Samuli Pahalahti

Sananvapaus on aina vaarassa

Jussi Halla-ahon tuomiota on analysoitu jo sen verran blogosfäärissä, etten itse lähde siihen. Toteanpa vain, että se on varsin selvästi poliittisesti värittynyt ja sananvapauden vastainen.

Luonnollisesti kaikki perussuomalaisten ja Halla-ahon vastustajat ovat ottaneet tuomion kiitollisena vastaan, koska he pystyvät nyt vaatimaan julkisesti Halla-ahon eroa ja yleisesti perussuomalaisten kuriin laittamista. Tällainen on kuitenkin poliittisten irtopisteiden keruuta perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien kustannuksella.

Sananvapaus on yksi tärkeimmistä ihmisoikeuksista - miten voimme vaatia tai edes olla tietoisia mistään muusta, jos siitä emme saa puhua vapaasti?

Jos sananvapautta uhataan, niin kaikkien ihmisoikeuksia arvostavien ihmisten tulisi nousta puolustamaan sitä. Käytännössä kuitenkin suurin osa poliitikoista on selkärangattomia limanuljaskoita, jotka eivät välitä periaatteista mitään - pääasia on oman jengin menestys. Menestyksen eteen ollaan valmiita luopumaan ihmisoikeuksista, kuten vaikkapa sananvapaudesta, silmääkään räpäyttämättä.

Historia on täynnä esimerkkejä siitä, miten tylysti poliittinen eliitti on ollut valmis kohtelemaan sille epämieluisia asioita esiintuovia yksilöitä. Siksi sananvapaus on otettava äärimmäisen vakavasti. 

Jos suurinta osaa poliitikoista ei kiinnosta sananvapaus, niin miten se sitten turvataan? On melko turhaa lähteä vaatimaan sananvapauden turvaamista demokraattisesti tai oikeusjärjestelmän kautta. Ne ovat äärimmäisen tehottomia tapoja. Tällä hetkellä ainoa oikeasti toimiva tapa on internetin käyttö ja erityisesti salattuun ja anonyymiin viestintään keskittyminen.

Suosittelen kaikkia sananvapautta kannattavia ihmisiä tutustumaan ja käyttämään esimerkiksi Toria ja I2P:tä. Jos haluaa sanoa jotain poliittisesti epämiellyttävää tai jakaa kontrollissa olevaa kulttuuria tai informaatiota, kannattaa tutustua miten omat jäljet pystyy peittämään.

Sananvapautta on ihan turha kerjätä selkärangattomilta ja periaatteettomilta poliitikoilta. Sananvapaus turvataan toteuttamalla sitä niin, etteivät sananvapauden vastustajat pysty estämään sitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Timo Härtsi

Näin se sitten Suomessa tulee menemään, ihmiset maan alle, avoin keskustelu vähenee ja jokainen tekee parhaansa että pystyy anonyymisti esittämään mielipiteensä. Surullinen kehityssuunta.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Erinomainen kirjoitus kaikkinensa, kiitos!

"Tällä hetkellä ainoa oikeasti toimiva tapa on internetin käyttö ja erityisesti salattuun ja anonyymiin viestintään keskittyminen."

Tämä koskee niitä, joiden työpaikka on uhattuna mielipiteittensä vuoksi, mutta muilla ei ole mitään syytä pelätä sananvapaustuomioita. Päinvastoin, nykyisessä sananvapauden alennustilassa kannattaisi kuormittaa oikeuslaitosta oikein urakalla provosoimalla syyttäjänlaitosta.

Markku Toivonen

Kuka hyötyy oikeuslaitoksen tarpeettomasta kuormittamisesta narsistisen tyydytyksen saamiseksi? Eivät ainakaan rikosten kohteet.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kummallisesti "rikosten" kohteet eivät näitä syytteitä nostele, vaan ilmeisesti lähinnä uraa luovat, pakkomielteiset ja poliittisesti sitoutuneet valtakunnansyyttäjät.

Halla-ahon tapauksessa syytetyn omasta pyynnöstä. Oli halpaa mainosta eduskuntavaaleihin, ja on nyt taas kuntavaalissa.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Sananvapauden puolustajat hyötyvät! Mitäs KKO:n tuomarit menivät kiihottamaan kansaa kansalaisaktivismiin, olisivat ajatelleet seuraamuksia ennenkuin loukkasivat sananvapautta.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

"Päinvastoin, nykyisessä sananvapauden alennustilassa kannattaisi kuormittaa oikeuslaitosta oikein urakalla provosoimalla syyttäjänlaitosta."

Tämä on toki houkutteleva vaihtoehto, mutta en usko, että siitä on mitään hyötyä. Siksi on turha edes yrittää, se on vain ajanhukkaa.

Paavo Metsäluoma

Älkää prkle vaihtako kuvaanne noin tiheään.. Ja varsinkaan todella erinäköiseen kuin aiempi.

US-blogisfäärissä alkaa olla niin paljon tungosta että ei osaa enää nappaa hyvinä pitämiään itsestäänselvyytenä, kun vaihtelette.

Onneksi Janne Suurosen muna on sentään tunnistettavissa oli päivä taikka talvi :D (Ja olen kommentoinut sitä Suurosenkin blogiin.. Ja kyllä.. Fiksuna kaverina huumorintajuinenkin :)

P.S. Kaikille Dna:n ja mitäs niitä nyt olikaan, nettiliittymän omistajille.. Kokeilkaa piratebay:ta suomeksi (en uskalla linkata ettei bannata) ja taas onnistuu..

Vertaisverkot rules... Piraattipuolue rulez ;)

Nimim. Piraatti vuosimallia 1200baudia bokseissa ja nörät -Asvalttiduunari.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Kannattaa seurata RSS-feedin kautta blogeja, niin ei jää mielenkiintoiset jutut lukematta.

Markku Toivonen

Odotan mielenkiinnolla aikaa, jolloin piraattipuolue tekee eduskunnassa kryptattua poliittisesti epäilyttävää politiikkaa jälkensä peittäen. Kuinkahan se mahtaa poiketa nykypolitiikasta?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Haluamme tehdä sellaista politiikkaa, jossa äänestäjille kerrotaan juurta jaksaen mitä päätetään ja miksi. Ja äänestäjiä kuunnellaan.

Ei siis oteta ylhäältä annettuna typeriä juttuja, joita sitten vain selitellään parhain päin ja lähetetään medialle siloteltavaksi.

Markku Toivonen

Kauniisti muotoiltu. Sääli vain, että se ei oikein osu yksiin vaikkapa Samulin alustuksen kanssa. Kerrotte juurta jaksain äänestäjille mitä päätetään ja miksi. Todelliset keskustelut käydään muualla. Ei ole mitään syytä pienen kansalaisen uskoa lukemansa perusteella, että piraattipuolue olisi yhtään sen avoimempi kuin muutkaan. Päinvastoin ehdotukset mahdollisesti sananvapauden rajoja koettelevan keskustelun viemiseen foorumeille, missä mielipiteen esittäjää ei yksilöidä eikä häntä voi jäljittää antaa epäilyttävän kuvan. Ei kovin avointa demokratiaa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Todelliset keskustelut käydään muualla. Ei ole mitään syytä pienen kansalaisen uskoa lukemansa perusteella, että piraattipuolue olisi yhtään sen avoimempi kuin muutkaan."

Voit tulla osallistumaan keskusteluihimme (tai seuraamaan niitä) vaikka heti:

https://www.piraattipuolue.fi/irc

Me emme salaile, ja vastaamme myös kysymyksiin miten kuten ehdimme. Facebookissa ja Googleplussassa voi myös lähestyä, ja ihan livenäkin pääsee tapaamaan lähes viikoittain (ainakin isommissa kaupungeissa).

"Päinvastoin ehdotukset mahdollisesti sananvapauden rajoja koettelevan keskustelun viemiseen foorumeille, missä mielipiteen esittäjää ei yksilöidä eikä häntä voi jäljittää antaa epäilyttävän kuvan. Ei kovin avointa demokratiaa."

Tämä on pikemminkin uhkakuva, joka on jo osittain toteutunut myös suomenkielisessä Internetissä. Minäkin olin pelkästään "anonyymi" monen vuoden ajan, ennenkuin älysin, että oma naamansa kannattaisikin pistää likoon mm. sananvapauden puolesta.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Itse olen jättäytynyt aktiivipolitiikasta pois nimenomaan siksi, kun en usko enää juurikaan sen tehokkuuteen. Joutuu tekemään paljon duunia, mutta ei välttämättä saavuta yhtään mitään.

Siksi piraattienkin kannattaisi palata juurilleen ja keskittyä enemmän suoraan kansalaistottelemattomuuteen. Sananvapauden turvaaminen ei onnistu demokraattisesti, mutta teknologian avulla kyllä.

Markku Toivonen

Tuo selvensi asiaa ja lähtökohtiasi.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Siksi piraattienkin kannattaisi palata juurilleen ja keskittyä enemmän suoraan kansalaistottelemattomuuteen."

Samaa mieltä. Onneksi on Piraatit, Vihreiltä loppui puhti jo 1980-luvulla. Kansalaistottelemattomuus piti neukuissakin järki-ihmiset järjissään.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kansalaistottelematon on tosi helppo olla. Tai ihan vain rikollinen, vielä paljon helpompaa.

Vaikuttaminen vaatii duunia, ja vielä enemmän asioihin perehtymistä kuin lain rikkominen, mutta on myös kaiken vaivannäön arvoista.

Eihän meidän edes tarvitse käännyttää ketään piraateiksi. Sadat tuhannet suomalaiset ovat jo, joko tekojensa, arvojensa tai maailmankatsomuksensa suhteen. Ainoat, jotka eivät ole piraatteja, ovat ne, jotka hyötyvät monopoleista, tai yksilönvapauksien tai kansalaisoikeuksien rajoittamisesta, ja heidänkin hyötynsä on hyvin lyhytnäköistä ja tyhmää - ja usein pelkästään kuviteltua.

Meidän täytyy vain saada piraattien äänet kuuluviin, olivat he sitten kokkareita, demareita, keskustalaisia, vasureita, vihreitä, persuja, mitä ikinä. Jo se muuttaa politiikan suuntaa. Pienen palan kerrallaan.

Me ajamme määrätietoisesti juuri niitä tärkeitä asioita, joita kukaan hallituksessa ei aja.

Markku Toivonen

Ville, tuo on kiintoisaa. Piraatit ovat siis eräänlainen body snatchers puolue. Eipä silti, kilpailevia intressejä on paljon - kaikissa meissä asuu pieni persu, demari, kokkari ja kinkydemokraatti. Ne pitää vain houkutella esiin. Olisiko piratismi yhteinen nimittäjä? Ehkä nuorempien sukupolvien, mutta ei kaltaisteni kääpien mielestä, meidän, joiden kanssa pitää vielä kestää aika kauan.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Piraatit ovat siis eräänlainen body snatchers puolue."

En nyt sanoisi noinkaan. Ei tässä valtaa tavoitella, vaan vaikuttamista oleellisiin asioihin. Tiedonvälitys, päätöksenteon avoimuus, kansalaisvapaudet, sensellainen.

Nuo asiat ovat nykyisille vallanpitäjille pieniä ja mitättömiä, eivätkä he useinkaan välitä edes tietää tai ymmärtää niistä mitään, vaan seuraavat omaa hetkellistä etuaan. Tähän on saatava muutos.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

"Kansalaistottelematon on tosi helppo olla. Tai ihan vain rikollinen, vielä paljon helpompaa."

Eipä se kyllä kovin helppoa ole. Esimerkiksi turvallisen kryptokommunikaatiosoftan kehittäminen tai The Pirate Bayn pyörittäminen ei suju ihan keneltä tahansa. Ääriesimerkkejä, toki, mutta ne ovat sellaisia, mitkä ovat konkreettisesti muuttaneet maailmaa parempaan suuntaan.

"Vaikuttaminen vaatii duunia, ja vielä enemmän asioihin perehtymistä kuin lain rikkominen, mutta on myös kaiken vaivannäön arvoista."

Onko mitään esimerkkejä tästä? Itse en ole ainakaan havainnut mitään yhteyttä käytetyllä ajalla ja vaivannäöllä siihen, saadaanko jotain tuloksia aikaan. Suurin osa poliittisesta duunista on täysin turhaa, eli siitä ei ole mitään hyötyä kenellekään. Jos jotain edistystä tapahtuu, niin se on joko väistämätöntä (uskonnonvapaus, seksuaalivähemmistöjen oikeudet) tai hyvää tuuria (eurovaalit juuri The Pirate Bayn ratsian jälkeen, jonka ansiosta Ruotsin piraattipuolue sai paljon mediahuomiota ja sitä kautta paljon ääniä).

"Meidän täytyy vain saada piraattien äänet kuuluviin, olivat he sitten kokkareita, demareita, keskustalaisia, vasureita, vihreitä, persuja, mitä ikinä. Jo se muuttaa politiikan suuntaa. Pienen palan kerrallaan."

Tätä olen koittanut sanoa jo alkuajoista lähtien: piraattiliikkeeseen on saatava porukkaa mukaan muista puolueista. Mutta se ei ole oikein onnistunut.

Eduskuntavaalit olivat piraateille tosi surkeat. Ensimmäistä kertaa piraattipuolue otti osaa vaaleihin, mutta media ja muut puolueet jättivät piraattien agendan käytännössä kokonaan huomiotta. Täydellinen epäonnistuminen, joka näkyy vieläkin: tekijänoikeusreformi on edelleen hyvin, hyvin kaukana, ja patenttikritiikki ei ole vielä iskenyt millään tavoin läpi julkisessa keskustelussa.

Minusta tässä kannattaisi jo miettiä strategiaa uusiksi. Ei toimimattomalla linjalla kannata jatkaa, jos haluaa oikeasti muuttaa maailmaa paremmaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset