Samuli Pahalahti

Ay-liike törkylinjalla

Olen työtön kolmekymppinen vailla varsinaista ammattia ja asun kimppakämpässä (koska ei ole varaa asua yksin) itähelsinkiläisessä lähiössä. Kannatan myös hyvin pitkälti sitä sanomaa, mitä Liberan eilen julkaistu ay-liikeraportti kertoi: ay-liikkeen etuoikeudet ovat haitallisia koko yhteiskunnalle ja niistä pitäisi luopua.

Vasemmistolaisten ja etenkin ay-väen joukossa raportti on saanut negatiivista vastakaikua, mikä ei tietenkään ole yllätys. Mutta argumenttien taso on ollut varsin luokatonta, koska ensisijaisesti raportin tekijät ja sen taustalla olevan organisaation henkilökunta on pyritty leimaamaan hyväosaisiksi kokoomuslaisiksi, norsunluutornissa eläviksi ja äärioikeistolaisiksi - aivan kuin kukaan muu ei voisi olla sen kannalla.

Itse otan kuitenkin tuollaiset väitteet aika henkilökohtaisesti ja loukkaavina. Minä olen tässä se kärsivä osapuoli ja ay-liike ja demarit ovat riistäjiä. En todellakaan ole mikään hyväosainen, joka huutelee näitä juttuja pelkästä vihasta duunareita kohtaan.

Kärsin joka päivä huonosti toimivista työmarkkinoista. On erittäin hankala löytää töitä, etenkään jos ei ole ennestään koulutusta ja vankkaa ammattitaitoa. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että:

  • ay-liike on tehnyt alhaisen tuottavuuden töistä kannattamattomia
  • työsopimusten sairaalloinen mikromanagerointi on tehnyt niistä joustamattomia

Työntekijän paras turva on toimivat työmarkkinat, eli mahdollisuus löytää uusi työpaikka aina tarvittaessa. Tämä tarkoittaa väistämättä sitä, että yrityksiä ei estetä palkkaamasta uusia työntekijöitä ja muutenkin yritystoiminta pidetään vapaana. Jotta työläinen voisi olla herra työmarkkinoilla, täytyy kasvattaa työvoiman kysyntää. Tämän argumentin ay-liike jättää kokonaan huomiotta.

Myös ay-väen puheet siitä, että palkalla täytyy voida elää, ovat täyttä huuhaata. Tämäkin on tullut raporttia käsittelevissä keskusteluissa useasti esille. Ei palkka voi kuitenkaan riippua siitä, mitkä ovat työntekijän omat elinkustannukset, vaan se riippuu työntekijän tuottavuudesta, ja siitä, kuinka paljon asiakas on valmis maksamaan tuotteesta. Jos palkkaa lähdetään manipuloimaan keinotekoisesti näistä faktoista huolimatta, se aiheuttaa väistämättä työttömyyttä. Tämänkin argumentin ay-liike jättää kokonaan huomiotta.

Itse pärjäisin ainakin huomattavasti paremmin vapailla työmarkkinoilla kuin nykyisillä, eikä ay-liikkeen nykysysteemin puolustus ole ollut todellakaan vakuuttavaa. Ja väitän, että suurin osa suomalaisista työttömistä tykkäisi myös siitä, että töihin pääsisi helpommin. Ay-liike ajaa pelkästään omaa etuaan kaikkien muiden kustannuksella, ja tämä on se Liberan raportin oleellinen pointti. Ei tarkoitus ole saada halvempaa työvoimaa yrityksille, vaan pelastaa koko suomalainen yhteiskunta.

Raportin vastustajat eivät ilmiselvästi ole valmiita keskustelemaan rehellisesti. Jos Liberan takaa ei löytyisi yhtäkään kokoomuslaista, he kyllä löytäisivät jotain muuta, minkä avulla hyökätä henkilöä kohtaan asia-argumenttien sijaan. On ollut aivan käsittämätöntä katsoa, millaista yksilöiden demonisointia raportti on saanut aikaan.

Kummallista on myös se, ettei media ole puuttunut asiaan - jos vaikkapa perussuomalaiset olisivat kritisoineet vasemmistonuoria samaan tyyliin, kaikissa lehdissä olisi isot otsikot aiheesta. Ay-liikkeen valta on kuitenkin vielä niin massiivista, etteivät edes toimittajat uskalla kyseenalaistaa heidän argumenttejaan, olivat ne kuinka asiattomia tai laaduttomia tahansa.

Joten viestini ay-liikkeelle on: näpit irti minun elämästäni, ette ole auttaneet minua mitenkään ikinä. En kaipaa typeriä yleissitovia sopimuksianne. Törkyargumentointilinjalla pitäytymisenne lisää vielä vielä entisestäänkin inhoani teitä kohtaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Myös Olli Makkonen kiinnitti samaan asiaan huomion omassa blogissaan: Vasemmiston reaktioita Liberan julkaisuun.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jos tuosta jotain positiivista pitää löytää, niin ainakin Liberan kritiikki tuntui osuvan, sillä AY-liike vaikuttaisi puheenvuorojensa perusteella olevan täydessä paniikissa.

Lauri Korhonen

Päivä päivältä näyttää yhä enemmän että hyvinvointivaltio tulee kaatumaan omaan hyvinvointiinsa. Vihreä politiikka lyö arkkuun sen viimeisen naulan.

Elintasosairaudet ovat aikamme vitsaus.

Maria Viljamaa

Kyllähän ne köyhät jo nyt duunin jälkeen joutuvat kelan ja pahimmillaan sossunluukulle. Onko se sun mielestä oikein?

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Ei tietenkään. Mutta asia ei korjaannu sillä, että pakotetaan työnantaja maksamaan enemmän, vaan sillä, että lasketaan palkan verotusta ja työllistämisen sivukuluja. Tämäkin on yksi niistä perusjutuista, jonka ay-liike jättää johdonmukaisesti huomioimatta.

Maria Viljamaa

No eihän se palkan verotus ole ay-liikkeen vika. Oletko sä lainkaan tutstunut noitten työehtosopimusten määrittämiin minimipalkkoihin? Ne on nimittäin pahimmillaan tonnin tienoilla, siis todella pieniä palkkoja. Nekö ei sulle sitten kelpaa?

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #8

Ay-liike on vasemmiston kanssa naimisissa, ja vasemmisto ajaa erittäin kovaa verotusta.

Ja kyse ei siis ole mistään minimipalkoista, ne eivät ole kovin suuri tekijä Suomessa. Kyse on siitä, että työntekijälle ei jää kuin pieniä hippusia siitä summasta, minkä työnantaja maksaa työnteosta. Ensin vähennetään kaikki työllistämisen sivukulut, sitten maksetaan tulovero, jonka jälkeen maksetaan vielä kulutusverot, jotta saadaan käsiin vihdoin sellainen hyödyke, jota tarvitaan (kuten ruoka tai vaate). Jos noita kaikkia pienennettäisiin, jäisi työntekijälle enemmän käteen, ja myös vähemmällä rahalla saisi enemmän. Ostovoima siis kasvaisi reilusti.

Tällä hetkellä nimenomaan valtio riistää työntekijää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #13

Ay-liikkeen historiallisena painolastina on myös N-liiton ajan "suuri" menneisyys, jossa edunvalvonnan ohella, työntekijät pantiin hyväksymään samalla vasemmistopuolueiden betonoitu valta ja niihin liitettynä ideologiana sosialismi.

Edunvalvontaa voi kyllä harjoittaa ilman tällaista monopoliakin tai ilman yhtä ainutta poliittista ideologiaa.
Jättimäiseksi kasvaneen systeemin kaappaama sopimismonopoli, jäykkyys ja työttömien unohtaminen ovat juuri niitä "syntejä", joista mm. työttömät ja koko maa tänään joutuvat maksamaan kovaa hintaa. Aivovuoto, jota jo nyt tapahtuu kaikessa hiljaisuudessa, olisi todella onneton seuraus tästä.

Lauri Niemi

Unohdit mainita että liittojen solmimat työehtosopimukset sitovat kaikkia, eivät vain liittojen jäseniä, mikä luo Suomeen minimipalkan.

Klassinen liberaali vastustaa AY-liikkeessä (ja sen työnantajavastineessa ihan yhtälailla) sen solmimien työsopimusten yleissitovuutta, ei muuta. Ammattiliitoilla on muita ongelmia toki*, mutta niiden kieltäminen on sopimusvapauden vastaista eikä liberaali sellaista aja. Ihan yhtä lailla työntekijällä on oikeus ajaa omia etujaan siinä kuin muillakin ja jos katsoo järjestäytymisen oikeaksi kanavaksi, se hänelle suotakoon.

*Tästä esimerkkinä se, että yhden alan työntekijöiden kohonneet palkat siirtyvät kohonneina hintoina kaikkien maksettaviksi ja näin alentavat koko kansakunnan elintasoa ei-rahanmäärällisillä mittareilla katsottuna.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Markkinakapitalismin etuja ajava ajatushautomo Libera on julkaissut kirjasen, jossa se yrittää todistaa, että ammattiyhdistysliike on kirottu riesa ja talouden jarru.
Ilmeisesti Kokoomus-vetoisessa Kataisen hallituksessa demarit ja vasemmistoliittolaiset ovat toimineet Jutta Urpilaisen ja Paavo Arhinmäen johdolla niin löperösti, että pääomapiirit näkevät tilaisuutensa tulleen ay-liikkeen nujertamiseksi. Siksi tällainen kirja on katsottu aiheelliseksi.
Daccassa romahti huonokuntoinen tekstiilialan hikipaja. Kuolonuhreja oli pitkälti toista tuhatta. Tämä hirvittävä tapahtuma kertoo ay-liikkeen tärkeydestä enemmän kuin mitkään sanat.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

"Markkinakapitalismin etuja ajava ajatushautomo Libera on julkaissut kirjasen, jossa se yrittää todistaa, että ammattiyhdistysliike on kirottu riesa ja talouden jarru.
Ilmeisesti Kokoomus-vetoisessa Kataisen hallituksessa demarit ja vasemmistoliittolaiset ovat toimineet Jutta Urpilaisen ja Paavo Arhinmäen johdolla niin löperösti, että pääomapiirit näkevät tilaisuutensa tulleen ay-liikkeen nujertamiseksi. Siksi tällainen kirja on katsottu aiheelliseksi."

Täyttä sontaa. Libera on yksilönvapautta puolustava, ei suinkaan pääomapiirien etuja. Jos olisit lukenut tämän blogikirjoitukseni, ymmärtäisit, että pidän tuollaista retoriikkaa loukkaavana.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Miten AY-liikkeen verovapaus ja yleisitovat palkat tekevät tehtaista tukevampia?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Timo Uotila: - "Daccassa romahti huonokuntoinen tekstiilialan hikipaja. Kuolonuhreja oli pitkälti toista tuhatta. Tämä hirvittävä tapahtuma kertoo ay-liikkeen tärkeydestä enemmän kuin mitkään sanat."

Just! Eli kun Bangladeshissa joku tehdas romahtaa, niin se tarkoittaa, että Suomessa paperiliitto saa vaatia tehtaan valvomossa kahvia ryystäville työn raskaan raatajille neljän tonnin kuukausipalkan saunalisineen. Kyllä on taas argumentaatio huipussaan. Tuostahan herkemmässä tilassa voisi jo mielensä pahoittaa, mutta koska on perjantai-iltapäivä ja aurinko paistaa, niin totean vain, että kiitos päivän piristyksestä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sillä neljällä tonnilla prosessiteollisuus saa pitkäaikaisen, motivoituneen työntekijän.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #16

Ja myöntymällä Liberan ehdotuksiin AY-liike saisi Suomeen pitkäaikaisia ja motivoituneita työnantajia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #24

Blogistin kuvaamat ongelmat olivat näkyvissä jo 1970-luvulla, mutta silloin oli korrektia olla puhumatta niistä. Kyllä AY-liike on jo pitkään hinnoitellut lukuisia ihmisiä ulos työmarkkinoilta aivan turhaan.

Johannes Kytö

Mitä jos se hikipaja romahti sen jatkumona, että AY-liike ajaa työnantajavaatimuksillaan tämän kaltaiset työt yhteiskuntiin, jossa työolosuhteisiin ei kiinnitä kukaan huomiota?

Maria Viljamaa

Sitäpaitsi on peiliin katsomisen paikka jos ei vielä kolmekymppisenäkään ole yhtään ammattia. Tässä nyt tämä ad hominem.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Höpsis. Suomalainen koulujärjestelmä on surkea eikä sieltä saa mitään sellaisia tietoja ja taitoja, joiden avulla voisi pärjätä tiukassa työelämässä. Silti minut huijattiin nuorena käymään monet koulut, ennenkö tajusin lopettaa kesken.

Tilanteeni olisi varmasti täysin toinen, jos olisin mennyt esimerkiksi oppisopimuskoulutukseen heti peruskoulun jälkeen. Tähän ikään päästessä olisin jonkin alan kovapalkkainen huippuammattilainen.

Maria Viljamaa

Nauroin.
Mulla oli kolmekymppisenä jo kaksi ammattia joissa olen molemmissa toiminut. Toisen opiskelin oppisopimuksessa jonka jälkeen olin yrittäjänä. Toinen aikuiskoulutuksessa, erittäin hyvässä koulussa.
Töiden ohessa nyt opiskelen kolmatta ammattia, tai tarkemmin korkeampaa tutkintoa liittyen toiseen ammattiini.
Sulla on jäänyt teini-ikäinen vastuunpakoilu päälle kun jaksat syyttää koululaitosta. Siellä saa ne perusjutut, duunit opitaan sitten oikeasti siellä töissä.
Lopeta muiden syyttely ja mee kouluun. Kumma että aika helvetin moni muu pärjää just niillä tiedoilla ja taidoilla jotka on esim. amiksessa saanut...

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Kukaan ei ole jatkossakaan kieltämässä työnantajien ja työntekijöiden oikeutta järjestäytyä. Se on hyvä asia.

Miksi nämä kaksi rekisteröityä yhdistystä ovat saaneet näin suuret valtaoikeudet, ja saavat vieläkin ne pitää, on toinen kysymys. Tästä menneisyyden jäänteestä saisi luopua.

Hallituksen toiminnasta voimme kaikki ilmaista mielipiteemme neljän vuoden välein. Työmarkkinajärjestöjen toiminnasta emme voi samalla tavalla ilmaista.

T. Tyytyväinen YTK:n jäsen

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Työilmapiiriin vaikuttaa vahvasti työsuhteiden kesto. Luottamuksen
rakentaminen vaatii aikaa. Paljon ammattitaidottomia työllistävät lyhytkestoiset työmaat esimerkiksi rakennusalalla voivat olla ongelmallisia mitä tulee työolosuhteisiin, työn laatuun ja jopa laillisuuden noudattamiseen. Tällöin yhteinen sävel jää helposti löytymättä ja säännösten tarjoama perusturva saattaa olla tarpeellinen"

Liberan läpyskästä lainattua. Rakennustyöläiset, sähkö- ja lvi-asentajat, betoniraudoittajat, maalarit ym. rakentajat ovatkin juuri Suomessa paljon ammattitaidottomia, jotka tarvitsevat säännösten tarjoamaa perusturvaa palkan päälle??!

http://www.ammattipolku.fi/koulutustarjonta/ammati...

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Tuo menee taas typeräksi väärinymmärtämiseksi. Tietenkin raportissa viitataan niin sanottuihin lapiohommiin, joihin pääsee hyvin vähäiselläkin ammattitaidolla. Ei siinä viitata mihinkään pitkää uraa tehneisiin ammattilaisiin, jonka pitäisi olla ihan itsestään selvää.

Mutta kertoopa taas hyvin siitä, että raportista ei löydy mitään oikeasti kritisoitavaa, vaan kritiikin aiheita pitää keksiä omasta päästä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Viimeiset kymmenen vuotta on tuskailtu sitä, että kaikki matalan osaamistason työt ovat Suomesta loppuneet ja sen seurauksena mm. ainoastaan peruskoulun nippa nappa suorittaneet pojat syrjäytyvät helposti yhteiskunnasta.

Nyt tuon läpyskän mukaan näitä matalan osaamistason rakennus(apumiehen )töitä onkin yllättävästi "paljon" :D

Rakennustyömaalle ei vakiintuneiden urakoitsijoiden listoille pääse nykyään apumieheksikään, ellei ole lukiopohjaista koulutusta alla ja ole hakemasssa esimerkiksi tekniseen oppilaitokseen.

Pelkästään tämä siteeraamani kohta osoittaa pamfletin kirjoittajien ymmärryksen työmarkkinoista - origossa siis ovat.

Kirjoitelmassa viitataan myös "laittomiin lakkoihin" eli työnantajan laittomiksi tulkitsemiin paikallisiin työtaisteluihin. Sekin on kirjoituksen ideaa vasten tarkastellen paradoksi, koska pamfletissa nimenomaan ylistetään samalla "joustavia paikallissopimuksia", jotka poikkeavat yleissitovasta sopimuksesta.

Lakko ei ole koskaan laiton, vaan työtaisteluun johtaa aina työnantajan oma sopimusrikkomus tms. yksipuoleinen "jousto".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #31

Liberan kirjoitelmassa ei tietenkään sivuttu rakennustyömaiden todellista ongelmaa, eli runsastunutta harmaata taloutta, millä erilaiset jobbari-tyyliset alihankkija-työnantajat kiertävät veroja ja palkan sivukulujen maksatusta aiheuttaen valtiolle suorien talousvahinkojen lisäksi välillistä haittaa mm. lisäämällä työttömyyttä ammattitaitoisten rakennustyöläisten keskuudessa ja vääristäen kilpailua.

Tässäkin valossa on aika moraalitonta syyttää ay-liikettä jäsentensä etujen valvonnasta, mielestäni.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #31

"Nyt tuon läpyskän mukaan näitä matalan osaamistason rakennus(apumiehen )töitä onkin yllättävästi "paljon" :D"

Paljon on tässä yhteydessä tietenkin suhteellisen paljon, eli verrattuna muihin aloihin.

Ja tuollaisiin yksityiskohtiin vetoamalla et pääse mitenkään pakoon raportin antamaa kokonaiskuvaa. Jostain syystä vasemmistolaiset ovat usein niitä, jotka napsivat vain yhden tai kaksi epämääräistä kohtaa vastapuolen jutuista ja kritisoivat niitä, luullen että se riittää kokonaisuuden refutoimiseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #40

Sen verran otan vastaan kritiikkiä, että ay-liike ei tosiaankan ole panostanut epätyypillisiä työsuhteita solmineiden edunvalvontaan eikä nykypäivänä konahtele poliittisessa mielessä työllisyyspolitiikkaan vaikuttavasti julkisuudessa. Monin osin ay-liike toimii virastomaisesti.

Silti ay-liikkeen keskeisin tehtävä on huolehtia oman jäsenistönsä edunvalvonnasta ja siltä osin "saavutettuihin etuihin" koskeminen on arka asia. Ainakaan itse en ole kovinkaan halukas tinkimään työterveyshuollosta, irtisanomissuojasta, palkasta (koska siitä ei tinkimisvaraa eikä yleiselle palkka-alelle tai nollalinjasopimuksille ole edes edellytyksiä nykyisessä taloustilanteessa kotitalouksien velkaantumisasteen ollessa jo 130 prosenttia), työnantajan työajalle antamasta tapaturmavakuutuksesta, työsuojelusta yleisesti, koulutuksesta työssä, tasa-arvosuunnittelusta työpaikalla, organisaation kehittämiseen tähtäävistä kehityskeskusteluista, luottamusmiesvapaista, ,,,

Alexius Manfelt

Arvoisa herra Pahalahti, vanhan kansan sanonnan mukaan kyllä tekevä töitä löytää ja maailmaan ei ole vielä valmiiksi tehty. Itsestänne antanne kuvan mukaan, tavallinen työ ei edes kiinnosta Teidän henkilöänne. Kun koulutusta ehkä ei ole eikä kovin paljoa, eikä sitä työkokemustakaan, niin sitä pitää aloittaa vaikka ihan perustalta, pienellä palkalla jne.

Mutta parasta Teille ja ehkä kaltaisillenne olisi, että menisitte vain oikeisiin töihin, herroiksi Teistä ei ole!

Martti Laines

En tunne Pahalahtea, enkä hänen taustaansa, joten en mitenkään voisi päätyä kirjoittamaan kuten Manfelt. Tai sanomaan, ettei Pahalahdesta ole "herraksi".

Manfeltin viesti kertoo enemmän kirjoittajastaan kuin kohteesta.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Minulle kyllä kelpaa duuni hyvin monelta eri alalta. Toki olen koittanut keskittää etsintäni sellaisiin hommiin, joissa voin uskoa olevani hyvä. Jos pyrkisin duuniin, mihin en sovellu hyvin, niin se ei olisi kovin reilua firmaa eikä firman asiakasta kohtaan. Suomesta kuitenkin löytyy työttömiä, joiden joukosta löytyy varmasti minua parempiakin työntekijöitä.

Ja voisin tosiaankin aloittaa ihan pohjalta ja pienellä palkalla, kunhan vain sieltä olisi mahdollisuus nousta ylöspäin sitä mukaa kun oppii hommia eli kartuttaa ammattitaitoa. Tämä on kuitenkin nimenomaan se kaikista hankalin reitti nyky-Suomessa, blogitekstissäni kerrotusta syystä johtuen: ay-liike on estänyt matalan tuottavuuden työn teettämisen.

Kun matalan tuottavuuden työ on estetty ja työttömien määrää keinotekoisesti lisätty, niin päädytään hyvin pitkälti siihen, että firmat voivat palkata laajasta työttömien reservistä aina siihen hommaan tyypin, mihin sattuvat tarvitsemaan. Alusta alkaen kouluttaminen itse ei ole siis tarpeen, joten niin ei tapahdu kuin poikkeustapauksissa.

Ja työkokemusta minulla kyllä on jo noin viiden vuoden ajalta, plus monen kesän kesäduunit.

Eli kehotus mennä oikeisiin töihin on aika turha, koska sellaisia ei nyt vaan ole tarjolla, kiitos ay-liikkeen.

Janne Hilden

Ei kai nyt työttömyystilanne ay-liikkeen syytä ole?

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #25

Onko tämä nyt ihan vakavissaan kysytty? Todellakin ay-liike on suurelta osin syypää Suomen massiiviseen työttömyyteen.

Yleissitovat työehtosopimukset ja kaikki muu byrokratia nostavat työn teettämisen hintaa (ei pelkästään palkka, vaan myös kaikki sivukulut). Uusi trendi näyttäisi olevan nollasoppareiden kieltohalu, jonka ansiosta moni osa-aikatyötä tekevä jäisi työttömäksi.

Mitä kalliimmaksi ja hankalammaksi työn teettäminen on tehty, sitä vähemmän kannustimia työnantajilla on palkata ketään. Tämä johtaa vääjäämättömästi työttömyyteen, ja työmarkkinoiden kehittäminen siihen suuntaan on ollut hyvin pitkälti ay-liikkeen johtamaa.

Kannattaa lukea se Liberan raportti.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olen vahvasti sitä mieltä,että jokin asia on Samulin vaikea ymmärtää,mutta tarkistetaampa..

Oletko sitä mieltä,että työntekijän (kuten sinä nyt auliisti esität olevasi) pitää yrityksissä tehdä alle sen millä tulee toimeen?

(asumiskustannukset,ruoka,juomat,sosiaalinen elämä,vaatteet ja sen sellaiset pakolliset)

Kerrotko vielä samalla,että jo feodalismin aikoihin orjille maksettiin "palkkaa" noiden verran. Nykyään se olisi siis mahdotonta,oletko koskaan miettinyt ihan loppuun asti tätä asennettasi,onko se millään tavalla kestävää vai nillitätkö vain huviksesi?

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Eri ihmisille sopii erilaiset työsuhteet. Monet (kuten opiskelijat, kotiäidit, eläkeläiset) voivat tehdä aivan hyvin sellaista hommaa, millä ei voisi elättää itseään. Itsekin voisin esimerkiksi kesäisin tehdä jotain osa-aikaista hommaa niin, että olisi reilusti aikaa kierrellä festareilla. Tällöin osa-aikatyö ei antaisi tietenkään rahaa kaikkeen, mutta loput kustannettaisiin sitten talven aikana kerätyillä säästöillä. Tällaisen vaihtoehdon kieltäminen aiheuttaa suoraan hyvinvointitappiota, kun työntekijä ei pysty valitsemaan itselleen sopivinta työskentelymuotoa ja -aikaa.

Se on toki ihan oikea ongelma, että jotkut ihmiset eivät yksinkertaisesti onnistu ansaitsemaan elämiseen tarvittavaa summaa, vaikka työmarkkinat olisivatkin vapaat. Tämä ei kuitenkaan oikeuta siihen, että työnantajat pitäisi pakottaa maksamaan ylimääräistä, vaan ongelma on kaikista fiksuinta korjata toimivalla sosiaaliturvajärjestelmällä.

Tämä näkökulma ei ole mitenkään uusi tai ihmeellinen tai vaikeasti ymmärrettävissä. Ay-jäärät ja muut vasemmistolaiset vain leikkivät, että se olisi täysin mahdoton, koska eivät halua nähdä sitä julkisessa keskustelussa. Mutta esimerkiksi Tanskassa ollaan aika pitkälti tällä linjalla ja siellä työmarkkinat ovat paremmassa kunnossa ja ihmiset tyytyväisempiä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No mistä sinulle ne säästöt ovat tulleet,jos ei työllä kustanneta edes elämistäkään?

" Tämä ei kuitenkaan oikeuta siihen, että työnantajat pitäisi pakottaa maksamaan ylimääräistä, vaan ongelma on kaikista fiksuinta korjata toimivalla sosiaaliturvajärjestelmällä."

Juu..mistäs sinne sosiaaliturvajärjestelmään ne varat saadaan?

Vaihtoehdot on lyöty lukkoon jo valmiiksi teidän ajatussuuntauksesta:

Valtio,ei käy,koska periaate.

Yritykset,ei käy,koska periaate.

Yrittäjät,ei käy,koska periaate.

Työläiset,ei käy,koska ei ole varaa. (Palkalla ei pärjää edes elääkseen,koska se ei sinun mielestäsi ole edes olennaista vaan yritysten pärjääminen.)

Mitä jäi?

Ainiin ne sinun talvisäästösi,ei käy,koska verotus on ryöstämistä.

Ja sanot vielä joitain muita jääräksi..sallikaa minun huvittua hetkeksi.

Ei käy

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti Vastaus kommenttiin #36

"No mistä sinulle ne säästöt ovat tulleet,jos ei työllä kustanneta edes elämistäkään?"

Talven aikana voi tietenkin paiskoa duunia niin paljon kuin vain jaksaa ja kerätä säästöjä. Tai siis voisi, jos ay-liike ei estäisi.

"Juu..mistäs sinne sosiaaliturvajärjestelmään ne varat saadaan?"

Tämä ehdotus ei ole mikään libertaariutopia, vaan konkreettinen ja realistinen keino parantaa Suomen työllisyysastetta. Siksi tässä ei siis oleteta, että verotus lopetetaan kokonaan ja sosiaaliturvasta luovutaan täysin.

Tietenkin veroja kerättäisiin kuten ennenkin, mutta fiksummista paikoista, esimerkiksi haittaverotusta korostaen ja työn verotusta vähentäen.

Sosiaaliturvamenotkin olisivat nykyistä reilusti pienemmät, koska suurin osa ihmisistä olisi töissä. Hyvin pieni määrä verrattuna nykyisiin sosiaaliturvaan saajiin joutuisi elämään jonkin tuen varassa.

Tämän pointin ymmärtäminen ei pitäisi olla mitenkään mahdoton juttu. Mutta jostain syystä haluat vängätä vastaan ihan periaatteesta. Olisiko se muka niin paha asia, jos työntekijöillä ja työttömillä olisi varaa valita, mihin menevät töihin, kun kysyntä työvoimasta olisi kasvatettu huippulukemiin?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #41

"Talven aikana voi tietenkin paiskoa duunia niin paljon kuin vain jaksaa ja kerätä säästöjä. Tai siis voisi, jos ay-liike ei estäisi."

Mitä ihmettä selität..luuletko tässä keskustelussa on kyse kesäajasta?!

Vänkään vastaan,koska et vieläkään ymmärtänyt olennaista. Haittaverojakin voidaan tietty keksiä,mutta mistä ne otetaan? Ihmisillä ei ole rahaa edes elääkseen niin kuka ne verot maksaa?

Se,että kuvitellaan verotuksen pienenevän ja tulojen suurentuvan samaan tahtiin ei pidä paikkaansa.Koska verotuksella palautetaan aiemmin luotuja rahavirtoja, se on erittäin tehokas kokonaiskysynnän supistamisen väline. Koska verotus siis heikentää toimijoiden ostovoimaa, voidaan sen avulla hillitä inflaatiota ja ehkäistä talouden ylikuumentumista. Mikäli siis verot poistetaan ja tulot pysyvät samanlaisina niin tietysti hinnat lähtevät nousuun.

Eli..mikäli verot vähenee ja tulot vähenee niin tilanne on sama kuin nyt.

Totta vai tarua?

Janne Hilden

"...loput kustannettaisiin sitten talven aikana kerätyillä säästöillä".

Itsellä osui tuo myös silmään. Mistä taikaseinästä tuo säästö kertyy osa-aikaisella?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Perustulo alentaa työllistymiskynnystä :)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Perustulo toimisi Pohjoismaissa ainoastaan Norjassa. Sielläkin ainoastaan niin kauan kuin öljyä kaasua riittää.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Perustulo olisi huomattava parannus nykyiseen, mutta ay-liike vastustaa sitä, koska se veisi liikkeen vaikutusvaltaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ihqua globalisaatiota, rajat auki, eihän me mitään impivaaralaisia sentään olla. Annetaan vain työt Kiinaan ja mietitään mitä itse tehdään. Miettiminen loppuu kun valtio ei saa enää lainaa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Niin maajussin, duunarin kuin pitkän yrittäjätaustan takia palkkaisin Pahalahden oman asenteensa vuoksi heti, jos tässä valtakunnassa olisi mahdollista. Em. Syistä ei ole.

Siksi suuntaankin ystävien kansaa Saunaan Tampereelle, Kotipelto duo tänään ja huomenna tosi tiukka setti raskasta rockia. Toivottavasti myös Samulin budjetti kestää osallistua:)

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Kiitos kannatuksesta!

Sauna jää väliin. En oikein innostu kaupunkifestareista, ne ovat sellaisia "kaikki on kielletty" -tapahtumia.

Käyttäjän synti kuva
Sari Niemi

Tarkoititko vastustajien kommenteilla esimerksi tämän suuntaista: "– Ay-liike kaipaa globaalin tason uudistumista. On ihmisarvoa häpäisevää, että Afrikassa tehdastyöläiselle maksetaan 15 euroa kuukaudessa. Siihenkö työnantajat pyrkivät Suomessakin" tai "– Umpikujassa? -julkaisu on kolmen kirjoittajan satukirja, Antti Rinne lyttää lopuksi." :D

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Muun muassa. Rinteen möläytyksistä kyllä törkein oli viittaus äärioikeistolaisuuteen ja muilutuksiin. Ihan absurdia puhua tuollaisista, kun hän itse edustaa vahvaa jengiä, joka riistää köyhiä.

Pjotr Hadermann

Kari Uotila itki televisiossa Turun telakan perään, vaikka lakkoili Helsingissä telakat konkurssiin.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kari_Uotila

a kiuru

Siivoushommia on kyllä pirusti tarjolla. Olet varmaan kysellykin vai eikö kiinnosta. Voi olla tietysti viikonloppunakin töitä, mutta säästyypä festarirahat. Äläkä ihmeessä liity ammattiliittoon. Muut kyllä tappelevat palkat sinunkin puolestasi.

Käyttäjän MikkoJokiniemi kuva
Mikko Jokiniemi

Valtiovalta vielä nöyryyttää työttömiä pakottamalla töihin 9 euron kulukorvauksella. AY ihmiset ei tähän sano mitään. Näin hoituu matalan tuottavuuden työt ja työnantaja kiittää.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Pahalahdelle:

Pääset tuossa iässä satavarmasti "kiinteistöalalle puhdistuskonulentiksi" eli siivoojaksi.
Mitä siis vaikertelet?
Ja monessako "vuokraa duunari"-palveluissa olet kirjoilla? Vai lintsailetko valtion kustantamana vai milläs elät?

Mitä teet yhteiskunnan hyväksi silloin kuin et ole töissä?

Henry

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Jos et koe ay-liikkeen ajavan omaa etuasi, tarkoittaako se sitä että ay-liike pitäisi lopettaa. Entä EK, koetko sen ajavan etuasi? Jos et pitäisikö se lopettaa. Entä perheyrittäjien liitto, meijärityöväenliitto, palloliitto...?

Koet olevasi työväestöä, mutta ay-liike ei aja etuasi. Jos jokin järjestö ei aja sinun etuasi vaihda toiseen, tai jos sellaista järjestöä ei ole joka ajaisi sinun etua, perusta oma. Jos et löydä itsesikaltaisia ihmisiä perustamaasi järjestöön kasvattamaan sen voimaa, niin silloin olet vaikutusvallattomassa vähemmistössä huutamassa tyhjään näkemyksiäsi.

Voidaan sanoa että kaikki organisaatiot ovat etujärjestöjä, niin ay-liike, yhdistykset kuin yrityksetkin. Yritykset ovat mitä suurimmassa määrin etujärjestöjä ajaessaan omistajiensa asiaa. Kansainvälisillä yrityksillä on lisäksi aivan tavattomasti voimaa ajaa omaa etuaan niin työn sijoittelun, palkkakustannuksien ja työolojen suhteen. Tässä etujärjestökilpailussa on vahvimman laki. Ainut työntekijän turva on se ettei yrityksiä päästetä kasvamaan liian suuriksi tai suuryrityksien vastapainoksi sallitaan työtekijöiden yhteistyö ay-liikkeenä.

Liberalistiset ajatukset toimivista markkinoista ovat pelkkää kuvitelmaa, koska ne vaatisivat rajoituksien purkamisen lisäksi ihmisien korkeaa moraalista käyttäytymistä, oikeuden tuntoa ja yhtenevää käsitystä oikeudesta ja kohtuudesta. Tämä on suorassa ristiriidassa evoluution vaatimuksien kanssa. Eli se siitä.

Markkinoista voidaan puhua jos meillä on vierekkäin esim. 20 tomaatin myyjää peltosarkojensa edustalla ja 200 asiakasta vertailemassa ja ostamassa. Tällöin asiakkaat näkevät hinnan lisäksi myös laadun tomaatin kasvatuksessa. Nämä on markkinat. Kaikki tieto esillä, ei eri oikeuksia, tekijänoikeuksia, lisenssejä... Mutta kun myyntikojut siirretään torille muuttuu tilanne jo oleellisesti. Alkaa tulla salaisuuksia, valheita ym. kun ei ole mahdollisuutta enää tarkastaa laatua. Ruvetaan kehittämään imagoa omille tomaateille kun asiakas ei voi todeta sen totuuden mukaisuutta.

Työmarkkinoita ei voi olla koskaan olemassa niin että oikea / paras työntekijä löytyisi oikeaan työpaikkaan. Työmarkkinat toimivat aina epätäydellisesti. Puheet työmarkkinoiden toimivuudesta tarkoittavat lähes poikkeuksetta sitä että palkkoja halutaan alentaa tai palkkojen nousua hillitä työnantajien toimesta. Pelkkää etujärjestö puhetta. Samoin puheet palkkojen sitomisesta työn tuottavuuteen on illuusio. Hyvinkin alhaisen statuksen omaava työ, kuten siivoaminen, jätehuolto..., voi olla aivan ehdoton edellytys että "korkean statuksen" työtä voidaan tehdä. Tuottavuuden arviointi on yleensä mahdotonta.

Palkka kuten yleensäkin tulonjako on yhteiskunnallisesti tärkeä ohjauksen kohde. Yhteiskunnallinen vakaus saavutetaan ainoastaan jos kapitalistisenjärjestelmän tuottamia ei-toivottuja ilmiöitä oiotaan.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

"Jos jokin järjestö ei aja sinun etuasi vaihda toiseen, tai jos sellaista järjestöä ei ole joka ajaisi sinun etua, perusta oma."

Olen libertaari, eli vastustan kaikkia järjestöjä, jotka ajavat eturyhmien asiaa kaikkien muiden kustannuksella. Ne ovat kansantaloudelle haitallisia, epäeettisiä ja kaikin puolin ilkeitä. En halua kuulua mihinkään sellaiseen, vaikka siitä olisi minulle jotain henkilökohtaista hyötyä.

Mieluummin sitten kärsin kuin otan osaa aktiivisesti teidän typerään peliinne.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Entä yritykset? Mitä mieltä olet siitä että yritykset kasvavat ja saavat voimaa kilpailussa tulonjaosta?

Unohdin muuten edellisessä kommentissa sanoa että kaikkia ihmisiähän ei tarvita kohtuullisen elintason tuottamiseen koko kansalle työn tehostuessa, joten meillä on kasvava työvoiman tarjonta ja vähenevä kysyntä. Tämä on tulevaisuuden ongelma koko järjestelmälle.

Käyttäjän KariKaarnavuori kuva
Kari Kaarnavuori

Tämän blogin perusteella voi todeta, että nyt se sitten Suomen ykkösääliö löytynyt. Eikä kovin helpolla enää tuota saavutusta pysty ylittämään. Onnea vaan hyödylliselle idiootille tulevina työvuosina neuvotteluvalttien kanssa. Mitä ne nyt sitten ilman Ay-liikettä
lienevätkään.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Kuten koitin kirjoituksessani tuoda esille, ay-liikkeellä (eikä sen kannattajilla) ole mitään kunnon argumentteja. Tämä kommentti on taas hyvä esimerkki siitä.

Toimituksen poiminnat