyessä bitcoinin arvo automaattisesti nousee."

Tämäkään ei ole mikään huijaus, koska se on kaikkien tiedossa etukäteen.

Rajallisten resurssien ominaisuus on se, että niiden hinta nousee, jos kysyntä kasvaa. Tämä on täysin normaali ilmiö markkinataloudessa eikä sillä ole mitään tekemistä ponzi-huijausten kanssa.

Käyttäjän henrikheino kuva
Henrik Heino Vastaus kommenttiin #14

"huijaus perustuukin valuutan määrän rajoittamiseen, jolloin vaihdon lisääntyessä bitcoinin arvo automaattisesti nousee"

Hyvä on, sait minut lopulta vakuuttuneeksi Bitcoinin haitoista tällä viiltävällä argumentillasi. Vaihdankin heti takasin euroihin, niiden jumalallisten ominaisuuksien vuoksi. Kun tulevaisuudessa makuutan rahojani pankissa, niiden arvo putoaa ja niiden absoluuttinen määrä vähenee kaikenlaisten kuukausimaksujen yms. vuoksi. Miksi en ole aiemmin tajunnut wanhan järjestelmän loistavuutta? Kiitos kun avasit silmäni, oi fiat-veljeni!

Ei mutta jos ihan tosissaan ollaan, niin onko suurempaa huijausta kuin arvoa menettävä rahajärjestelmä, joka saa käyttäjänsä puolustamaan tätä arvon menettämistä? :D

Aki Häkkilä Vastaus kommenttiin #13

Ponzissa olennaista on odotettu tuotto, bitcoinin tapauksessa arvonnousu, sinäkin lupaat arvonnousua.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #12

"Kohteen tärkein ominaisuus on se, ettei sen todellista arvoa tai olemassaoloa voida aivan varmasti tarkistaa. Kohteen todellinen arvo on vain murto-osa väitetystä tai sitten kohde on keksitty eikä sitä ole edes olemassa."

Bitcoinin olemassaolo voidaan tarkastaa hyvin helposti, koska se on avointa lähdekoodia.

Bitcoinin arvo määräytyy täysin vapailla markkinoilla (eli millään taholla ei ole valtaa säännellä sitä), useissa eri pörsseissä sekä yksityiskäyttäjien keskinäisessä vaihdossa ympäri maailmaa. Siinä ei ole oikein kovin paljon tilaa salaliittomaisesti järjestetylle kurssimanipulaatiolle.

Aki Häkkilä Vastaus kommenttiin #15

Lähes poikkeuksetta bitcoinin hankkijoiden perustelu on hankkia bitcoineja, koska niiden arvo nousee, koska määrä on rajattu. Suurelta osin siis spekulointi ajaa hankkimaan bitcoineja. Bitcoinin arvo perustuu odotukseen, että peliin liittyy myöhemmin lisää ihmisiä, jotka ovat valmiita maksamaan vielä enemmän. Voidaan tietysti väitellä maailman loppuun siitä, mitä tarkoittaa että bitcoin on olemassa. Ellet ole bitcoin-fundamentalisti, ymmärtänet, että jos kysyntä lakkaa, lakkaa bitcoin monessa mielessä olemasta.

Ei bitcoin maksujärjestelmänäkään ole kovin tehokas. Maailmanlaajuisesti 7 transaktiota sekunnissa, Paypalillakin on 46, VISAlla 2000. Bitcoinin teknologia rajaa transaktiomäärää eikä esimerkiksi rautakapasiteetti.

Käyttäjän henrikheino kuva
Henrik Heino Vastaus kommenttiin #19

Toki olisit voinut myös kertoa sen puolen totuudesta, että tuo raja on käytössä vain väliaikaisesti, ainakin tämän sivun mukaan: https://en.bitcoin.it/wiki/Scalability#Current_bot...

Aki Häkkilä Vastaus kommenttiin #21

Bitcoinin koko idea perustuu sille, että koko transaktiohistoria on kaikkien tiedossa. Se tarkoittaa sitä, että jokaisen bitcoineja siirtävän on lähes reaaliajassa tiedettävä, jos/kun jossain päin maailmaa tapahtuu siirto.

Historiatieto turpoaa noin gigan kuukaudessa, tällä hetkellä täytyy mukaan päästäkseen ladata 15 gigaa historiadataa.
http://blockchain.info/charts/blocks-size

On helppo kirjoittaa, että "tulevaisuudessa" tämä rajoitus "poistuu".

Jarkko S. Hakala

Kuvaamasi ei ole pyramidihuijaus.
Huijaus olisi kyseessä jos pelin aloittaja olisi luvannut tuhota luomansa 5% mutta tekisi niillä transaktioita. Mutta tämän huijauksen mahdollisuus on Bitcoinin arvossa luonnollisesti mukana - ollen yleistä tietoa - siihen ajanhetkeen saakka että tuo 5% on todistettavasti tuhottu.

Ilmanmuuta Satoshi pystyisi toimimaan äärimmäisenä markkinahäirikkönä, joku ehkä osaisi osoittaa vastaavan kokoluokan voiman fiat-maailmasta. Ja todennäköisesti sitä sekä suurempia voimia on käytetty ja usein. Tuo voima on kuitenkin paljon pienempi kuin yhdenkään autonomisen keskuspankin voima.

Alex Ekroth

Voi voi olet ehkä yksinkertaisun ja aivopestyin henkilö kenen kommentteja tänään olen lukenut... Väitöksesi "huijauksesta" ovat pohjattomia sillä KAIKKI on Bitcoinissa avointa jos se olisi huijaus olisi siinä jotain hyvin salaista, voit itse mennä lukemaan koodia jos vain ymmärtäisit jotain siitä. Et taida täysin käsittää mikä Pyramidihuijaus on. Ja jos minä olisin keksinyt bitcoinin niin olisin uskonut sen menestykseen ja sentakia olisin itsekin louhinut suuret summat alussa, sitäpaitsi kuka tahansa joka aloittaa uuden virtuaalivaluutan louhimisen tulee saamaan niitä idioottimaisen helposti ja nopeasti. Jos vaikka lukisit vähän fiiatista ja sitte virtuaalivaluutoista niin SAATTAISIT ymmärtää idean tämän takana. Yksi ideoista on halvat tilisiirrot, näin esimerkkinä. Toivottavasti joku saa sinulle vähän järkeä syötettyä joku päivä :) ja lue koko tämä artikkeli, et tainnut tehdä sitä
(viittaan tähän mikkoon)

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Kirjoittaja toteaa: "Tällöin varsinainen arvo määritellään jossain toisessa valuutassa, jolloin ostaja voi hankkia sen verran bitcoineja, siirtää ne myyjälle, joka puolestaan vaihtaa ne samantien haluamaansa valuuttaan."

Toisin sanoen bitcoin ei ole valuutta, kun arvon määrittämiseksi ja ylläpitämiseksi tarvitaan valuuttaa. Bitcoin ei myöskään kovin paljoa yksinkertaista maksamista kun molemmissa päässä tehdään maksun lisäksi valuutanvaihto ellei tahdo kantaa bitcoinin omistamisen riskiä.

Bitcoinia voi pitää korkeintaan kätevänä kukkarona, millä voi välttää korttiyhtiöiden ahneet katteet ja viranomaisten valvovan silmän mutta sijoituskohteeksi en sitä suosittele sillä järjestelmän ylläpitämiseen riittää motiivia vain niin pitkään kuin uutta rahaa on louhittavissa.

Sen sijaan on syytä kiinnittää huomio korttimaksamisen kustannuksiin. Nämähän maksatetaan pääosin kortin hyväksyvillä kauppiailla ja menevät sitten väkisinkin tuotteiden hintoihin. Korttiyhtiöt toimivat oligopolistisesti ja niiden palveluille tai palvelujen ehdoille tarvittaneen kohennusta. Suomessa pankkisiirto ja pankkikortilla maksaminen on ollut edistyksellistä mutta jäänyt kansainvälisten korttiyhtiöiden kalliiden palvelujen jalkoihin. Korteissa oleva luotto-ominaisuus koukuttaa lisäksi kuluttajia turhiin maksukuluihin mitkä ovat lopulta pois kulutuksesta. Luottokulut menevät pankeille, siksi ne kortteja kannattavatkin.

Jarkko S. Hakala

"Toisin sanoen bitcoin ei ole valuutta, kun arvon määrittämiseksi ja ylläpitämiseksi tarvitaan valuuttaa"

Markka oli joskus sidottu useisiin valuuttoihin. Kiinan renmimbi on sellaisesta nykyesimerkki.

Muunnolla on varmasti merkitystä pitkään esim. korkean jalostusasteen tuotteiden valmistajalle, kunnes materiaalitoimittajista suuri osa ottaa vastaan bitcoinia. Ensimmäisten joukossa palveluiden ja luonnontuotteiden kauppiaat pääsevät irti fiat-arvotuksesta ja aika moni taitaa ajatusmalliltaan jo ollakin. "Ei ole valuutta" ei ole totuus vaan henkilökohtainen mielipide kyseisellä hetkellä.

Jarkko S. Hakala

Hm, kai N-Liiton ruplakin oli valuutta? Vaikkei sillä saanut ostettua uutta Mersua, lomaosaketta Ibizalta, tuskin konjakkiakaan.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Bitcoin on siis pohjimmiltaan pelkkä kirjanpitojärjestelmä. Se, käytetäänkö sitä valuuttana, on ihmisten oma valinta. Teknisiltä ominaisuuksiltaan se antaa erinomaiset mahdollisuudet valuuttakäyttöön, joten on erittäin todennäköistä, että se siirtyy aikaa myöhten yhä enemmän "tavallisen" valuutan kaltaiseksi.

Itse näen "toimii vaihdon välineenä" -ominaisuuden oleellisempana kuin "säilyttää arvonsa". Tällä hetkellä bitcoin toimii jo melko hyvin vaihdon välineenä, ja jatkuvasti yhä paremmin, kun infrastruktuuri sen ympärille alkaa kehittymään luotettavammaksi ja helppokäyttöisemmäksi. Sitten jossain vaiheessa, kun käyttäjiä alkaa olla tarpeeksi paljon, arvo ei enää heilahtele kovin helposti ja Bitcoinia voidaan kutsua kunnon valuutaksi.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Bitcoinia voi verrata vaikkapa uniikkiin taideteokseen. Jos sen haluaa moni ostaa, sen hinta nousee. Mitään "todellista arvoa" ei ole olemassa.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Eiköhän tuo kerro kaiken siitä onko BitCoin muuta kuin huijaus tai ainakin floppi rahana.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Suomalaismies+osti+karta...

raha ei tuota mitään se on vain maksuväline joten...

Toimituksen poiminnat